"4 luni, 3 săptămâni și 2 zile este un film realizat de regizorul român Cristian Mungiu, care a primit premiul Palme d’Or la a 60-a ediție aFestivalului de la Cannes și un Premiu FIPRESCI acordat în cadrul festivalului. Acțiunea filmului este plasată în ultimii ani ai regimului Ceaușescu și urmărește, pe parcursul unei singure zile din anul 1987, povestea a două studente.".
"Otilia şi Găbiţă împart aceeaşi cameră dintr-un cămin studenţesc. Ele sunt colege la universitatea dintr-un oraş din România, în timpul ultimilor ani ai regimului comunist. Otilia închiriază o cameră într-un hotel ieftin. După-masă, ea şi Găbiţă se vor întâlni cu un anumit domn Bebe: Găbiţă este însărcinată, avortul este ilegal şi niciuna dintre ele n-a mai trecut prin aşa ceva până acum.
4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile face parte dintr-un proiect mai mare, intitulat Amintiri din epoca de aur - o istorie subiectivă a comunismului în România spusă prin intermediul legendelor urbane. Ţelul proiectului este acela de a vorbi despre această perioadă fără referiri directe la comunism, ci doar prin diferite poveşti concentrate pe opţiuni personale într-un timp al întâmplărilor nefericite pe care lumea trebuia să le trăiască de parcă ar fi fost fireşti."
Am redat dupa Wikipedia si http://www.cinemagia.ro/filme/4-luni-3-saptamani-si-2-zile-18011/ cele cateva referinte pentru a va aduce aminte idea unui film romanesc premiat, dar si a readuce in atentie ca nu mai este mult pana la un nou examen, pentru clasa politica romaneasca.
La aceste lucruri m-am gandit atunci cand, urmarind diversele aparitii ale liderilor USL, mai ale ale tandemului Antonescu-Ponta (am amintit pur alfabetic), am inteles ca, din pacate, domniile lor iau acest viitor examen ca pe o chestiune de rutina uitand, parca, esecul organizatoric suferit cu putin timp in urma. Intepaturi de liceeni imberbi, aluzii mai mult sau mai putin voalate, aparente glume nevinovate, toate pe fundalul unei automultumiri fata de "marea realizare" din alegerile locale. Impartindu-si colegiile electorale ca pe "un drept cuvenit" si nu dupa interesul si necesitatea reprezentarii cetatenilor, cei care le-au acordat cele peste 8 milioane de voturi invalidate fraudulos, trio-ul conducerii USL face, din nou, aceasi mare greseala ca cea din vara: nu-si analizeaza corect si real sansele (oare stiu ce-i aia analiza SWOT, ca sa enumar doar un model de luat in calcul).
Aici amintesc, doar in treacat, cele scrise pe blog, in alte postari: in majoritatea localitatilor unde primarii au trecut de la PDL la USL, prezenta la referendul a fost sub orice critica. Neimplicarea celor proaspat convertiti la USL a fost analizata cu seriozitate? S-au luat masurile necesare pentru ca viitoarele alegeri sa nu mai fie "ampretate" de acele "sincope" nascute, tocmai, timp timpul scurt de acomodare la strategia si planurile USL? Aminteam, chiar, de situatia (neverificata, din pacate) cand reprezentantul unui staf, deplasandu-se cu autobuzul la un miting de sustinere USL, le cerea participantilor ori sa boicoteze prezenta, ori sa voteze altfel decat milita alianta.
Stim ca pe 9 decembrie a.c. vor avea loc alegerile parlamentare.
Titlul de astazi reprezinta tocmai timpul pe care USL-ul il mai are la dispozitie pentru a-si pune "in priza" strategii, pentru intocmirea unui "planul de bataie" BETON, cum ma exprimam intr-o alta postare, ca am fost invatat sa-mi planific activitatile. Si pentru clarificarea strategiei GENERALE si UNITARE de urmat.
Dar exista o astfel de strategie si un astfel de plan ?
Filmul amintit la inceput prezinta povestea celor doua colege care sunt confruntate cu o problema extrema, ilegala, dar vitala.
2 luni, 3 saptamani si 2 zile reprezinta timpul ramas pentru ca strategia si tactica triumviratului Antonescu - Constantin - Ponta sa duca la un rezultat cu totul diferit, decat cel de la referendul.
Altfel, totul va ramane o simpla 'prietenie' politica, de suprafata si de "ochii lumii", devenind, in realitate, inca o sansa ratata pentru acest popor nenorocit si batjocorit.
Apoi nu mai urmeaza alceva.
Restul e tacere.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu