luni, 17 septembrie 2012

Emotii de toamna, examene in iarna

De fiecare data cand incepe scoala, imi dau seama ca toamna a venit cu adevarat, iar tot ce a insemnat vara, sezon estival, zile fierbinti, vacante mai mult sau mai putin exotice, sau delac, ramane de domeniul trecutului. 
Faceam in cateva postari anterioare, o referire la ceea ce a insemnat "lunga vara fierbinte romaneasca" iar ieri aminteam ca mai sunt putine zile pana la o noua proba de foc pentru actuala putere.

Trecand in revista tot ce s-a intamplat in ultima saptamana, dar mai ales urmarind aparitia dlui Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor,  pe un anumit post TV, gandurile mele nu si-au gasit linistea, datorita aceleiasi iluzorii utopii pe care domnia sa o afisa.
Foarte pe scurt, asa cum au facut si alte distinse personalitati USL-iste, amintirea "succesului" obtinut la referendul, prin acea prezenta nemaiintalnita, de peste 8 milioane de votanti, este inca vie in "partida" actualei puteri si da aripi, poate chiar prea multe, celor care cred ca urmatorul examen este, de fapt, "floare la ureche". Chiar dl Zgonea afirma ca tinta de 50 procente plus unu este foarte usor de atins si ca nu vor fi probleme, in realizarea acelei victorii care sa consfinteasca unitatea si soliditatea USL.

Nu veau sa par defetist si nici sa-l contrazic pe stimabilul domn presedinte. Nu vreau nici sa analizez tot ce se intampla acum cu aparitia acelei forte unite de dreapta.

Ceea ce doresc, prin aceste randuri, este sa aduc in atentie un fapt usor trecut cu vederea, probabil aruncat, deja, in groapa uitarii verii proaspat incheiate dar care, totusi, ar trebui sa dea mult mai mult de gandit  aliantei puterii: victoria mult dorita din vara a fost oprita de "usoara" lipsa a celor 600.000 de absenti. Atat a lipsit pentru obtinerea victoriei !
Ca au fost indecisi, ca nu i-a interesat, ca... multe alte variante trebuiau analizate deja si luate in calcul, nu mai este un secret acum. 
Realitatea usturatoare, indiferent ce si cum s-a intamplat ulterior este dura, trista, dar amara: aceasta a fost diferenta intre rezultatul scontat si infrangerea organizatorica. 600.000 voturi.

A venit toamna.
Desi vara este trecuta si uitata, cred ca pentru politicieni, si in special pentru cei ai USL-ului, inceperea scolii ar trebui sa le puna in fata o noua provocare: recapitularea esecului, cu o analiza foarte atenta si serioasa, pentru examenul ce va urma.

La scoala, tezele incep in decembrie. Elevii mai au, inca, mult pana in acel moment.
Pentru politicieni, insa, e cazul sa se inceapa, deja, pregatirile pentru acel examen decembrist.Si sa nu se uite acel numar fatidic, care putea sa insemne o alta sansa pentru cei care sperau intr-o schimbare
Altfel, s-ar putea ca 600.000 sa fie un numar nu numai fatidic, dar si greu de depasit.


Poetul Nichita Stănescu, a lasat posteritatii aceasta frumoasa "Emotie de toamnă", pe care o redau, prin copy paste:

A venit toamna, acopera-mi inima cu ceva,
cu umbra unui copac sau mai bine cu umbra ta.
Mă tem ca n-am să te mai vad, uneori,
ca or să-mi creasca aripi ascutite pana la nori,
ca ai să te ascunzi intr-un ochi strain,
si el o să se-nchida cu o frunza de pelin.
Si-atunci mă apropii de pietre si tac,
iau cuvintele si le-nec în mare.
Suier luna si o rasar si o prefac
intr-o dragoste mare.

Mi-ar placea ca aceste versuri sa constituie, pentru cat mai multi politicieni ai poporului, o analiza a ceea ce urmeaza: cel mai important examen al anului. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu