vineri, 14 septembrie 2012

(IN)Evolutii dupa un scenariu dat

" Somnul ratiunii naste monstri. "

Aminteam in postarea de ieri de nesansa confirmarii unui scenariu aparut cu ani in urma, cand un post TV facea analiza situatiei postcomuniste a tarilor est-europene, aici incluzand si Romania.

Pe scurt, doar din ce imi aduc aminte, negasind detalii despre acele referinte, situatia se prezenta astfel:

Caderea comunismului in Europa a fost o "lucrare" de anvergura planificata si executata de KGB, in total acord cu CIA si celelalte servicii ale "lumii libere". Ce urma sa se intample, insa, cu fostele tari comuniste a fost tot un scenariu, implementat de acelasi serviciu secret, dar in conditii mult mai "speciale". Scenariul tinea cont de situatiile cu care aceste tari urmau sa se confrunte si, nu in ultimul rand de afirmarea, pe scena politica, a fortelor democratice, constranse la tacere si distrugere de teroarea comunista.
In fapt, scenariul arata ca, dupa miscarile revolutionare prin care regimurile comuniste vor cadea, cei care vor face tot posibilul sa ajunga la putere, vor fi tocmai fortele democratice, reduse la tacere de sistem.
Schimbarea regimului va necesita, implicit, organizarea alegerilor libere.

Totusi, primele alegeri libere nu vor fi castigate de fortele democratice, ele neavand "puterea" sa-si depaseasca statutul de "marginalizati" cu care s-au confruntat aproape jumatate de secol. Astfel, aceste prime alegeri libere vor fi castigate de esalonul doi comunist care, dispunand de toate oportunitatile oferite de acele miscari revolutionare, s-au "convertit" rapid si eficient la democratie.

Fortele democratice reale, intr-o continua crestere, numerica dar mai ales ideologica, vor crea o puternica opozitie, astfel incat urmatoarul ciclu electoral sa fie adjudecat cu rezultate maxime. Guvernarea va cunoaste principii democratice si vor fi create premisele dezvoltarii real-remocratice al tarilor. Dar in aceasta perioada ele se vor confrunta cu foarte multe lipsuri, in special organizatorile si de personal, cu logistica ineficienta si cu carente in rezolvarea preblemelor pe care  tocmai opozitia, nomenclaturistii de rang doi, le vor crea prin aparatul de stat inca nereciclat si  ramas subordonat.

In acest fel, noile alegeri care vor urma vor inlocui incapabilele forte democratice neocomunistii travestiti, acum, in "reali" reprezentanti ai democratiei acaparand puterea pentru o lunga perioada de timp.

Gandindu-ma ieri la sansele noastre ratate am analizat si acest scenariu care, cel putin pentru Romania, a functionat perfect.

Daca analizam cine si cum a ajuns la putere, de-a lungul anilor, vom avea surpriza sa constatam ca, in marea lor majoritate, reprezentantii si fostii reprezentanti au facut parte din structurile importante ale fostului partid comunist, nu mai jos de esalonul doi al acestuia. Iar mai tinerii politicieni "democrati" s-au nascut si crescut in familii din categoria celor prim mentionate. Exceptiile, care confirma regula, nu au ajuns niciodata intr-un for decizional ci,  mai mult, au fost promovate si manipulate tocmai pentru propaganda si dezinformare.

Las cititorul sa-i analizeze pe fiecare dintre presedintii care ne-au reprezentat, pe premieri si pe reprezentantii celor mai importante institutii ale statului, pentru a se convinge de realitatea afirmatiilor mele.

Si cum vechiul proverb prin care "sangele apa nu se face" este de foarte mare actualitate, nu ne mai mira de ce, in loc sa evoluam, ca societate, drumul nostru a fost directionat, mai bine de douazeci de ani, tot spre aceleasi teluri marete de edificare si dezvoltare multilaterala, dar nu a tarii, ci a refulatilor neocomunisti, inglodandu-ne si afundandu-ne, nefericit, in mizeria traditional revansarda a scopului fara finalitate.
Caci ce altceva decat un scop meschin i-a calauzit pe vajnicii nostri reprezentanti, decat acela al parvenirii si imbogatirii fara limite, situatie normal de exploatat, cand ai la dispozitie "butoiul cu miere" numit bugetul de stat. Asa s-a procedat in epoca mult hulita, asa au continuat sa procedeze toti cei care, obisnuiti cu "mica ciupeala" comunista, si-au schimbat doar numele consfintind, irational, existenta unei forme de democratie in Romania, dar lipsita de orice fond democratic, ultimele evenimente din aceasta fosta vara fierbinte pecetluind aceasta stare inconfundabila, de reusita totala a acelui scenariu care, din pacate pentru Romania, s-a dovedit mai mult decat real.

Inchei aceste mici ganduri cu un citat interesant al celui care a fost Octavian Paler, care completeaza si, parca, amplifica citatul de inceput: "Goya zicea că somnul raţiunii naşte monştri. Da, e adevărat probabil. Dar şi somnul dragostei naşte monştri. Şi somnul încrederii în ceilalţi."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu