vineri, 2 mai 2014

Despre ... sens

„Nu cred că libertatea spiritului se poate manifesta oricând, oriunde în mod "miraculos". Cred că ea se învață.” — Paul Goma

Doua stiri m-au determinat, astazi, sa fac o modificare in postare.

Prima, tragica si poate prea plina de sensuri pentru democratia noastra originala, priveste grozavia petrecuta pe strada, intre niste copii deveniti prea timpuriu ucigasi, intr-o libertate prost inteleasa si, si mai prost, gestionata.
Oricare ar fi comentariile, ele sunt de prisos pentru si intr-o societate care, importand tot mai mult din Occident si implementand, fara discernamant, orice si oricum a ajuns unde a ajuns prin grija deosebita a conducatorilor si liderilor sai, ahtiati doar dupa succese si recunoasteri politice dar insensibili la tot ceea ce inseamna nevoile stringente ale simplilor cetateni, educatie, sanatate, siguranta.
Si gandindu-ma la aceasta "speta" mi-am amintit de o butada celebra, dupa care noua ne vor trebui 20 de ani pentru "deprinderea democratiei". 
Uite ca am ajuns la 25 si tot nu am "deprins-o"!

A doua, mult mai complexa si mai "provocatoare" se refera la un document aparut oficial in M.O., care a produs, deja, efecte in randul tinerilor desi cei in drept ne asigura ca acesta si "speta" conjuncturala nu au nici o legatura cu ceea ce se intampla in vecinatatea noastra estica.
Dar nu documentul in cauza mi-a dat de gandit si nici iminenta inceperii unui razboi, chestiune despre care mi-am exprimat, deja, parerea. Acestea sunt probleme curente ale stirilor si dezbaterilor specialistilor, fapt pentru care nu vreau sa fac comentarii asupra sensului si sensurilor declaratiilor.

Ma gandesc la un alt sens, relevat de un istoric intervievat de un post tv care, expunandu-si parerea pertinenta a facut o remarca, poate neluata in seama (si redau doar din memorie):
"Cu cat ne indreptam spre est, creste sentimentul rusofon si scade cel ucrainean, fapt care a condus si la incapacitatea de reactie a fortelor de ordine si aparare care, in unele locuri chiar au devenit proruse" (daca redarea nu este foarte exacta, imi cer scuze).

Pentru ca "speta" mi se pare mai mult decat relevanta pentru o abordare corecta si impartiala, ma intreb care este, deci, adevaratul sens al intentiei Occidentului de "aparare a democratiei" in zona, atata timp cat acolo, in tara vecina, nu sunt nici probleme etnice sau religioase, ca in fosta Iugoslavie si nici de genul celor care au generat "Primavara araba".
Dupa parerea mea este o chestiune strict slavona, care priveste un fost imperiu construit arbitrar, cu granite si teritorii de conjunctura care, oricum, erau sub controlul strict al Kremlinului. Iar istoria a demonstrat ceea ce a insemnat, in timp, nationalismul si colaborationismul ca si continua disputa intre cele doua popoare de origine comuna.
Care este, atunci, sensul libertatii pe care Occidentul doreste sa-l "implementeze", atata timp cat populatia rusofona din est doreste cu totul altceva?
O fi cel redat pe site-urile care "trateaza" asa-zisa "teorie a conspiratiei"?

Dupa 25 de ani (neimpliniti) de democratie originala si dupa 20 de ani de "reorientare" nu pot decat sa deplang sensul fara sens care ni se tot prezinta, ramanand constant in ceea ce am invatat, odata cu libertatea dobandita dupa 1989. 
Sensul acesteia il regasesc in doua pasaje din Cartea Cartilor, cu care inchei gandurile de astazi:

" 4 Chiar dacă ar fi să umblu prin valea umbrei morţii, nu mă tem de rău, căci Tu eşti cu mine, nuiaua şi toiagul Tău mă mângâie. " (http://www.bibleserver.com/text/NTR/Psalmi23)

si

"16 Când am auzit, mi s-a cutremurat trupul! La vestea aceasta, mi-au fremătat buzele! Mi-a intrat putrezirea în oase şi am început să tremur din genunchi! Totuşi voi aştepta liniştit ziua necazului ce se va abate peste poporul care ne va ataca.
17 Chiar dacă smochinul nu înfloreşte şi în vii nu mai este rod, chiar dacă lipseşte rodul din măslin şi ogoarele nu mai dau hrană, chiar dacă turma din ţarc este nimicită şi nu mai sunt vite în grajduri,
18 eu tot mă voi bucura în Domnul şi mă voi veseli în Dumnezeul mântuirii mele!"
 (http://www.bibleserver.com/text/NTR/Habacuc3)

Un sens mult mai responsabil si relevant decat orice propaganda. Vestica sau Estica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu