joi, 8 noiembrie 2012

La ce sa ne asteptam ?


„Mizeria materială şi morală a populaţiei, destrăbălarea
administraţiei, risipa banului public, cumulul, corupţia electorală,
toate acestea n-au a face, la drept vorbind, cu cutări sau cutări
principii de guvernământ. Oricare ar fi guvernul şi oricare vederile sale supreme, corupţia şi malonestitatea trebuie să lipsească din viaţa publică; oricare ar fi, pe de altă parte, religia politică a unui guvern, ea nu-i dă drept de-a se servi de nulitaţi venale, de oameni de nimic, pentru a guverna.”

Maine incepe campania electorala si, implicit, lupta pentru un loc in forul legislativ, iar ulterior in cel executiv. Insa nu la aceste aspecte vreau sa ma refer astazi. Citatul de mai sus reflecta, pe deplin, starea natiunii si contextul in care se va da batalia electorala a anului 2012, desi vechimea lui l-ar putea categorisi anacronic, iar oferta meditativa care-l insoteste, in intregul analizei sale, ar trebui sa-i oblige pe toti participantii la acest "eveniment" sa-si "faca temele" de educatie politica pentru a depasi examenul din decembrie, testul electoratului, in realizarea "unui mai bine care va urma" (ca sa-l parafrazez pe proaspatul presedinte reales Obama).

Lasand, deci, deoparte toate aspectele care s-ar putea pune in discutie, vis-a-vis de o campanie electorala incendiara, aspecte pe care media oricum le va antama, gandurile mele s-au focalizat, astazi, asupra unei intrebari simple si normale, cred eu, atat pentru cotidianul nostru mioritic cat si pentru cel planetar: la ce sa ne asteptam ?

S.U.A., la care am facut referire si in ultimele postari, a depasit faza alegerilor si are acum un nou presedinte care a promis continuitate, progres si rezolvari ale problemelor acumulate in timpul acestei crize. Sper ca rezultatul votului din aceasta tara sa fie un exemplu de traire politica, atat pentru invingatorii cat si pentru invinsii din disputa noastra nationala.
Ma astept, deci, ca presedintele nostru inca in functie sa invete ce inseamna o atitudine deplin democrata de la "intaiul democrat al lumii".

In China se desfasoara lucrarile celui de-al XVIII-lea Congres al  Partidului Comunist Chinez. Cine spunea ca, in lume, comunismul a disparut a gresit. Mai mult de atat, China demonstreaza ca se poate ajunge "pe noi trepte de progres si civilizatie" imbinand cele doua doctrina, diametral opuse, si coabitand eficient in indeplinirea planurilor sale. Nu cunoastem, insa, pretul platit de democratie.
Ma astept ca, aplicand in practica modelul oriental de coabitare sa se poata trece, si in tara noastra, la o alta faza de dezvoltare decat cea pur mioritica "sa moara si capra vecinului".

Am ales doar exemplul celor doua superputeri pentru a sublinia efectul "unitatii contrastelor" in dezvoltarea lor, efect care ar trebui analizat si aprofundat si de mai marii alesilor si numitilor natiunii romane, in tot spectrul lor constitutional.

Caci, fara indoiala, inaintea alegerilor din decembrie, vor fi publicate noi documente statistice oficiale care vor sta la baza derularii procesului electoral.
Vom sti, cu certitudine, cati suntem si cati avem dreptul sa votam. Vom avea, in sfarsit, o baza reala de calcul.

Daca situatia nu se va deosebi de cea de la ultimul referendum, vom sti, cu certitudine, ca nu am fost furati si nu s-a comis nici o frauda in algoritmul clarificarii rezultatului acestuia.

Dar daca situatia concreta a evidentierii populatiei va fi total deosebita de cea care ne-a defavorizat in "lunga vara fierbinte romaneasca", la ce trebuie sa ne asteptam, premergator actului oficial de consfintire a vointei poporului prin vot? 

Din partea PDL (ADR), a presedintelui fost dublu suspendat, a C.C. si chiar a C.S.M., a cancelariilor occidentale.

Este un gand care ma preocupa de ceva timp. 

Si sunt foarte curios sa vad acele date. Si, la fel de curios sunt, fata de reactiile care vor urma. Si ce va fi. Mai mult decat orice s-ar intampla in aceasta campanie, care va incepe maine si care se anunta deosebit de virulenta.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu