"Dumnezeul lor este pantecele."
Este o zi importanta pentru crestinatatea ortodoxa si nu doresc ca gandurile mele sa o intineze. Nu doresc nici sa fac aluzii la prezenta unor politicieni la sarbatorile prilejuite, oriunde in tara, de comemorarea Sfintei Parascheva. Doresc, insa, sa redau cateva ganduri nascute, din nefericire, din situatia creata de disparitia inopinata a dlui Sima si urmarile inevitabile care o insotesc si, in stransa lagatura su aceasta, din criza continua prin care trecem, atat ca tara, in particular cat si ca umanitate, in general.
De la nasterea sa umanitatea s-a confruntat cu crize si istoria le-a analizat pe fiecare, dupa cum ele au fost sau nu retinute si evidentiate. Crizele sociale, politice sau chiar umanitare au facut nu numai obiectul studiilor specialistilor in domeniu ci si al autorilor de beletristica sau cinematografie. Travesram acum una dintre cele mai grave crize economico-financiare, cu consecinte care, inca, nu se pot anticipa. Analisti de renume incearca sa prognozeze si sa directioneze economiile spre o rezolvare cat mai rationala, in conditiile in care lumea pare sa se indrepte spre un colaps fatal.
Gandindu-ma de unde a pornit aceasta criza actuala, nu am putut sa nu remarc similitudinea cu ceea ce am gasit in cea mai importanta carte a umanitatii, Cartea Crtilor, Biblia. Pe paginile celei mai citite carti din istoria lumii se afla exemple cutremuratoare de crize care au zguduit veacurile, toate pornite din dorinta, omeneasca spun unii, draceasca spune Sfanta Scriptura, de inavutire, de afirmare materiala, de imbogatire. Dorinta de a avea cat mai mult si de a fi, material, cat mai sus a condus, in toata istoria, la razboaie, la progromuri, la holocaust, la autodistrugere.
Ce ne aminteste originea actualei crize? Voi reda doar un pasaj copiat dintr-o analiza aflata pe Internet, pentru a sustine cele afirmate mai sus:
"Extrem de surprinzator, banca centrala americana, sub conducerea lui Greenspan, a privit linistita cum frenezia creditului imobiliar rezidential a luat amploare, indreptandu-se spre prabusire. Au existat cateva voci critice, dar putine dintre ele veneau din sectorul financiar insusi. Bancile erau prea ocupate sa stranga comisioanele pentru noile credite, platindu-le managerilor lor prime neverosimile." (http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-opinii_analize-2648679-originile-crizei-financiare-americane-jeffrey-sachs.htm). Sublinierea imi apartine.
S-a pornit, astfel, un tavalug nimicitor care a cuprins intreg mapamondul, afectandu-ne atat traiul cotidian cat si siguranta personala si nationala. Iar consecintele, inca, nu sunt pe deplin cunoscute. In aceste conditii, nu ne mai mira ca bogatii lumii strang, in continuare, averi din exploatarea oricarei oportunitati oferite de utopistii idealisti postcomunisti, iar speculantii incearca sa profite de toti, la un loc.
Intr-o discutie particulara cu un cunoscut, am aflat cum la un mare supermar-
ket din Romania se arunca tone de alimente cu termen de valabilitate depasit. Oare nu era mai corect sa se reduca din pret si sa se vanda, astfel, o marfa care poate aduce, cat de cat, fericire in multele familii defavorizate si dezavantajate de actualii imbogatiti ai natiunii ? Ba da. Dar daca se retine citatul de la inceput, aceasta rezolvare este total imposibila.
O criza continua traverseaza omenirea, setea dupa avere. Aceast inepuizabil viciu va duce, intr-un final, la propria noastra autodistrugere.
Luceafarul poeziei romanesti spunea:
"Zdrobiţi orânduiala cea crudă şi nedreaptă,
Ce lumea o împarte în mizeri şi bogaţi!
Atunci când după moarte răsplată nu v-aşteaptă,
Faceţi ca-n astă lume să aibă parte dreaptă,
Egală fiecare, şi să trăim ca fraţi!"
Aceasta criza continua ar putea fi rezolvata, oare, printr-o asemenea abordare?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu