joi, 1 noiembrie 2012

Ganduri la un interviu despre "LA NOI"


"Pe vremea aceea, ... , fiecare făcea ce-i plăcea."


Gandurile de astazi nu sunt legate de cunoscuta poezie "NOI" a lui Octavian Goga si nici de Sfanta Scriptura de unde am preluat, usor modificat, citatul de mai sus. Ele sunt legate, strict, de un interviu din care am extras o mica parte, poate neesentiala pentru unii, dar caracteristica pentru ceea ce ni se intampla de mai bine de douazeci de ani si pare sa fie o constanta a imposibilitatii intrarii Romaniei pe un fagas normal al dezvoltarii postcomuniste.

Spun aceasta deoarece, lasand la o parte persoana dlui C. Sima, ascensiunea si prestatiile din media, si nu numai, nu pot sa nu fac o paralela intre  ce s-a intamplat, destul de recent, la Bursa din Sibiu cu trecutul, dar neuitatul, F.M.I. al dlui S.O.Vantu. Nu ma refer la dezvoltarea unor afaceri, sa le spunem, bizare ci la modul in care "sistemul" a permis realizarea acestor "moristi" de facut bani. 

Ce se poate observa: atat la FMI cat si la B.S. exista un trecut, un traseu si o clientela. Ambele au servit, cu siguranta, unor interese, inclusiv politice. Ambele au avut, din nou cu siguranta, sustinatori la cel mai inalt nivel. Si, la fel, ambele au fost "monitorizate", cred, de servicii care au "ratat" momentul. Pana aici, nimic senzational si relevant.
Ce mi se pare grav si mai mult decat relevant pentru organismele abilitate,  este ca in ambele s-au investit, probabil, "bani negri" care, ulterior, s-au "albit". Daca pentru FMI nu am gasit o declaratie care sa confirme supozitia de mai sus, ci doar referiri in analizele facute de media pentru B.S., interviul urmator, din care am extras doar cateva pasaje, este mai mult decat edificator:

"MODERATOR: Aţi pierdut ori câştigat bani pentru clienţii dumneavoastră prin metode ilegale?
SIMA: Nu! Imoral, probabil că da. Nu probabil, ci 100 la sută da!

MODERATOR: Cum adică?
SIMA: Cum adică imoral? Toată piaţa derivatelor este imorală! Totul. Când pariezi, când investeşti în produse de risc ridicat... e imoral. Desigur, restul, folosind mulţi bani proveniţi din toată lumea şi pierzând aceşti bani pe piaţă, asumând riscuri, riscuri mai mari pe care, printr-un acord între gentlemani, le-am promis clienţilor mei că nu le voi lua este cu adevărat imoral!

MODERATOR: V-aţi înşelat, în vreun fel, clienţii, prin neonorarea acestui acord între gentlemani, prin neasumarea riscului?
SIMA: Da, mi-am asumat, v-am spus, mi-am asumat mai multe riscuri decât cele prevăzute într-un acord între gentlemani.
MODERATOR: Aşadar, i-aţi înşelat.
SIMADacă o luăm aşa, da, chiar recunosc, i-am înşelat.
 (http://www.adevarul.ro/financiar/Cristian_Sima-_Am_venit_in_Islanda_de_frica_unor_politicieni . Sublinierile imi apartin.)
Sintagma "multi bani proveniti din toata lumea" mi se pare cea mai elocventa "reteta" pentru modul in care s-au produs, si se produc, averi in Romania. Dar nu asta este important. Nu trebuia sa avem si noi "falitii" nostri, asa cum se intreaba cu catva timp in urma un fost ministru, parafrazandu-l pe Caragiale?
Important este ca aceasta "fabrica de bani", care nu serveste intereselor nationale, ii permite unui personaj important sa faca ce vrea el: sa insele.
Gestul, facut pe baza unor calcule profesioniste si specifice si a unui plan bine gandit, are o baza de plecare de la care s-a pornit toata "afacerea". Un precedent care i-a permis "executotului" sa-si planifice fiecare pas, inclusiv fuga. Nu a reusit, insa, sa prevada duritatea reactiilor. Un comentator radio afirma ca, atata timp cat unii au folosit "bani negri", adica neevidentiati, nedeclarati si, deci, neimpozabili, sunt prea putine sanse sa se faca, asupra autorului, plangeri penale. Ce se intampla, insa, cu dezvaluirile "incendiare" care urmeaza in interviu? Este o alta problema, care cere o alta abordare.
Daca nu ar incepe o campanie electorala, poate as incerca sa fac unele previziuni. Dar tinand cont ca, asa cum am afirmat si in alte postari, atunci cand interese lor converg, politicienii nostri aplica, cu succes sloganul comunist, parafrazat: "Politicieni din toate partidele, uniti-va!" (vezi doar votarea bugetului Senatului pentru anul 2013), mi se pare aberant sa mai incerc sa inteleg ceva din jocul acesta perfid, care ne murdareste continuu existenta. Si sa comentez.
Caci la noi, ca si in trecut, FIECARE din cei pusi in posturi "cheie" face ce vrea (partida sau grupul de interese pe care-l reprezinta).
Si, in primul rand, sa insele. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu