sâmbătă, 18 ianuarie 2014

Despre ... descoperiri

"Iluziile pierdute sunt adevaruri descoperite". - Daniel Webster

La ultima "aparitie" am omis sa specific ca, dupa prima intalnire cu "democratia" vulpea, meditand la "speta" tocmai consumata, si-a spus:
"Asa o fi in democratie!". Si si-a continuat drumul prin padure. Spre descoperirea adevarului, in toata nuditatea si cinismul lui. Si spre certificarea citatului de inceput.

Meditand la tot ce se intampla in jurul nostru, nu numai pe dulcele nostru plai ci global, mai ales in "lumea buna" a democratiilor cu traditie, imi dau seama ca bancul este mai real ca oricand si ca cei 25 de ani pe care trebuie sa-i traversam pentru a invata democratie sunt, de fapt, o alta iluzie pierduta.

Real, pentru ca se aplica perfect diferentelor enorme pe care capitalismul de jungla, inuman si non-social, le-a creat si le adanceste intre cei "de sus", care AU si cei de jos, care nici macar nu mai au la ce visa.
Si pentru ca releva cat de adevarata este o alta zicala care spune "FAPTE, NU VORBE!".

Ca este asa o demonstreaza realitatea cotidiana, intre care si stirea cum ca nu stiu cati ofiteri superiori cu responsabilitati in gestionarea rachetelor nucleare au "gafat" la un examen, cu rezultate aflate din timp samd, samd. Ce nu a prezentat media este cum s-au autosesizat autoritatile in drept din acele tari, mai ales in acea tara care ne tot piseaza pe noi ca justitia nu este independenta. Si nici ce masuri concrete s-au luat in "speta" care, oricand, poate produce un real "Ultimul tarm".
Dar asa o fi in democratie!!!!!!!!!!!!!!

Dar nu despre asta m-am gandit in aceste zile de pauza.

Vad cum, tulburator, pactul mioritic de coabitare ne transmite tot mai multe tunete si fulgere, inclusiv pe acest domeniu, firbinte, al independentei si separatiei puterilor in stat. 
Nu am sa inteleg cum este cu aceasta independenta si separatie atata timp cat unele personalitati sunt numite politic si chiar insusi presedintele, care ar trebui sa fie cel mai independent si separat, este "emanatul" unui partid de care, apoi, se dezice !?! (iluzii pierdute).
Si nici nu am sa inteleg cum cei care, trebuind sa plateasca pentru lacomia lor, (pe care au invatat-o, din pacate, de la democratii occidentali "cu vechime") tradusa in spatiul nostru in milioane nejustificate din BANII STATULUI, ajung "mari probleme medicale" la primirea verdictelor, imbolnavindu-se subit.
Democratie sau simple iluzii pierdute?

De prea multe ori, cel putin in ultimii cinci ani, s-a demonstrat ca totul este o iluzie, o spoiala, o bascalie la adresa omului simplu, opresat si batjocorit de toti cei care, constitutional, ar fi trebuit sa le apere drepturile si libertatea castigate asa cum au fost castigate.
Sau e si asta tot o iluzie pierduta, simplul cetatean pierzand continuu, fara nici un castig?

Dar este normal sa fie asa, oricat ar incerca "specialistii" sa o conteste.

O spune cel mai intelept dintre oameni, Solomon, intr-o carte de invatatura numita Eclesiastul (http://www.ebible.ro/biblia/paralel/cornilescu-ortodoxa/eclesiastul/1/):

9 Ce a fost va mai fi, şi ce s-a făcut se va mai face; nu este nimic nou sub soare.9 Ceea ce a mai fost, aceea va mai fi, si ceea ce s-a intamplat se va mai petrece, caci nu este nimic nou sub soare.
10 Dacă este vreun lucru despre care s-ar putea spune: "Iată ceva nou!", demult lucrul acela era şi în veacurile dinaintea noastră.10 Daca este vreun lucru despre care sa se spuna: "Iata ceva nou!" aceasta a fost in vremurile stravechi, de dinaintea noastra.

Care, cu siguranta, a avut si el multe iluzii pierdute. Dar din cu totul alta cauza, nu cea a aflarii democratiei.


  


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu