miercuri, 22 ianuarie 2014

Tot despre ... subiectul zilei

Cine sunt vinovatii pentru tragedia din Apuseni?

Toata simtirea nationala, mai putin NESIMTIREA institutionala vizata la cel mai inalt nivel, incearca sa raspunda la aceasta intrebare.
Daca tehnic exista o insiruire de fapte care atesta vinovatia celor care au permis zborul unei aeronave cu probleme, socio-uman aceasta pare a nu se gasi nici in cabinetele inaltilor demnitari cu functii importante si nici mai jos, la organele "supt-ordonate" ( si spun asa pentru ca totul fiind politizat, e greu sa spargi carapacea care-i va proteja pe adevarii vinovati).

Dar pentru ca speta se poate transpune in mult mai multe "tablouri" eu am gasit VINOVATII intr-o pilda veche de aproape doua mii de ani spusa, cu subinteles, de cel care, fara nici o vina, A PLATIT vina noastra, a tuturor. Explicatiile ei se gasesc usor si pe net, dar eu nu vreau decat sa o prezint.  Mai ales pentru cei care se indreptatesc singuri, in acest moment: (http://www.ebible.ro/biblia/paralel/cornilescu-ortodoxa/luca/10/).


29 Dar el, care voia să se îndreptăţească, a zis lui Isus: "Şi cine este aproapele meu?"29 Dar el, voind sa se indrepteze pe sine, a zis catre Iisus: Si cine este aproapele meu?
30 Isus a luat din nou cuvântul şi a zis: "Un om se cobora din Ierusalim la Ierihon. A căzut între nişte tâlhari, care l-au dezbrăcat, l-au jefuit de tot, l-au bătut zdravăn, au plecat şi l-au lăsat aproape mort.30 Iar Iisus, raspunzand, a zis: Un om cobora de la Ierusalim la Ierihon, si a cazut intre talhari, care, dupa ce l-au dezbracat si l-au ranit, au plecat, lasandu-l aproape mort.
31 Din întâmplare, se cobora pe acelaşi drum un preot; şi, când a văzut pe omul acesta, a trecut înainte pe alături.31 Din intamplare un preot cobora pe calea aceea si, vazandu-l, a trecut pe alaturi.
32 Un levit trecea şi el prin locul acela; şi, când l-a văzut, a trecut înainte pe alături.32 De asemenea si un levit, ajungand in acel loc si vazand, a trecut pe alaturi.
33 Dar un samaritean, care era în călătorie, a venit în locul unde era el şi, când l-a văzut, i s-a făcut milă de el.33 Iar un samarinean, mergand pe cale, a venit la el si, vazandu-l, i s-a facut mila,
34 S-a apropiat de i-a legat rănile şi a turnat peste ele untdelemn şi vin; apoi l-a pus pe dobitocul lui, l-a dus la un han şi a îngrijit de el.34 Si, apropiindu-se, i-a legat ranile, turnand pe ele untdelemn si vin, si, punandu-l pe dobitocul sau, l-a dus la o casa de oaspeti si a purtat grija de el.
35 A doua zi, când a pornit la drum, a scos doi lei, i-a dat hangiului şi i-a zis: "Ai grijă de el, şi orice vei mai cheltui îţi voi da înapoi la întoarcere."35 Iar a doua zi, scotand doi dinari i-a dat gazdei si i-a zis: Ai grija de el si, ce vei mai cheltui, eu, cand ma voi intoarce, iti voi da.
36 Care dintre aceştia trei ţi se pare că a dat dovadă că este aproapele celui ce căzuse între tâlhari?"36 Care din acesti trei ti se pare ca a fost aproapele celui cazut intre talhari?
37 "Cel ce şi-a făcut milă cu el", a răspuns învăţătorul Legii. "Du-te de fă şi tu la fel", i-a zis Isus.37 Iar el a zis: Cel care a facut mila cu el. Si Iisus i-a zis: Mergi si fa si tu asemenea.

Cat mai avem de invatat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu