luni, 10 septembrie 2012

Contraste sociologice, cu paralele inegale

Hotarat lucru scena politica romaneasca devine, din ce, mai asemanatoare cu antologica "Ferma a animalelor". Daca aveti rabdarea de a citi doar ceea ce este redat in Wikipedia, veti intelege ca asemanarea este zdrobitoare. Si nu vreau sa fac referinta la acest "instrument" de informare, facil oricarui utilizator al internetului. Ceea ce vreau sa redau ca rezultat al gandurilor de astazi priveste, din persepctiva acestei paralele la care m-am referit, tocmai modul in care se analizeaza aceasta scena si impactul acestei analize in societate. 

Practic, dupa douazeci si patru de ore de relas informatic astazi, trecand in revista presa online, am fost surprins de o declaratie facuta de dl Dancu si preluata in ziare.com: ""Cred ca a fost cea mai gresita decizie din toate aceste batalii politice. Aici Crin Antonescu si-a negat tot comportamentul din perioada crizei. Buna sau rea, atitudinea sa virila de lupta cu Occidentul si cu Traian Basescu trebuia sa fie completata, incununata de gestul barbatesc al demisiei". Surprinzator sau nu, aceasta declaratie completeaza pachetul original pe care reprezentantul Grupului de la Cluj l-a etalat, de-a lungul crizei politice romanesti dar scoate in evidenta si o caracteristica, improprie unui membru al unui partid care, momentan, face parte din alianta USL si anume, modul partinitor de a trata lucrurile.
Ca este asa, o demonstreaza toate abordarile de pana acum in care, din pacate, nu face nici o referire la acea declaratie a demisului presedinte dublususpendat, despre care am facut referiri si cu alte ocazii si care sunt legate de pozitia sa, dupa rezolvarea referendumului "la masa verde".

Nu am sa mai aduc in atentie acele declaratii. Ele se regasesc atat in postarile mai vechi, dar si in media online.

Aduc in atentie, doar, pozitia sociologului de un inalt profesionism si competenta pe care, de altfel, le admir, dar care din motive nu tocmai ortodoxe, foloseste pentru cantarire greutati diferite. Cu alte cuvinte, daca pentru criticarea esecului actiunii USL - SI IN SPECIAL AL PNL - sunt folosite, transant, aprecierile cele mai dure, nu acelasi lucru l-am vazut relevat in declaratiile sale si pentru situatia partii adverse. Ori, daca suntem intr-o barca si toata lumea vasleste intr-o directie cel, sau cei, care fac contrariul, cum sunt catalogati?

Impartialitatea sociologului, dar si a unui "simplu cetatean" se manifesta tocmai prin tratarea nediscriminatorie a cazurilor care se aseamana. Altfel, tendinta de a semana cu anumite personaje din sus-amintita fabula, acesta fiind titlul original, devine mai mult decat evidenta pentru toti actorii si posibilii actori (chiar stagiari) ai scenei noastre politice.

Aceasta, cu atat mai mult cu cat dl Dancu a mai afirmat: "TB a pierdut batalia, dar a castigat la masa verde". Cat despre comportamentul acestuia prin omiterea abordarii "barbatesti" a demisiei promise, "ceata la mal".  

Asa e la Cluj ?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu