luni, 20 ianuarie 2014

Si despre ... alta lectie

„Viața nu poate fi înțeleasă decât dacă privim în urmă și nu poate fi trăită decât dacă privim înainte.”
Søren Aabye Kierkegaard (n. 5 mai 1813, Copenhaga – d. 11 noiembrie 1855, Copenhaga) a fost un filozof, scriitor și teolog danez din secolul al XIX-lea.

Imi aduc aminte despre primii nostri ani de democratie originala.
Erau cateva fraze-sablon care te "executau", indiferent de statutul pe care-l aveai: "Ce-ai facut in ultimii cinci ani?" suna una dintre acestea.
Si: "N-ai mancat salam cu soia, nu ne poti invata democratia!" sablon mult mai distrugator si mai antidemocratic, dupa cum avea s-o demonstreze timpul. Pentru ca asa au fost primiti liderii, cu adevarat democrati, I. Ratiu, R. Campeanu si C. Coposu ca sa nu mai vorbesc de cei care atunci, in tulburii ani '90 militau pentru intoarcerea la Monarhia Constitutionala si la revenirea in tara a Majestatii Sale Regele Mihai. De la care puteam sa invatam, real, ce este democratia si care, poate, ar fi imprimat o alta traiectorie decat aceasta vrie continua in care ne-a aruncat, efectiv, esalonul doi al pcr despre care am facut referire si anterior si pe care, probabil, si "Lectia de istorie" il vizeaza.

Dar nu vreau sa continui ceea ce am postat ieri.

Astazi gandul ma duce, dupa cum bine banuieste cel care a inteles "talcul", la o stire media care puncta, saptamana trecuta, ca pe dulcele nostru plai mioritic s-a "reinventat" o reteta alimentara interesanta care a fost mai mult decat contestata "revolutionar", postdecembrist. SALAMUL CU SOIA.

Si de aici mi s-au conturat gandurile de astazi, ca simplu cetatean care a "servit" si el salam de soia in vremurile acelea mult contestate si care astazi se intreaba: la ce a folosit, postdecembrist, propaganda dusa impotriva a ceea ce nutritionistii lauda atat de mult, astazi: soia?

Normal ca nu este vorba de nostalgie. E, mai degraba, o realitate care bate viata si care ne arata cat de mult avem de invatat din trecut, daca vrem sa traim privind inainte. Conform citatului de inceput.

Dar ma asalteaza mult mai multe intrebari.
Care sunt maretele realizari ale democratiei originale comparativ cu cele ale trecutului? Cat de mult a crescut nivelul de trai si cum ne bucuram de libertatile castigate noi, oamenii de rand? Cum ne putem compara cu tarile civilizate care, absolut normal, cunosc o crestere a sperantei de viata si, deci, isi pot permite sa mareasca statutul de contribuabil activ? Si, nu in ultimul rand, excluzand sanatatea si educatia care, real, au ajuns niste Cenusarese mioritice, ce beneficii i-a adus lui "Badea Ion" faptul ca se poate vorbi liber si circula in lume cand realizarea traiului decent, atat de mult trambitat propagandistic si preelectoral devine o abjecta pacaleala dupa?

Sa ma mai intreb unde este genocidul si unde sunt vinovatii? Nu are nici un sens, atata timp cat traind in Romania, fapt ce ne ocupa tot timpul, vom descoperi, peste ani, ca nimic din ceea ce s-a vrut original nu s-a intamplat.
Din simplul motiv ca din "Lectia de istorie" cei "indriduiti" sa gestioneze marea comoara care este ROMANIA SUVERANA SI INDEPENDENTA n-au invatat nimic.

Cu toate ca, cu siguranta, cu totii s-au simtit atinsi de un alt cantec de Cenaclu. Vi-l amintesc, prin copy-paste (http://www.info98.ro/nanu/texte/afistext.php):  


Bade Ioane



Versuri Tudor Arghezi

Bade Ioane m-aş gîndi să-ţi fac
Un cîntec nou de ţi-ar mai fi pe plac
Dă-ţi de la gură buciumul de-o parte 
Că-ţi sună, prea departe 

Cum ţi-ar plăcea ca ghiersul să mai fie
De bărbăţie şi de vitejie
Bărbat ai fost, o spune..
Pămîntul tău muncit şi-n rugăciune

Că ţi-ai purtat prin veacuri greu povara 
Mărturiesc ogoarele şi ţara
Clădit în suferinţă şi răbdare 
I-ai dat şi sînge şi sudoare

Cînd ceasul deşteptării ţi-a sunat 
Şi sînge şi sudori le-ai înviat
Ţi-ai deşteptat şi morţii şi cu toţii 
V-aţi dovedit măreţi şi strănepoţii

Bade Ioane m-aş gîndi să-ţi fac
Un cîntec nou dacă ţi-ar fi pe plac 
Să-ţi fac un cîntec , vorbele-mi sunt goale
Şi nu au frumuseţea din... cîntecele tale

Bade Ioane m-aş gîndi să-ţi fac
Un cîntec nou de ţi-ar mai fi pe plac ...
O alta lectie la care nu stiu cati politicieni ar obtine nota de trecere!






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu