sâmbătă, 13 octombrie 2012

Ganduri despre un premiu si o posibila inmormantare

Nu mi-as fi inchipuit ca voi ajunge sa scriu despre ticalosi.

A, sa nu se sperie ticalosii zilelor noastre. Nu despre ei era vorba ci despre pelicula, desprinsa din realitatea romaneasca postdecembrista, TICALOSII este vorba. Un film interesant, poate prea cosmetizat, in care o anume "clasa politică aflată la putere urmăreşte prin intermediul Serviciilor Secrete atât pe membrii şi finantaţorii săi, cât şi pe cei din opoziţie. Primul Ministru şi Preşedinţia îi înregistrează cu ajutorul unor camere ascunse atât pe General, pe Senator cât si pe Magnat, în ipostaze cât mai compromiţătoare.

Politica nu suportă devieri de comportament. Premierul nu este de acord cu jocul dublu al Magnatului, care finanţează atât puterea cât şi opoziţia. De aici o mulţime de jocuri şi mişmaşuri, care au loc atât în spatele uşilor închise cât şi în văzul tutoror, fiind incluse în cunoscute emisiuni de televiziune." (http://www.cinemagia.ro/filme/ticalosii-17469/).


Gandurile legate de acest film s-au nascut, insa, nu din vizionarea lui ci din stirea, auzita la un post de radio (tura aceasta am avut norocul sa ascult si cateva stiri), despre decernarea Premiului Nobel pentru pace, editia 2012. Si am ramas surprins, asa cum surprinse au fost si puternicele si influentele cotidiene occidentale, care au comentat evenimentul, de castigatorul acestui premiu in 2012 : Uniunea Europeana.

"UE şi strămoşii săi contribuie de peste şase decenii la promovarea păcii, la reconciliere, democraţie şi drepturile omului în Europa", a declarat la Oslo preşedintele Comitetului Nobel, norvegianul Thorbjoern Jagland. 

Nu pot sa-l contrazic pe distinsul presedinte, dar pot face, totusi, un simplu comentariu: cand aceasta democrata UE are, intr-un singur an, o atitudine total partizana si cantareste cu greutati diferite, functie de interese oculte, asa cum s-a intamplat in Romania anului 2012, mai este ea un stindard al promovarii ... blablabla
Cand inchide ochii la imixtiunile unui stat membru in treburile interne ale altui stat, la fel de membru, mai respecta UE drepturile poporului suveran ? 
Cand da verdicte incorecte ca apoi sa recunoasca faptul ca "s-a pripit" (parca asa am inteles ultima pozitie a dl Barroso), mai merita aceasta importanta si prestigioasa distinctie?

Gandurile legate de aceasta stire m-au dus spre finalul "Ticalosilor". Consilierul Presedintelui participa, scarbit de situatia dezastroasa la care s-a ajuns, situatie creata chiar de "monstruoasa coalitie democratica" pe care a sprijinit-o, la INMORMANTAREA DEMOCRATIEI.

Facand legatura intre actiunile "monstruoasei coalitii" din film cu cele ale  (im) partialilor "capi" ai democratiei europene, imi dau seama ca scena este repetabila. Democratia, cel putin pentru cei mici si fara pile (in cazul celor din UE, dar si in cotidianul national), este ca-n acel banc cu vulpea si corbul, care se incheie, tragi-comic: "democratia e SUS, jos e ..."

Din pacate, cazul e patologic. Urmeaza coma si, in acest fel, muribunda democratie a UE va sucomba, cat de curand, chiar daca pe catafalc va avea acest nepretuit Premiu Nobel pentru Pace. Oare ce semne mai trebuiesc ? Unii analisti prezic, intre altele, kosovizarea Romaniei.

Curat democratie si lupta pentru paceSigura inmormantarea.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu