joi, 2 ianuarie 2014

Despre ... pericolul obisnuintei

„Vedem întotdeauna drumul cel bun, dar nu apucăm decât pe cel cu care suntem obișnuiți.” — Paulo Coelho


Nici nu s-au terminat bine petrecerile de sarbatori ca, pe toate canalele media,
s-a si inceput obisnuita prezentare a "binecuvantarilor" pe care noi cei multi, adica oamenii obisnuiti, trebuie sa le primim si suportam pentru ca EI, cei putini dar bine infipti in relatia cu statul, sa se bucure din plin de libertate si democratie. Adica normala, dar inevitabila, sarabanda a cresterii preturilor.

Stateam si ma uitam, pe un canal de stiri, cum bancherii isi justificau apetitul pentru cresterea dobanzilor si ma gandeam cat de simplu s-ar fi putut renegocia, cu cei obijduiti, contractele oferite, normal pentru cresterea comisioanelor si bonusurilor lor de top, cand "economia duduia", pe termene lungi si foarte lungi inlaturandu-se, astfel, pericolul neplatii. Mai ales ca in zona in care ne ducem existenta, vremelnic, zeci de case in paragina (ajunse asa dupa ipocrita solutie a confiscarii) si-ar putea gasi un proprietar.
Dar, din pacate, aceasta casta nu face decat sa confirme citatul de inceput.

Asa cum, de altfel, fac toti cei care ne "administreaza" interesul national postdecembrist. Scumpiri peste scumpiri, mariri de taxe si impozite samd si pentru ce? Se schimba ceva in starea omului simplu? Nicidecum. Totul este pentru ca visele guvernatilor nostri sa fie transpuse in realitate si, mai rau, sa certifice incapacitatea acestora de asigurare a unei sigurante normale, intr-o societate normala. Nu degeaba undeva, pa facebook, a aparut o caricatura cu niste tarani fata in fata cu niste "domni". Taranii poarta pancarte pe care scrie "Noi suntem romani". "Domnii", cu insemnele F.M.I. si U.E., poarta si ei pancarte pe care scrie "NOI SUNTEM AICI PE VECI STAPANI!". Mai mult decat sugestiv.

Si ma mai gandesc cum vor putea acei 50 de lei dati, parca in traditional spirit de batjocura, la salarul minim pe economie sa acopere gaura crescanda din cosul zilnic al dezavantajatilor economiei de piata romanesti calculat, ireal si ipocrit, de niste birocrati care, oricum, nu au inteles ce inseamna, constitutional, asigurarea unui trai decent.

Nimic, insa, nu poate regla dihonia care, traditional mioritic, nu va disparea dintre acesti EI, putini dar "potentati" si restul lumii, cei multi, dar ...total dezbinati. Si nu are cum sa se rezolve din moment ce nu intelegem, din pacate, unde sta sursa acestor discordii.

In noi. Din cauza egoismului, mandriei si ipocriziei care ne caracterizeaza atata timp cat nu acordam importanta lucrurilor importante.

Un exemplu il poate constitui citatul de inceput care, dupa parerea mea, spune totul. 
Dar eu am gasit o alta explicatie, mult mai profunda care se aplica, MAI MULT CA PERFECT, TUTUROR "administratorilor" nostrii de toate gradele, treptele ierarhice, culorile politice etc., etc. Si nu numai lor.

Si pentru ca nu-i vad pe cei in drept gata sa o enunte si sa le-o prezinte, verde in fata, m-am gandit sa o expun aici, spre meditatie si reflexie. Ca o obisnuinta de care ar trebui sa se debaraseze.

8 Ştiu, în adevăr, că nimic bun nu locuieşte în mine, adică în firea mea pământească, pentru că, ce-i drept, am voinţa să fac binele, dar n-am puterea să-l fac.18 Fiindca stiu ca nu locuieste in mine, adica in trupul meu, ce este bun. Caci a voi se afla in mine, dar a face binele nu aflu;
19 Căci binele pe care vreau să-l fac, nu-l fac, ci răul pe care nu vreau să-l fac, iată ce fac!19 Caci nu fac binele pe care il voiesc, ci raul pe care nu-l voiesc, pe acela il savarsesc.
20 Şi dacă fac ce nu vreau să fac, nu mai sunt eu cel ce face lucrul acesta, ci păcatul care locuieşte în mine.20 Iar daca fac ceea ce nu voiesc eu, nu eu fac aceasta, ci pacatul care locuieste in mine.
21 Găsesc, dar, în mine legea aceasta: când vreau să fac binele, răul este lipit de mine.21 Gasesc deci in mine, care voiesc sa fac bine, legea ca raul este legat de mine.
                       http://www.ebible.ro/biblia/paralel/cornilescu-ortodoxa/romani/7/)

O obisnuinta costisitoare, pentru noi simplii cetateni si deosebit de periculoasa. Pentru toti. 

Dar cine tine seama de pericolul acesta acum, la inceput de an 2014?


  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu