miercuri, 7 mai 2014

Despre ...alt efect, aceeasi cauza

„De obicei, mândria e cauza tuturor marilor greşeli.”
John Ruskin (n. 8 februarie 1819, Londra – d. 20 ianuarie 1900, Brantwood/Lancashire) a fost un scriitor, critic de artă și filozof englez.

Ca doua sabii nu au loc in aceeasi teaca e ceva invederat si, prin natura lucrurilor, demonstrat de istoria multimilenara a rasei umane. Iar ca manifestarea in sine a produs pagube irecuperabile o demonstreaza, iarasi si din nou, istoria. Care, pe dulcele nostru plai carpatin, nu-si gaseste aplicabilitate din cauza aceleiasi teci, prea stramta pentru a primi atatea si atatea ascutisuri, care mai de care mai caragialesti. Si nu ma gandesc la personalitatile din domeniu, care incearca sa ne trezeasca la realitate chiar si prin gesturi extreme ci la cei care, asemenea unor adevarati "epigoni" moderni, si-au propus sa prezinte o realitate vazuta doar prin lentilele ochelarilor personali, care-i impopotoneaza.

Asa vad eu "speta" aceasta damboviteana, intr-o continuitate distructiva, care se poarta dupa modelul "joaca de-a soarecele si pisica" sau, mai rau, "de-a para" intr-o distributie "de Oscar", nu doar intre palatele cele mai importante ale puterilor separate ale statului ci si intre factiunile aceleiasi culori politice.   

Din pacate si la aceasta m-am tot gandit astazi, dupa ce am ascultat "scenariul parei", nimeni dintre protagonistii mioriticei scene din "speta" nu are in atentie adevarul relevat in citatul de inceput, cu atat mai mult cu cat sabia cu care se identifica nu-si are loc in nici un muzeu sau pe nici o panoplie. 
Sau, daca tin cont de incognito-ul relationalului dambovitean, are?

Si intrebarile ar putea continua, cu mai multe sau mai putine raspunsuri dar cu o singura concluzie. Nimic bun nu a rezultat in urma exacerbarii mandriei. 

Inchei gandul de astazi cu versurile unui cantec vechi, de la "portile albastre ale orasului" nu pentru ca n-as sti incotro ne ducem ci, tocmai, pentru a releva ce periculos joc este cel purtat din inconstienta. Sau indiferenta. Sau ...
Si nu pentru un individ ci pentru popor. 


Doru Stănculescu - "Hai! hai!" (Versuri de la: http://www.versuri.ro/)


N-a stii nimeni ca m-am dus
Numa' or vedea ca nu-s

Sus e cerul, larga-i lumea
Bine c-a-nfrunzit padurea

Hai, hai, haidi, hai, dihai, dihai
Pe sub flori ma leganai
Haidi, hai, dihai

Sus e cerul, larga-i lumea
N-a sti nimeni ca m-am dus

Bine c-a-nfrunzit padurea
Numai or vedea ca nu-s

Hai, hai, haidi, hai, dihai, dihai
Pe sub flori ma leganai
Haidi, hai, dihaï

Ca un alt efect al aceleiasi cauze.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu