luni, 22 octombrie 2012

Cine, de ce si cum foloseste telefoanele ?


Nu as fi reluat subiectul atat de controversat al ultimelor interceptari telefonice daca nu as fi gasit, in adevarul.ro, cateva articole care mi s –au parut neluate in calcul pentru speta in cauza si anume:

22 octombrie 201213:23
Vocea Rusiei: Scandalul stenogramelor demonstrează că o parte din „servicii“ l-a trădat pe Băsescupe care imi permit sa-l redau in intregime pentru analiza:

Scandalul stenogramelor demonstrează fără echivoc faptul că în România nu mai există un stat funcţional şi nici instituţii statale funcţionale, constată postul de radio Vocea Rusiei.
În opinia celor de la Vocea Rusiei, "într-o ţară în care convorbirile primului ministru, iar apoi şi convorbirile preşedintelui ţării ajung să fie publicate în presă se poate întâmpla absolut orice".
O umilinţă pentru şeful statului
"Din punct de vedere profesional, există foarte puţine lucruri mai umilitoare decât publicarea în presă a înregistrărilor în care figurează şeful statului. Situaţia este extrem de umilitoare pentru Traian Băsescu, mai ales din cauza imaginii sale de preşedinte-jucător care de facto conduce serviciile secrete. Această imagine a fost distrusă, spartă şi terfelită de cei care au organizat interceptările şi publicarea acestora. De acum încolo, preşedintele nu se mai poate baza pe loialitatea necondiţionată a serviciilor, loialitate care a fost o parte integrantă a sistemului politic construit de Traian Băsescu. În cazul stenogramelor în care figura Victor Ponta, contextul problemei a fost altul: premierul niciodată nu şi-a bazat autoritatea pe ajutorul serviciilor secrete şi situaţia în care în presă au fost distribuite interceptări aparent incriminatoare părea a fi un episod oarecum firesc în contextul luptei politice interne", constată Vocea Rusiei.
Potrivit celor de postul rus de radio, "însăşi existenţa stenogramelor în cadrul dosarului „Motorina" denotă o suită întreagă de „defecţiuni" pe întregul lanţ al protecţiei informaţionale a preşedintelui: dacă înregistrările s-au făcut din „centrală", atunci cum acest lucru a fost permis de echipele de la de STS care, teoretic, ar trebui să protejeze instituţia prezidenţială? Cum s-a întâmplat ca Traian Băsescu, cel care (teoretic) le ştie pe toate, nu a ştiut despre aceste înregistrări?" se întreabă Vocea Rusiei. (sublinierea imi apartine)
Cine îl sapă pe Băsescu
"Publicarea stenogramelor arată existenţa unui grup organizat şi bine pregătit care a dorit să arate publicului şi restului sistemului cât de vulnerabil este Traian Băsescu. Nu este exclus să existe şi alte stenograme, mult mai „interesante" decât cele deja scurse în presă şi existenţa acestora să fie folosită drept o armă în bătăliile politice interne. Riscul major pentru Traian Băsescu constă în faptul că un asemenea precedent va stimula „pionii" din subordine să se gândească la întoarcerea armelor, existând deja o demonstraţie a faptului că un asemenea comportament poate rămâne nedetectat.
În toată această degringoladă se poate observa un aspect pozitiv. Contribuabilii au posibilitatea să vadă pe ce se duc banii din taxele şi impozitele pe care le plătesc pentru a finanţa diverse instituţii care se ascultă şi se şantajează reciproc prin intermediul stenogramelor publicate în presă. Romanii antici spuneau că un popor fericit are nevoie de „pâine şi circ". Problema „pâinii" va rămâne în continuare nerezolvată, dar circul pare să fie garantat, mai ales în condiţiile în care se apropie alegerile parlamentare", potrivit unei analize publicate pe site-ule Vocea Rusiei.

Legat de situatia creata anterior, tot adevarul.ro din 19 octombrie 2012 reda pozitia Presedintiei pe care, la fel, o redau in intregime :

Discuţiile dintre preşedintele Traian Băsescu şi fostul şef al ANAF Sorin Blejnar au vizat recuperarea datoriilor către stat ale companiei Rompetrol, în contextul în care combaterea evaziunii fiscale şi colectarea creanţelor la bugetul de stat au făcut obiectul unei hotărâri CSAT din 28 iunie 2010.
Iată comunicatul oferit de Preşedinţie ca reacţie la apariţia stenogramelor convorbirii dintre Băsescu şi Sorin Blejnar: 
"Referitor la apariția în presă a interceptării unor convorbiri telefonice dintre președintele României, domnul Traian Băsescu, și fostul președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, Administrația Prezidențială face următoarele precizări:
(1) - este vorba despre trei interceptări telefonice dintre domnul președinte Traian Băsescu și domnul Sorin Blejnar;
(2) - discuțiile au vizat recuperarea datoriilor pe care compania Rompetrol le are față de statul român în contextul în care combaterea evaziunii fiscale și colectarea creanțelor la bugetul de stat au făcut obiectul unei hotărâri a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din 28 iunie 2010, iar președintele României este și președintele CSAT;
(3) - recuperarea datoriilor companiei Rompetrol față de statul român a constituit și subiect de discuții la cel mai înalt nivel între președintele României, domnul Traian Băsescu, și președintele Republicii Kazahstan, domnul Nursultan Nazarbaev, în cadrul celor două vizite pe care şeful statului le-a făcut la Astana (Kazahstan) în anul 2010 (2 - 3 martie 2010 şi, respectiv, 1 - 2 decembrie 2010), în condițiile în care compania Rompetrol a fost achiziționată de compania KazMunayGas, deținută de statul Kazahstan;
(4) - o lectură onestă a discuțiilor indică faptul că domnul președinte Traian Băsescu discută cu domnul Sorin Blejnar despre recuperarea datoriilor companiei Rompetrol față de statul român."

Intre cele doua aparitii, se pare ca situatia nici nu mai trebuia continuata, daca se accepta, aprioric, ca Presedintia nu minte.

De ce am reluat problema ? Pentru simplu fapt ca am intrat pe site-ul oficial al Presedintiei, public si nesecret si iata ce am aflat despre acea sedinta a CSAT din 28 iunie 2012 (am redat in intregime comunicatul) :

« Comunicat de presa
28.06.2010
REF: Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării

Luni, 28 iunie a.c., a avut loc la Palatul Cotroceni şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, condusă de preşedintele României, Traian Băsescu.
 

La şedinţă au participat primul-ministru al României, Emil Boc; ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga; ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea; ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi; ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu; ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu; ministrul Justiţiei, Cătălin Marian Predoiu; directorul Serviciului Român de Informaţii, George Cristian Maior; directorul Serviciului de Informaţii Externe, Mihai Răzvan Ungureanu; consilierul prezidenţial pentru Securitate Naţională, Iulian Fota; consilierul prezidenţial Anca Ilinoiu, şef al Departamentului Relaţii Internaţionale; secretarul CSAT, general-locotenent Ion Oprişor; purtătorul de cuvânt al Preşedintelui României, Valeriu Turcan.
 

Pentru discuţii cu privire la combaterea evaziunii fiscale, a contrabandei şi a spălării banilor şi finanţării terorismului, au fost prezenţi ca invitaţi: Laura Codruţa Kovesi - procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Codruţ Olaru – procuror-şef, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi Laura Oprean, procuror-şef adjunct la Direcţia Naţională Anticorupţie.
 

În cadrul şedinţei, directorul Serviciului Român de Informaţii, George Cristian Maior, a prezentat un document de analiză cu privire la practicile de evaziune fiscală şi contrabandă, menţionând că principalele domenii de evaziune fiscală sunt cel agroalimentar, al produselor din alcool şi tutun, al construcţiilor şi al produselor energetice.
 

De asemenea, în document se precizează că amplificarea infracţiunilor financiare are efecte grave asupra sustenabilităţii bugetelor publice, distorsionând, în acelaşi timp, mediul concurenţial.
 

În urma discuţiilor, CSAT a hotărât elaborarea unui plan comun de acţiune a instituţiilor cu responsabilităţi în combaterea evaziunii fiscale şi contrabandei, menit să îmbunătăţească eficienţa colaborării între Ministerul de Interne, Ministerul Finanţelor Publice şi Parchet. Ca urmare, la nivel judeţean se vor constitui grupuri de lucru operaţionale formate din ofiţeri specialişti şi experţi desemnaţi de instituţiile responsabile.
 

În cadrul şedinţei, directorul Serviciului Român de Informaţii a informat cu privire la utilizarea pe teritoriul României a firmelor fantomă de către reţelele de crimă organizată transfrontalieră, cu predilecţie în operaţiuni de import şi achiziţii intracomunitare.
 

Tot astăzi, CSAT a aprobat Strategia naţională de prevenire şi combatere a spălării banilor şi finanţării terorismului. Documentul fundamentează în mod unitar şi coerent acţiunile sectoriale de prevenire şi combatere a spălării banilor şi finanţării terorismului, stabilind direcţii de acţiune pentru toate instituţiile cu responsabilităţi în domeniu, în acord cu Strategia de Securitate Naţională a României şi cu ultimele standarde internaţionale.
Departamentul de Comunicare Publică 
28 Iunie 2010 »

Pana aici nici o surpriza.
Surpriza a aparut atunci cand am incercat sa dau de aceasta faimoasa Hotarare, la care se face referire atat in Comunicatul CSAT cat si in raspunsul Presedintiei.
Negasind-o, nu am putut sa nu ma gandesc la doua ipoteze :

Prima se refera la o posibila « prelucrare » a site-ului, pentru ca la ora cand scriu aceste ganduri, din 2007 pana in 2012 nu mai apare nici o evidentiere a hotararilor CSAT. Sa fie o ... « manareala » ? E grav, daca este asa. Pentru ca acord prezumtia de nevinovatie, cred ca este o scapare a site-ului, in curs de remediere.

A doua ipoteza, care ma pune cel mai mult pe ganduri, priveste caracterul secret al acestei Hotarari.
Daca documentul era un simplu act nesecretizat trebuia sa apara, normal, pe site, la capitolul Hotarari.
Daca documentul era secret, atunci el trebuia evidentiat ca atare si nu putea fi facut public. In acest caz, insa, nu se mai justifica abordarea spetei pe un telefon privat. Nu o permite legea, mai ales ca este vorba de probleme de siguranta nationala.

Oare dl. Blejnar nu cunostea situatia ? Poate nu.
Dar dl presedinte era OBLIGAT sa o cunoasca, iar convorbirea particulara trebuia urgent incheiata si continuata pe « firul scurt », daca era atat de imperioasa.
Mai ales ca la un capat era Comandantul Suprem, conform raspunsului institutiei (parca aceasta este pozitia dl presedinte in CSAT).

Intrebarea mea este, trecand peste orice alte comentarii: cine trebuie retrogradat si cine trebuie destituit pentru incalcarea regulilor, ordinelor si, de ce nu a Legii Securitatii Nationale ?

Altfel, nu vom mai sti, niciodata, cine, de ce si cum se folosesc telefoanele.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu