miercuri, 5 septembrie 2012

Mania grandorii si democratia ... UNUI roman

Imi este foarte greu sa scriu astazi, dupa modul total dictatorial cu care fostul presedinte dublususpendat si-a facut aparitia, ca un veritabil jucator titular, pe terenul atat de accidentat al politicii romanesti.
Imi este foarte greu sa nu-mi amintesc modul cameleonic in care se arata gata de o coabitare cat mai responsabila cu celelalte componente ale statului de drept.
Imi este foarte greu sa nu recunosc cat de bine se potriveste vechiul proverb "lupu-si schimba parul, dar naravul ba" cu starea creata incepand de ieri, dupa rezolvarea problemelor familiale cu care am fost atat de "mediatizati" saptamana trecuta.

Scriu astazi aceste cateva ganduri, cu simpla intentie de a-mi arata acordul cu cei care, analizand detaliat modul abscons si constant antidemocratic al reaparitiei demisului au gasit, inca de ieri, motive bine intemeiate pentru O NOUA SUSPENDARE, chiar daca aceasta nu se justifica in acest moment. Nu voi face nici o referire la acestea si nici nu voi intra in detalii. Detalii se gasesc, din plin, atat pe bloguri cat si in media on line.

Ce m-a determinat sa-mi expun gandurile deriva, nefericit, din grosolania cu care cetateanul TB isi aroga, din nou, acele atributii pe care nu i le ofera Constitutia si, nu in ultimul rand, din modul lipsit de caracter cu care se autodefineste, intr-un rezumat al discursului de ieri: "Eu simbolizez Romania, Vestul, statul de drept si independenta justitiei", dupa cum am gasit pe un blog important, pe care il apreciez.

Aceasta doua constante ale personalitatii cetateanului respectiv mi-au nascut, in afara repulsiei, cateva ganduri intre care si cele legate de minciuna, lipsa de caracter si grandomanie.

Pentru a arata CAT DE MINCINOS este cel care se autoconsidera INTAIUL TARII (probabil mai intai decat a fost "Cel mai iubit fiu al poporului") redau cronologic, fara alte comentarii, suita sa de declaratii:
"● Băsescu, 05 iulie 2012 – Nu contest dreptul Parlamentului de a iniţia procedura de suspendare.
  ● Băsescu, 12 iulie 2012 – Nu vreau să câştig la masa verde referendumul.
  ● Băsescu, 18 iulie 2012 – Opţiunea mea este să le cer românilor să vină la vot. Nu vreau să mă întorc la masa verde şi nici nu vreau să mă întorc cu 5% pentru şi 95% contra. Cei care mizează pe invalidarea alegerilor din cauza prezenţei cred că se înşeală. Poziţia mea este să-mi fac datoria faţă de români este să-i chem să se exprime şi să le explic importanţa votului pentru români.PDL riscă să intre în coliziune directă cu mine dacă ei vor opta pentru neparticipare. Să nu participe ei. Eu îi voi chema pe români la vot.
  ● Băsescu, 23 iulie 2012 – Este foarte posibil sa nu mă prezint la vot. Dacă PDL va lua o decizie de boicot, eu nu ma pot duce singur, trebuie să ma coordonez cu ei.
  ● Băsescu, 24 iulie 2012 - Sigur, nu poţi să opreşti pe nimeni să participe, dar asta este abordarea PDL-ului: nu vrem să participăm la validarea loviturii de stat, pentru că aici, spuneau ei şi juriştii, miza e mult mai mare. O lovitură de stat validată de electorat îi protejează pe cei care nu au respectat legea în decapitarea conducerii statului român. (...) Am înţeles că decizia s-a luat cu 89 de voturi pentru şi o abţinere ca PDL să nu participe la referendum. Asta nu înseamnă că oamenii nu vor participa, chiar votanţii PDL chiar votanţi de ai mei. (...) Eu privind şi la decizia pe care o ştiam de altfel de ieri, dar confirmată legal astăzi, privind şi la decizia PDL nu pot să spun decât fiecare să procedeze cum consideră că este bine." preluate prin copy-paste de pe http://www.jurnalul.ro/politica/referendum-basescu-declaratii-cronologie-619132.htm

Pentru a evidentia LIPSA DE CARACTER a celui care ne cere sa fim de caracter, voi face referire tot la ceea ce am gasit in media on line, si anume o declaratie din care voi extrage, prin acelasi procedeu, referinta in cauza: "Deci eu cred că asta va trebui să se întâmple: coabitarea între un preşedinte de o culoare politică sau provenit dintr-un partid de centru-dreapta cu majoritate parlamentară şi implicit guvernamentală de centru-stânga", a spus Băsescu, în interviul publicat miercuri înVocea Rusiei. (http://www.mediafax.ro/politic/basescu-intrebat-ce-se-intampla-daca-revine-la-cotroceni-e-nepermis-sa-nu-utilizam-coabitarea-9950481).

Ca nu s-a intamplat nimic din ceea ce a declarat cetateanul respectiv, cu subiect si predicat, in FATA UNEI LUMI INTREGI este de inteles. Personajul in cauza se crede mai mult decat ZEUS. Doar ca aceluia nu i se soptea, spre aducere aminte: "Aminteste-ti ca esti muritor!". Si nici nu traia printre oameni ci, doar, isi batea joc de ei.

Necazul este ca trecand peste un popor care l-a respins, peste evidentele unei populatii in continua scadere si peste o lege - CONSTITUTIA - care-i ingradeste poftele nefiresti de manifestare ca PRIM si SINGUR CARMACI, respectivul se incadreaza, perfect, in ceea ce, cu mult timp in urma, a fost si a insemnat filmul La Folie des grandeurs, film comedie parodie, este o producţie franco-italo-germano-spaniola in regia lui Gérard Oury, apărut in 1971.

Pentru ca mi se pare importanta paralela redau, de pe Wikipedia, scurtul rezumat al acestei comedii poarodie - MANIA GRANDORII, atat de actuala si de relevanta pentru situatia clasei noastre politice, si nu numai, cu precizarea expresa ca personajele se aseamana, intrutotul, SI CHIAR MERITA ANALIZATE, desi sunt deosebiri de functii si responsabilitati (am lasat, pentru relevanta, interpretii principali):

 " În Spania secolului al XVII-lea, Don Salluste (Louis de Funès) este ministru al regelui Spaniei. El este un om înșelător, ipocrit și lacom, care colectează el-însuși taxele, pe care le deturnează în folosul său. Ministrul este detestat de oamenii pe care-i asuprește.
Acuzat de frumoasa regină de origine bavareză că a făcut un copil nelegitim cu una din domnișoarele ei de onoare, Don Salluste a fost deposedat de funcțiile sale și condamnat să se retragă într-o mănăstire. Decis să se răzbune, el concepe un plan ingenios pentru a-și recăpăta funcțiile și a reveni la curte. El vrea să o compromită pe regină prin implicarea ei într-o poveste de dragoste adulteră. Salluste vrea să fie cel care ar urma să descopere complotul și să fie iertat. El vrea să se folosească de seducătorul său nepot, Cesar, devenit tâlhar; deoarece acesta din urmă a refuzat să participe la intriga lui, el a fost capturat de acoliții lui Don Salluste și trimis ca sclav la berberi.
Don Salluste decide să se folosească în planurile sale de răzbunare de Blaze, valetul său recent concediat (Yves Montand), și care este îndrăgostit de regină: el se va prezenta ca Don Cesar și va avea misiunea de o seduce pe regină. Chiar în ziua prezentării sale la curte, Blaze dejoacă un atentat criminal cu bombă împotriva regelui de către granzii Spaniei. El intră în favorurile cuplului regal și devine rapid ministru. Ca urmare a ascensiunii rapide a noului ministru, Salluste descoperă că granzii au decis să se răzbune pe Blaze, ceea ce i-ar putea da peste cap planul.
La rândul său, Blaze, ca urmare a unei neînțelegeri, își declară dragostea sa nu pentru regină, ci pentru arțăgoasa guvernantă (Alice Sapritch), a cărei dorință sexuală este astfel ațâțată. Situația devine mai complicată odată cu întoarcerea adevăratului Cesar evadat de la berberi și care auzise că cineva îi luase locul.
În camera unui han de la periferia Madridului, Salluste pregătește întâlnirea lui Blaze cu regina, pe care o chemase acolo printr-un bilet. Planul nu merge bine. În primul rând, Cesar pătrunde în cameră și-l eliberează pe Blaze din chingi. Apoi, în locul reginei, în cameră intră Doña Juana, care primise și ea mesajul trimis reginei în numele lui Blaze. În final apare la han regina și apoi și regele, care primise o scrisoare anonimă de la Salluste despre relația reginei cu Blaze. Monarhul este adus în fața unui pat în care-i găsește pe Blaze și Doña Juana împreună, în timp ce adevăratul Cesar fuge în noapte cu regina.
Planul lui Salluste eșuează, iar acesta este exilat la berberi."

Din pacate, exista si o MARE si ESENTIALA DEOSEBIRE : filmul "Mania grandorii" a fost o comedie spumoasa, care ne-a incantat spiritele.
Personajul ATOTCUPRINS de mania grandorii ESTE o pacoste pentru cei peste 54 de procente care i-au hotarat soarta si PENTRU DEMOCRATIE, situatie care poate fi schimbata prin posibila implicare a liberalilor europeni care sar in apararea USL

Pentru ca DEMOCRATIA si VOINTA POPORULUI sa triumfe.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu