sâmbătă, 17 noiembrie 2012

Premierul, inabil politic sau infatuat ?


" Nu te fali inaintea imparatului si nu lua locul celor mari;  caci este mai bine sa ti se zica: "Suie-te mai sus!" decat sa fii coborat inaintea voievodului pe care ti-l vad ochii. "

Propunerea presedintelui Consiliului European, de a reduce sumele de bani alocate Romaniei in urmatorul exercitiu bugetar, este inacceptabila, a declarat premierul Victor Ponta, in cadrul unei conferinte de presa. 
Premierul a subliniat ca Romania, atat prin Guvern, cat si prin presedintele Traian Basescu, se opune acestei masuri si ca va se va folosi chiar de dreptul de veto pentru a impiedica reducerea fondurilor europene. http://www.business24.ro/victor-ponta/stiri-victor-ponta/ponta-reducerile-de-fonduri-propuse-de-rompuy-sunt-inacceptabile-1521780)

Seful statului a explicat ca dreptul de veto se foloseste numai in cazul in care Comisia Europeana incalca prevederile Tratului European. "Sunt pregatit sa folosesc dreptul de veto daca se incalca tratatul. In sase ani, nu am niciun stat care sa foloseasca dreptul de veto. Negocierile pentru bugetul 2007-2013 au durat 3 zile si 2 nopti. Romania a obtinut un buget pe care nu poate sa il cheltuiasca. Este nevoie de buni politicieni, nu de contabili", a spus Basescu. (http://www.business24.ro/traian-basescu/presedintele-romaniei/basescu-la-negocierile-de-la-bruxelles-avem-nevoie-de-buni-politicieni-nu-de-contabili-1521834)

Doua pasaje extrase din aceeasi sursa media si un citat dintr-o Carte mai veche, dar de cea mai mare actualitate, sunt la baza gandurilor de astazi, dupa ce ieri seara toate posturile tv au transmis ultima conferinta de presa a presedintelui si au punctat, ironic, inabilitatea premierului in a-si sfatui "mai marele" asupra dreptului de veto.

Nu am inteles sensul demersului si emfazei premierului. Sau poate am inteles, asa cum am inteles multe din opiniile si pozitiile avute dupa esecul de la referendum. Dar de data aceasta nu pot sa fiu de acord cu el ci trebuie sa-i dau dreptate presedintelui. El a precizat ca astfel de declaratii facute inaintea consiliului nu fac decat sa slabeasca pozitia tarii
"Eu inainte de consilii niciodata nu am facut declaratii de pozitie, e cea mai mare greseala sa faca anticipat declaratii de pozitie pentru ca se duce dezarmat. Poti prezenta ce se va discuta, dar a te duce in pielea goala e o naivitate. Probabil, mergea in CAER, dar nu in UE".(http://www.hotnews.ro/stiri-politic-13628670-traian-basescu-ironizeaza-anuntul-lui-victor-ponta-romania-utiliza-dreptul-veto-bruxelles)

Ca domnul presedinte are "carentele"lui, nu este o noutate. Ca nu ne convin multe din "intreprinderile" mai vechi sau mai noi, iarasi nu mai trebuie discutat. Insa modul in care a abordat problema participarii la acest Consiliu si importanta pregatirii pentru aceasta intrunire releva, cu adevarat, ca este mai pregatit decat premierul.

De aceea stau si ma gandesc: ce urmareste, in realitate Victor Ponta?

Nu pot sa fac o analiza exhaustiva a activitatii premierului si a presedintelui de partid Ponta, pentru ca nu dispun de toate datele, detaliile si, de ce nu, dedesupturile politice care se fac acum, in plina campanie electorala.
Ce pot sa spun, doar pe baza observatiilor personale si a analizei unui "simplu cetatean", este ca jocul dumnealui este nu numai periculos, dar si distrugator.
Este periculos pentru ca pune si USL-ul intr-o postura proasta prin declaratiile controversate si contradictorii pe care le-a facut vis-a-vis de colegii de alianta si distrugator, deoarece "dand apa la moara" opozitiei erodeaza, incetul cu incetul, edificiul si asa subred al actualei puteri, permitand adversarului sa fructifice orice greseala, orice scapare sau orice erori de strategie politica. Care, din pacate, se fac si se vor face, atunci cand alergi "dupa mai multi iepuri". 
Pentru ca, pentru mine, asta mi se pare cel mai relevant la Victor Ponta: vrea sa "contabilizeze" cat mai multe reusite si ca premier si ca sef de partid. In detrimentul celorlalti, prieteni sau dusmani. Si in "disputa" cu presedintele, cu care, probabil, vrea sa coabiteze cat mai bine si dupa alegeri.

Eu nu am nimic cu ambitiile premierului care sunt, intr-un fel, justificate tinand cont de multele evidente care-i insotesc evolutia. Daca servesc intereselor poporului, foarte bine.
Dar daca sunt doar pentru sastisfacerea eului sau personal, pentru "sfidarea" opozantilor din partidul pe care il conduce si pentru "intarirea pozitiei de lider" in competitia din USl atunci, noi, poporul, suntem si ramanem cei mai nenorociti perdanti. Caci, asa cum spuneam si in alta postare, "somnul ratiunii naste monstri" iar inabilitatea politica, la fel ca si infatuarea denota, in cazul nostru, somnul ratiunii.

Ar avea de unde sa invate. Citatul de inceput dovedeste acest lucru.
Trebuie doar vointa !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu