luni, 1 octombrie 2012

Ganduri dupa un banc de actualitate

In incercarea de a decela acele momente, stari si personalitati care ne-ar putea scoate din "gaura neagra" despre care vorbeam in cateva postari anterioare, m-am blocat la o intrebare simpla, in aparenta, dar extrem de dura: ce ne lipseste ?

Sincer sa fiu, am revazut toate postarile de pana acum si am gasit multe elemente care s-ar putea constitui intr-un raspuns acceptabil. Si totusi lipseste ceva. Ceva care sa dea consistenta efortului de renastere, asa cum s-a intamplat cu alte natiuni care, trecand printr-o distrugere aproape totala, au reusit sa se relanseze si sa renasca, ajungand astazi la nivelul unor superputeri. Carcotasii vor intervenii, desigur, evidentiind ajutorul economic substantial primit dupa momentele dificile, inexistenta unui sistem de constrangere sau traditia poporului in cauza.

Incercand sa depasesc starea confuza pe care politicul si economicul ultimilor ani o traverseaza, mi-am dat seama ca in afara lipsei vointei politice, a incapacitatii acceptarii realitatii si a unei reale uniuni nationale pentru depasirea crizei noi, romanii suntem, practic, singurii care ne autohandicapam. Pentru a demonstra ca este asa voi reda, din memorie, un banc din "epoca", dar de mare actualitate in prezent si care merita meditatia noastra.

" Dupa analiza, in profunzime, a dezatrului cu care se confrunta Romania, mai marii natiunii s-au adunat pentru a pune la punct strategia viitoare de dezvoltare, dupa exemplele altor tari, confruntate cu probleme asemanatoare.
Au gasit, cu usurinta, explozivul miracol japonez si au decis sa-i urmeze exemplul. Ca motivare, au folosit urmatoarea speta: Japonia a declarat razboi Americicii in urma caruia a fost aproape distrusa. Dar americanii, democrati, si-au propus sa salveze natiunea japoneza, asa ca i-au oferit posibilitatea relansarii economice, prin construirea de petroliere deoarece, credeau ei, japonezii nu vor putea ajunge la vreun succes. Rezultatul se cunoaste: Japonia a fost unul din principalii constructori de superpetroliere.
Atunci, americanii si-au propus sa le dea tehnologia pentru construirea automobilelor. Si Japonia a ajuns pe primele locuri si in acest domeniu. In fine, americanii le-au oferit tehnologie pentru productia electronica si, la vremea respectiva, japonezii au dominat total si acest domeniu.
Concluzia desprinsa si inteleasa de toti liderii romani, era urmatoarea: 

Romania trebuie sa declare razboi SUA, aceasta din urma va invinge si, constant strategiei sale democratice, va priceda si cu noi la fel ca si cu Japonia si asa vom ajunge o superputere.

DA, a spus un intelept roman, DAR DACA ROMANIA INVINGE S.U.A. ? "

Dilema nu a fost rezulvata nici pana acum si, ca urmare traim, in continuare, la mila strainatatii tocandu-ne, continuu, nervii pentru a intelege care dintre politicieni are dreptate, cu atatea si atatea schimbari formale, de suprafata si de aparenta, dar nu de esenta.
Care lipseste cu desavarsire.

Singurul care ramane neschimbat si constant de autentic este bancul in sine. Din pacate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu