miercuri, 31 octombrie 2012

Personalitati (ne)COSTISITOARE

O aparitie de specialitate, in doua editii, poarta un titlu poate usor neinteles: " Personalitati accentuate in viata si literatura". Una dintre editii face parte din biblioteca personala si mi-a oferit reale momente de meditatie, in activita-
tea anterioara. Pentru cei interesati, insa, mediul online o pune la dispozitie cu o prefata a prof. dr. docent Vasile Predescu, la editia din 1978, din care vreau sa redau doar o singura fraza : " Facand aceste cateva reflectii asupra asupra continutului si calitatii acestei carti, ne exprimam convingerea ca ea va trezi un viu interes publicului larg din tara noastra si ... mobilizarea specialistilor ... " (http://www.scribd.com/doc/25534733/Personalitati-Accentuate-in-Viata-Si-in-Literatura-Ed-a-II-A).

Am folosit punctele de suspensie tocmai pentru a evidentia gandurile care au dat imboldul postarii de fata. Iar ele, acele gandurile, s-au nascut tocmai din anuntul urmator:
"29.10.2012 Senatul cumpără 150 de maşini pentru parlamentari. Senatul şi-a adoptat, luni, propriul proiect de buget pentru anul 2013, care prevede cheltuieli de peste 107.000 mii lei, precum şi achiziţionarea a peste 150 de maşini pentru parlamentari şi pentru aparatul de lucru al acestei Camere". (http://www.indexstiri.ro/senatul-cumpara-150-de-masini-pentru-parlamentari.html) (Plenul Senatului a votat, cu 62 de voturi "pentru", 2 abtineri si 2 voturi "impotriva", proiectul propus de cei patru chestori ai acestei Camere legislative.)

Nu vreau sa fac alte comentarii care, de altfel, se gasesc din abundenta pe net. 
Ceea ce vreau sa spun este ca traind intr-o tara normala, te astepti ca cei care sunt pusi sa legifereze normalitatea sa se comporte normal si in ceea ce priveste situatia lor. 

Cum in Romania secolului 21 caracteristica esentiala este ANORMALUL (exemplele legislativului inca neincheiat, si nu numai, sunt de notorietate), nu ma mira ca onorabilii nostri senatori, indiferent de coloratura si doctrina politica, uita ca si bugetul acestei Camere este suportat tot de bietul contribuabil care, deja, a fost sufocat de sintagma demagogico-cameleonista "SA TRAITI BINE" si se comporta ca niste adevarate "sugative" (sa nu spun altfel) SUPERCOSTISITOARE.

Si atunci s-a nascut aceasta intrebare: cand vom avea si noi ca reprezentanti niste PERSONALITATI NECOSTISITOARE ?

Eu am avut onoarea sa cunosc o astfel de personalitate despre care, insa, nu voi vorbi fara asentimentul acesteia. Pot doar preciza ca face parte din lumea VERTICALILOR, a celor care nu si-au iubit mai mult persoana lor decat pe a semenilor si ca a fost dispusa la orice sacrificiu mai putin cel de constiinta si de principii. O asemenea personalitate, care traieste ceea ce crede si, mai ales, aplica in viata principiile in care crede, este o PERSONALITATE NECOSTISITOARE.

Daca fac o paralela intre aceasta, ca de altfel si multe alte personalitati necostisitoare care nu se expun, cu acele "personalitatile" care se doresc onorabile, dar numai pentru interesul lor propriu nu pot decat constata ca acestea din urma s-ar inscrie, foarte bine, in sfera acelor personalitati la care face referire lucrarea sus-amintita, cu un amendament: DIN VIATA.

Astfel, personalitatile noastre accentuate nu mai sunt eroi de literatura ca Alceste al lui Moliere, Othello al lui Shakespeare sau Raskolnikov al lui Dostoievski ci NEFERICITE GREUTATI PE GRUMAZUL POPORULUI, personalitati supercostisitoare.
Si, din pacate, pentru ele nu prea avem (?) specialisti. Sau daca-i avem devin si ei, foarte usor, personalitati accentuate (pardon, costisitoare).

Si tot din pacate, ramanem doar cu vorbele caci, nu-i asa, 
"

Cainii latra, ursul trece!

     
Zice o vorba de demult, vrand sa sugereze ca fiara face ce vrea fara sa-i pese de hamaiturile de la distanta ale cateilor care atata pot: sa dea din gura, incercand sa alunge jivina spre afundurile padurii. Ne mai aducem aminte de vorba asta batraneasca si cand vedem la Tv vreun personaj important cum ar fi presedintele, vreun ministru ori alt demnitar.."

C-asa-i romanul. Si hatru si...cu banii luati!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu