joi, 9 ianuarie 2014

Despre ... o deosebire

„Când te despart zece pași de victorie, dacă faci nouă ai pierdut.”
Paulo Coelho (Rio de Janeiro, n. 24 august 1947) este un scriitor brazilian.

Raman si astazi in acelasi registru.
Ma gandesc ca, inca, sunt atat de multe de spus despre demnitate, morala si tot noianul de termeni legati de aceste calitati fara de care omul este doar un animal inzestrat cu ratiune.

Ascultam un comentariu la un post de radio (caci acum fac teren) in care un specialist in psihologie incerca sa explice ce trebuie facut pentru a ne pacali subconstientul in dorinta noastra de a realiza schimbarile pe care tot ni le propunem si nu reusim sa le implinim.
Iar pe Facebook un analist politic, pe care-l urmaresc, titra: "Antonescu: Sa mentinem si sa revigoram USL".

Eu nu sunt psiholog sau specialist in socio-umane desi am avut multe activitati care "bateau" cu acestea. Dar gandindu-ma la cele doua "motive" imi dau seama cat de adevarat poate fi citatul cunoscutului scriitor, cu care am inceput.
Pentru ca in ceea ce s-a tot intreprins postdecembrist mie mi se pare ca, cel putin pentru noi, simplii cetateni, intotdeauna s-au facut DOAR NOUA PASI.

Asta, insa, este ceva normal in firescul cotidian in care ne ducem existenta. Iar aici se tot lupta psihologii, psihiatrii, vracii si descantatorii sa ne ajute. Sa ne schimbam. Si cu toate acestea nu reusim si mergem pe aceleasi cai, batute si rebatute de inaintasi, insa fara succes. Tot doar noua pasi reusim sa facem.

Exista, totusi, unii care reusesc sa se rupa din aceasta normalitate si ANORMAL, dupa cum ii categorisesc cei din marea majoritate normala, se schimba. Nu vreau sa intru in detalii, pentru ca ar fi mult prea mult de scris si nu asta mi-am propus. Exista o bibliografie bogata cu astfel de cazuri.
Cert este ca acestia, spre deosebire de primii, fac toti cei zece pasi pe care i-a amintit autorul citatului. Si ajung la victorie, chiar daca aceasta nu inseamna bogatie, ranguri si demnitati inalte sau alte nimicuri asemanatoare.

Ce deosebeste si ce desparte cele doua categorii?

Un mare adevar, ignorat in aceste vremuri, care se gaseste in aceeasi Carte a Cartilor pe care marea majoritate a alesilor si numitilor din "lumea buna", deci si ai nostri, jura.
Redau pasajul respectiv fara a mai face vreun comentariu care, oricum, ar fi de prisos. Realitatea ii certifica veridicitatea, chiar daca vrem sau nu sa-l acceptam, cu toate ca ar trebui mai ales ca ne consideram crestini.
Evidentiez doar, cu alte caractere si culoare, ceea ce mi se pare relevant in context (http://www.ebible.ro/biblia/paralel/cornilescu-ortodoxa/galateni/5/).


16 Zic, dar: umblaţi cârmuiţi de Duhul şi nu împliniţi poftele firii pământeşti.16 Zic dar: In Duhul sa umblati si sa nu impliniti pofta trupului.
17 Căci firea pământească pofteşte împotriva Duhului, şi Duhul împotriva firii pământeşti: sunt lucruri potrivnice unele altora, aşa că nu puteţi face tot ce voiţi.17 Caci trupul pofteste impotriva duhului, iar duhul impotriva trupului; caci acestea se impotrivesc unul altuia, ca sa nu faceti cele ce ati voi.
18 Dacă sunteţi călăuziţi de Duhul, nu sunteţi sub Lege.18 Iar de va purtati in Duhul nu sunteti sub Lege.
19 Şi faptele firii pământeşti sunt cunoscute şi sunt acestea: preacurvia, curvia, necurăţia, desfrânarea,19 Iar faptele trupului sunt cunoscute, si ele sunt: adulter, desfranare, necuratie, destrabalare,
20 închinarea la idoli, vrăjitoria, vrăjbile, certurile, zavistiile, mâniile, neînţelegerile, dezbinările, certurile de partide,20 Inchinare la idoli, fermecatorie, vrajbe, certuri, zavistii, manii, galcevi, dezbinari, eresuri,
21 pizmele, uciderile, beţiile, îmbuibările şi alte lucruri asemănătoare cu acestea. Vă spun mai dinainte, cum am mai spus, că cei ce fac astfel de lucruri nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu.21 Pizmuiri, ucideri, betii, chefuri si cele asemenea acestora, pe care vi le spun dinainte, precum dinainte v-am si spus, ca cei ce fac unele ca acestea nu vor mosteni imparatia lui Dumnezeu.
22 Roada Duhului, dimpotrivă, este: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioşia,22 Iar roada Duhului este dragostea, bucuria, pacea, indelunga-rabdarea, bunatatea, facerea de bine, credinta,
23 blândeţea, înfrânarea poftelor. Împotriva acestor lucruri nu este lege.23 Blandetea, infranarea, curatia; impotriva unora ca acestea nu este lege.
24 Cei ce sunt ai lui Hristos Isus şi-au răstignit firea pământească împreună cu patimile şi poftele ei.24 Iar cei ce sunt ai lui Hristos Iisus si-au rastignit trupul impreuna cu patimile si cu poftele.
25 Dacă trăim prin Duhul, să şi umblăm prin Duhul.25 Daca traim in Duhul, in Duhul sa si umblam.
26 Să nu umblăm după o slavă deşartă, întărâtându-ne unii pe alţii şi pizmuindu-ne unii pe alţii.26 Sa nu fim iubitori de marire desarta, suparandu-ne unii pe altii si pizmuindu-ne unii pe altii.

Interesanta deosebire intre cei DOAR NOUA si importantii ZECE pasi spre victorie, nu-i asa? 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu