miercuri, 7 noiembrie 2012

Trei extrase de actualitate


„Dispreţul pentru uzurparea conducerii
de puţinii care nu s-au ridicat măcar prin
inteligenţa, cultura şi munca lor”.

„Evlavia pentru timpurile de cinste, bărbăţie
şi măsură”.

„Afirmarea unităţii româneşti eterne, groaza
de cotropirea străină, care ucide o conştiinţă,
împiedică o desfăşurare, sfarmă un viitor,
lasă fără îngrijire un trecut, pentru a da în loc
jaf şi corupţie, oricare ar fi numele
cotropitorului, al celui dintâi dintre neamurile
de cultură ori a celei din urmă plebi asiatice”.

Nicolae Iorga


Continuand introspectia printre marile adevaruri relevate cu mult timp in urma de un celebrul autor "interzis", am gasit aceste raspunsuri la intrebarea care, justificat, se subantelege si pe care a clarificat-o un alt mare "titan" al culturii romanesti, si nu numai, Nicolae Iorga: cine este respectiva personalitate.

Nu incerc sa dau astazi, sau in postarile urmatoare, numele autorului pasajelor care vor fi postate ci, facand legatura intre rezultatul alegerilor din S.U.A. intalnirea, mult mediatizata, Ponta-Basescu si pregatirea pentru intrarea in campania electorala autohtona, voi incerca sa rezum un gand care m-a urmarit in ultima tura de serviciu: "ce a fost, va mai fi, şi ce s-a făcut, se va mai face; nu este nimic nou sub soare."

De ce m-a urmarit acest gand?

Pentru ca, asa cum aminteam mai sus, cu peste o suta de ani in urma cineva prevedea, parca pentru a confirma citatul biblic, ca si in secolul 21 aceleasi idei ar trebui sa stea la baza programelor tuturor partidelor care se pregatesc pentru confruntarea electorala si in atentia liderilor lor

Iar acele idei sunt acestea:

"Nu voim să trăim într-un stat poliglot, unde asa numita patrie este deasupra naţionalităţii.

Singura raţiune de a fi a acestui stat, pentru noi, este nationalitatea lui romanească. Dacă e vorba ca acest stat sa inceteze de-a fi romanesc, atunci o spunem drept că ne este cumplit de indiferentă soarta pamantului lui.

Voim şi sperăm nu o întoarcere la un sistem feudal, ce nici n-a existat candva în ţara noastră, ci o miscare de indreptatire a vietii noastre publice, o miscare al cărei punct de vedere să fie ideea de stat si de nationalitate."

Nu stiu daca respectivul prevedea crearea unei U.E. care sa doreasca, atat de mult, stergerea deosebirilor dintre state si sa conduca, astfel, la pierderea identitatii lor nationale.
Nu stiu daca prevedea ca peste ocean marele "Unchi Sam" va ajunge sa dicteze ce si cum in lume, inclusiv cum sa se gestionaeze o criza care a fost creata tocmai de dorinta , rapace, de a a-si demonstra "suzeranitatea" financiara.
Nu stiu daca atunci era aceasta interpretare, fatidica, "suntem 7 miliarde de suflete, iar resursele sunt din ce in ce mai putine" si de aceea este aceasta criza. (La aceasta afirmatie auzita azi in media, fac o paranteza: dar cand se arunca mii de tone de alimente si, in acelasi timp, se ridica imperii de miliarde pe spinarea acelor suflete vaduvite de orice sansa, caci asa doresc "ocultii", nu este criza?)

Ce vreau sa spun este ca, departe de orice legatura cu timpurile de astazi, atunci cand au fost scrise ideile din citat exista o stare de spirit asemanatoare cu cea de astazi. Care, in timp, a nascut mult mai multe luari de pozitie PATRIOTICE si NATIONALE (nu nationaliste).

Astazi, in jocul murdar care se intrevede numai din declaratii (dar cine stie ce va fi in "culise"), mi se pare foarte normal sa inteleg ca, intr-adevar, "nimic nu e nou sub soare".

Ori vom fi ARSI (de la a-i ARD-e pe prostii de romani, cum ne-au mai "fript" cei care ne doreau "sa traim bine"), ori vom fi USL-ati (pacaliti adica, cum au fost uslasii ucisi in decembrie '89, de aceleasi promisiuni  ramase, si acum, neonorate), ceva va ramane constant pentru poporul suveran: nimic nu e nou sub soare pentru ca azi, ca si in trecut, "greu se mai fac oamenii oameni, greu."

Sau, asa cum afirma o alta mare personalitate,

"  ”De ce nu-s oamenii aşa cum par!
     Sau, dacă nu, să nu mai pară oameni!”
                             (William Shakespeare) 


Ori, cele trei extrase de la inceput fac referire, tocmai, la un om deranjant, "interzis" pentru adevarul deranjant pe care l-a prezentat.

Astazi avem, oare, un asemenea OM care sa se inscrie in cele trei extrase de actualitate ?






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu