joi, 11 octombrie 2012

Ganduri despre ... evidente


" Preşedinele PNL Crin Antonescu a declarat, luni seară, că nu este de acord ca fostul procuror general al României, Laura Codruţa Kovesi, să fie detaşată la Bruxelles, dar că nu el trebuie să decidă acest aspect. 
"Kovesi nu e treaba mea. Nu sunt de acord să meargă Kovesi la Bruxelles, dar nu e decizia mea", a explicat Crin Antonescu.
Declaraţia de luni seară vine după ce cei doi preşedinţi ai USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta, au avut declaraţii în contradictoriu pe acest subiect.
Crin Antonescu a declarat, sâmbătă seară, că el încearcă ,,din toată puterea" să îl înţeleagă pe primul ministru şi să nu ,,îi îngreuneze viaţa", dar, cu toate acestea, nu poate fi de acord cu decizia ministrului Justiţiei şi a lui Victor Ponta de a o detaşa pe Laura Codruţa Kovesi la Bruxelles. 
La rândul lui, Victor Ponta a declarat, luni, că decizia privind delegarea Codruţei Kovesi la Bruxelles pentru a se ocupa de MCV i-a aparţinut ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru, precizând că nu este nici în favoarea deciziei, nici împotriva acesteia." (http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/antonescu-nu-sunt-de-acord-sa-mearga-kovesi-la-bruxelles-dar-nu-e-decizia-mea-280004.html)
Urmaresc, tot mai contrariat, modul in care alianta USL isi manageriaza programul de guvernare si se pregateste de alegeri si, din pacate, gasesc mult prea multe fisuri la nivelul relational al conducerii acesteia. De aceea am si redat materialul aparul in Romania Libera, pentru a nu fi acuzat de "zvoneristica".
Ca este normal ca fiecare persoana sa aiba parerile lui proprii, nu trebuie comentat, la fel cum nu trebuie comentata viata particulara a oricarui cetatean  aparat, in drepturile sale, de Constitutie. Aceasta daca este si ramane un simplu cetatean.
Cand, insa, simplul cetatean devine o persoana publica, mai ales ca cele in cauza, situatia se schimba radical. Iar atunci cand se realizeaza si aliante strategice, situatia devine mai mult decat sensibila. Devine vulnerabila.
O asemenea vulnerabilitate, deci, gasesc in relatia celor doi lideri din conducerea USL-ului care, completata cu pozitia critica a anumitor vectori media, la adresa guvernarii Ponta, pot crea premize ca "bombele cu ceas ale PDL-ului" sa-si faca un alt efect, neluat in calcul, pana la alegerile din decembrie a.c. 
Istoria ne-a demonstrat ca, pentru a invinge, aliantele au avut nevoie de viziuni, strategii si abordari congruente. Cel putin asa a demonstrat-o victoria impotriva Germaniei naziste, a carei artizani (in ordinea alfabetica) Churchill, Roosevelt si Stalin, chiar daca in particular si in memorii nu s-au agreat, in fata lumii au reprezentat un conglomerat care nu a mai putut fi distrus pana la finalul conflagratiei. O evidenta ce nu poate fi ignorata de nici un istoric, politiciam sau simplu cetatean. Ca alte aliante au fost distruse de tradari, subminari si autosaborati, este iar o evidenta care trebuie cunoscuta si luata in calcul.
Ca om de istorie, asa cum se considera dl Antonescu, mi se pare ca domnia sa a uitat de invatamintele istoriei. Sau, pur si simplu, le ignora. Altfel, nu-mi inchipui de ce, in loc sa demonstreze, in toate abordarile, declaratiile si deciziile, coeziunea si unitatea aliantei, permite crearea unor fisuri care, cu siguranta, vor fi exploatate favorabil de mult mai experimentatii oponenti. Aceeasi situatie se vede si in pozitiile oficiale ale dlui Ponta care, din nefericire, deja incepe sa dezamageasca un electorat care si-a pus mari sperante in alianta. O atitudine fatala, de neinteles.
Caci, este evident, acolo unde alianta incepe sa se fisureze, picamerul manuit, cu maiestria caracteristica, de Cotroceni va face ravagii la fel de mari, daca nu chiar mai mari, ca "bombele" care pot fi, totusi, dezamorsate.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu