miercuri, 14 mai 2014

Despre ... rau

„Răul esenţial care ameninţă vitalitatea poporului nostru este demagogia.” — Mihai Eminescu

Spusa cu un secol si ceva in urma, reflexia de mai sus releva, in prezent "clenciul" cel mai distructiv cu care ne-a procopsit o anumita "patura", cu pretentii democratice care, postdecembrist, ne-a condus si ne conduce spre o libertate prost inteleasa si, mai mult, prost manageriata.

Ascultam astazi o dezbatere mai mult decat interesanta la Radio Romania Actualitati (postul caruia, iata ii fac reclama pentru ca mi se pare mult mai pertinent decat toate posturile radio comerciale si de prost gust, care ne "irita" eterul in cautare de rating, adica bani, bani si iar bani) despre agricultura, in tara si in U.E. Nu vreau sa redau esenta discutiei ci faptul ca, acum si aici, majoritatea participantilor deplangeau modul catastrofal in care s-a "implementat" democratia prin "lichidarea CAP-urilor", adica devastarea a ceea ce Europa civilizata tocmai se fereste sa faca (si se compara situatia noastra cu a Frantei sau a altor state care, desi nu au pamantul nostru pentru agricultura, reusesc prin asociere, comasare etc. sa fie mai competitive si mai eficiente.). Sau prin distrugerea sistemului de irigatii.
Pe un post tv, altcineva se intreba cum olandezii au reusit sa-si protejeze tara prin digurile de exceptie iar noi nu suntem in stare sa regularizam niste mici cursuri de apa care, ca in poezia bacoviana, fac "locuintele lacustre".

Deunazi ascultam, tot la RRA, declaratiile pro si contra de la greva postasilor.
Grozavia prezentata de purtatorul de cuvant al institutiei in cauza care, de altfel, trece prin probleme poate si din cauza neadaptarii, nu am vazut a fi dezbatuta undeva. Spunea acesta (si redau din memorie) ca datorita situatiei dificile din domeniu au crescut datoriile, asa ca au trebuit sa se faca concedieri in randul personalului operativ, adica a "plebeilor".
Caci despre angajarile masive de personal adminstrativ, nici o vorba. Subiect tabu, nepunctat niciunde in media noastra, vector de opinie si propaganda.
La acelasi post tv, susamintit, se faceau remarci "sugubete" la adresa "Cezar-ului de Mamaia", pentru tinuta purtata intr-un show fara pretentii politice, ignorandu-se tinuta politica cu care singurul impartial politic "care ar fi trebuit sa fie" ne-a "incantat" privirea tocmai pentru a evidentia o miscare pe care ..."o vedem si nu e" (sau "o vedem si-n U.E." ?).

Toate aceste mici subiecte care mi-au iscat mici ganduri tin de o demagogie perpetuata pe dulcele nostru plai tocmai pentru ca raul s-a "mostenit" dintr-un sistem rau si incriminat, cu surle si trambite, chiar in Parlament. Dar doar atat.

Caci raul a rasam. Si va mai ameninta vitalitatea poporului nostru.

La fel cum si "demagogia democrata" ameninta vitalitatea lumii.
De ce?
Pentru ca am gasit, pe Mediafax, un material care mi-a dat mult mai mult de gandit decat tot ceea ce am scris aici, nu pentru ca ar fi "inedit" ci pentru gravitatea prezentata, in context cu citatul despre care vorbeam. 

Il redau, prin copy-paste, pentru meditare, fara nici un alt comantariu,

""După o primă reacţie tacită faţă de intenţia Ucrainei de a semna Planul de acţiune în vederea aderării la NATO cu ocazia summitului de la Bucureşti, ministrul de Externe Lavrov şi alţi oficiali ruşi de rang înalt au reiterat opoziţia puternică, subliniind că Rusia va considera extinderea Alianţei spre est drept o potenţială ameninţare militară",scria, în 2008, William Burns, ambasador la Moscova la acea vreme, iar acum adjunct al secretarului de Stat american.

Mailul secret a fost dezvăluit de site-ul WikiLeaks şi prezentat de Itar-Tass.

"Extinderea NATO, în special prin integrarea Ucrainei, rămâne o problemă emoţională pentru Rusia, dar există şi argumente strategice în favoarea unei opoziţii puternice faţă de admiterea Ucrainei şi Georgiei. În Ucraina, aceste argumente conţin temerea că ţara riscă să fie divizată, o situaţie care ar conduce la violenţe şi chiar la război civil, iar Rusia ar fi nevoită să intervină", preciza Burns în 2008." 
(http://www.mediafax.ro//externe/rusia-avertiza-sua-inca-din-2008-ca-ucraina-risca-sa-fie-divizata-daca-adera-la-nato-sau-ue-mesajul-diplomatic-secret-dezvaluit-de-wikileaks-12623099)

pentru ca, alaturi de gandurile scrise in aceasta postare, sunt umile impresii ale unui simplu cetatean care vede ca raul nu are granite, culoare sau apartenenta politica.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu