joi, 25 octombrie 2012

Cat de liberi suntem in Romania "libera" de astazi

In "iepoca" circula urmatorul banc:

In arestul Garii de Nord, trei cetateni discutau intre ei. 
Unul intreaba: "Tu de ce esti aici ?" Cel intrebat raspunde: "Eram in Bucuresti in delegatie si, asteptand trenul, am intrat in restaurant si am cerut o bere. Am stat o ora, doua si nervos am intrebat : in Romania libera de azi, nu se poate bea o bere ? Au venit doi, m-au saltat si m-au adus aici. Dar tu ?"
"Eu, zice al doilea, eram tot in delegatie si am vrut sa mananc o friptura. Am intrat in restaurant, am comandat, trece o ora, doua si nervos am intrebat : in Romania libera de azi nu poate omul manca o friptura ? Au venit doi tipi, m-au saltat si m-au adus aici.
Dar tu, il intreaba amandoi pe al treilea ?
"Eu, zice omul, tot in delegatie, n-am vrut nici sa mananc, nici sa beau bere. Eram la o cafea in restaurantul garii si am vazut cum doi tipi au saltat cate un om de la masa. Eu m-am dus la unul care citea un ziar si l-am intrebat : asta-i Romania Libera de astazi ? Au venit doi tipi, m-au saltat si m-au adus aici."

Sincer, as fi vrut sa postez cu totul altceva astazi, cand sunt sarbatorite doua evenimente importante pentru tara: aniversarea zilei de nastere a Majestatii Sale Regele Mihai si Ziua Armatei. La multi ani !

Dar doua cazuri, unite si unice prin numitorul comun dar amplificate, cu certitudine, in zeci sau chiar mii de situatii asemanatoare nemediatizate, m-au determinat sa renunt la ceea ce-mi propusesem si sa redau aceste ganduri.

Primul caz, a pornit de la un reportaj vazut, in scurt, la o televiziune care prezenta un camp inverzit in care se odihnea, da SE ODIHNEA, nederanjat, un parc de recreere, din acelea realizate cu fonduri europene. Construit in totalitate si, cu siguranta, receptionat si bifat ca realizat, in protofoliul unui anume partid care s-a ocupat doar cu "marete realizari asemanatoare".
Nu stiu cat o fi costat aceasta investitie si nici in ce localitate, s-au mai bine zis la marginea carei localitati, era amplasata. Stiu ca, asemeni bazinelor de inot construite, tot cu fonduri europene, in localitati unde nu mai exista innotatori sau a altor asemenea "proiecte rasunatoare" obtinute in timpul "minunatei guvernari B.B" si acest parc a insemnat tot o ineptie, pentru care, probabil, acum suntem trasi la raspundere asupra modului in care am cheltuit banii comunitari, mai ales din cauza felului in care am tratat congresul PPE.
Iar aceasta situatie este legata, strict dupa parerea mea, de modul in care ne-am manifestat libertatea, ca cetateni suverani, la ultimul referendum. 
Libertate pentru care trebuie sa platim noi, poporul, caci asa au hotarat cancelariile occidentale, pentru insubordonare.
Caci Romania, schimbandu-si paradigma traditionala, PCR (pile, cunostinte si relatii) cu cea comunitara, PCE (adica pile, cancelarii si euroi) a indeplinit, pe deplin, sarcinile trasate de oriunde dar nu de la Bucuresti si a devenit tributara unui alt slogan, la fel de periculor ca si cel stalinist, cu mentiunea ca acum: SOARELE RASARE DE LA APUS.
Bravos, Romanie "libera"!

Al doilea caz este unul tragic si mult mai raspandit dar, sigur, nemediatizat.
Este povestea unui roman care nu a vrut sa faca compromisuri. Mai corect spus, sa ma ierte pudicii dar termenul este specificat in DEX ONLINE, nu a vrut sa faca parte din randul pupincuristilor (redau definitia din DEX ONLINE: pupincurist, -ă, pupincuriști, -ste s. m.s. f.adj. (vulg.) lingușitor, servil, slugarnic. 
Sursa: Argou (2007) | Adăugată de blaurb | Semnalează o greșeală | Permalink)In aceste conditii, in postul unde este inca angajat, prin corectitudine si onestitate, a demascat foarte multe incalcari ale legislatiei in vigoare pe care sefii sai, slujitori si, in acelasi timp beneficiari, ai tandemului de trista amintire B.B, le-au comis de-a lungul anilor, inclusiv numiri si primiri de functii de conducere pe baza aceluias PCE enumerat mai sus, cu valori de multe zeci de mii de euro. 
Ce m-a determinat sa abordez acest subiect, cu numitor comun cu primul -B.B-  nu este de natura nostalgica. Nu sunt nostalgic dupa vremurile trecute. Experienta si realitatea m-au invatat sa pot decela binele de rau si, mai mult, sa pot alege calea onestitatii, moralei si corectitudinii, chiar daca am crescut si am fost educat in plina afirmare a SSMD (daca va mai aduceti aminte).Ori, pentru speta in cauza, tocmai la aceasta epoca a SSMD vreau sa fac referire. Aveai o problema, ti se facea o nedreptate ? Te duceai la partid si daca nu erai "indexat" (adica cu manifestari anticeausiste) ti se rezolva problema. Vorbesc in cunostinta de cauza, din proprie experienta, nu din "zvoneristica".
Ce se intampla in Romania "libera" de astazi?Pentru ca a avut neobrazarea sa fie corect si sa faca ce trebuie sa faca orice cetatean moral, cinstit si onest, este pe cale sa fie distrus, fara a i se da posibilitatea (de ce ?) sa se apere.In loc ca cei vinovati sa plateasca, el este izolat, marginalizat si i s-a oprit orice posibilitate de comunicare cu sefii de pe cea mai inalta treapta ierarhica, pentru ca a deranjat HIDRA PDL-isto - PCE-ista care isi apara, inca cu ferocitate, fotoliile platite cu bani grei, intr-o institutie de mare importanta nationala. Si, se pare nimeni, nici macar actuala Putere, nu vrea sa miste vreun deget in apararea unui om corect, onest, integru.La ce ne-a trebuit o asemenea "libertate" ?
Incheierea acestor ganduri sta, meditativ, sub filosofia si sensul "Luceafarul"-ui marelui nostru Eminescu                "Traind in cercul vostru stramt                Norocul va petrece,                Ci eu in lumea mea ma simt                Nemuritor si rece."
Va las pe Dumneavoastra cititorilor, din orice categorie, institutie, servicii sa gasiti al cui este cercul stramt, norocul, lumea "lui", in cotidiana si inepuizabila Romanie (ne)libera de astazi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu