vineri, 4 ianuarie 2013

Ce-i de facut ?


„Cu sărituri pseudocivilizatorii, cu crearea de locuri mari în care să intre panglicari mici, cu forme goale în locul fondului, cu vorbe late în loc de ştiinţă şi raţionament, cu Costineşti ca surogat pentru Colbert nu se regenerează şi nu se-ntăreşte o naţiune.

Cestiunea economică la noi nu e numai o cestiune a mişcării bunurilor; ea e mai adâncă; e socială şi morală. Pentru rezolvarea ei ar trebui un moment de înălţare a inimelor la care să contribuie clasele în adevăr educative ale societăţii, preotul, dascălul, legiuitorul penal, ba chiar psihiatrul.
Căci dacă avem nevoie de ceva e înainte de toate
de-a urâ neadevărul, ignoranţa  lustruită, cupiditatea demagogilor, suficienţa nulităţilor. 

Trebuie să se înfrângă odată conspiraţia pe care tot ce e mărginit şi ambiţios, sărac şi leneş, stupid şi invidios au plăsmuit-o din instinct contra caracterului drept al poporului nostru, în contra bunului său simţ, în contra muncii sale”
(«Românul», după ce parafrazează…, Timpul, 28 septembrie 1880, în Opere, vol. XI, pag. 348)

Pentru a puncta, daca pot spune asa, necesitatea trecerii la Fapte in locul vorbelor (si aici vreau sa evidentiez doar doua exemple relevante: tristetea unui analist ce, la un post tv, deplangea incompetenta unor functionari publici care, nici dupa sase luni de la preluarea puterii de catre USL, nu au fost in stare sa redacteze niste norme de aplicare a unei legi, atat de asteptata si importanta pentru intreaga societate si titrarea unei informatii, aparuta tot la un post tv, despre situatia preturilor, care spunea: "La VECINI se ieftineste, LA NOI SE SCUMPESTE" ) m-am oprit tot la marele nostru Eminescu.

Citindu-i cateva din ideile cuprinse in lucrarea "Eminescu interzis - gandirea politica", a dlui Radu Mihai Crisan, din care am primit aprobarea sa fac referintele, am gasit pasajul de mai sus, foarte sugestiv si, de ce nu, chiar didactic. Pentru cine vrea sa inteleaga. 
Sublinierile imi apartin caci, asa cum aminteam si in postarea de ieri, "Ce  ascult vorbe, când văd fapte?" - cum a spus Cicero.

Desi au trecut peste 130 de ani de la aparitie, tabloul pe care-l zugraveste pasajul acesta este mai mult decat de actualitate. Este definitoriu pentru clasa noastra politica, pentru conducatorii nostri.

Din pacate, lectiile oferite de analistul Eminescu au fost, daca nu uitate, ingropate intr-o mare si periculoasa ignoranta. 

La fel ca si lectiile pe care ni le-a lasat, in toate domeniile, Cel mai mare Invatator al tuturor timpurilor, de care ne amintim doar de Craciun si Paste.

Cred ca trebuie sa nu mai cautam sa reinventam roata si sa invatam, caci avem de la cine.




Un comentariu:

  1. VOICULESCU ACEST CANCER AL NATIUNII ROMANE !DAN VOICULESCU VINOVAT DE FURTUL BANILOR CEAUSESCU SI FINANTAREA TERORISMULUI INTERNATIONAL ! URMEAZA MOGULUL MOGULILOR TRAIAN BASESCU ! INTERPOL General Secretariat 200, quai Charles de Gaulle 69006 Lyon INTERPOL CONTACT SIR Ma numesc Robert Horvath Cineast Presedinta Devartes Film International ……..Cetatean SUA. In aceste zile lucrez la un film pentru CNN intitulat \” Banii lui Ceausescu care au fost gasiti.\” Pentru a ocoli orice control securitatea a creiat o companie particulara numita Crescent. Directorul Companiei a fost si este Dan Voiculescu. Acesta a substituit banii lui Ceausescu in unul din cele mai mari fraude din istorie. La ora aceasta cifra de afaceri este iestimata la circa de 3,5 bilione de dolari furati din visteria statului roman. La finele lunii decembrie 1989, John Edgington, proprietarul de fatada al firmei CRESCENT (care a declarat ca firma era proprietatea lui Ceausescu), a completat formularul in alb cu numele arabului Sanbar, care a devenit \\\”patron\\\”. Dan Voiculescu a mostenit firma CRESCENT, in calitate de \\\”protector testamentar\\\”, dupa ce Fouad Sanbar, patronul din acte, a decedat in 1995. Din documentele americane si israeliene reiese ca acest Sanbar era unul din adjutantii lui Arafat seful teroristilor palestinieni. Dan Voiculescu a finantat la ordinul lui Ceausescu toate actiunile criminale a teroristilor arabi. A inminat un cec personal teroristului Carlos si este personal involvat in atacurile impotriva Europei Libere. Actiunile de finantare sunt continuate in aceste zile prin Mahmut Farzat seful serviciului Sirian din Europa. Document 5477G. Imediat dupa revolutie guvernul Roman a angajat o firma canadiana sa gaseasca banii lui Ceausescu. Firma a cerut guvernului Roman arestarea imediata a lui Dan Voiculescu Doc PC546n8 si punerea lui sub urmarire prin Interpol DOC 3485V. Tinand seama ca avem deaface cu musamalizarea unui furt fara precedent va rog a deschide o ancheta de urgenta, Dan Voiculescu trebue adus in fata justitiei pentru finantarea terorismului international si pentru furtul a bilioane de dolari. Acesti bani apartin poporului Roman. Va stau la …. ……………… Va rog a confirma primirea scrisorii si documentelor aferente. Robert Horvath Deva New York SUA. Date de contact personal.

    UN NOU BLOG INTALNIRE CU DAN VOICULESCU….LA PUSCARIE
    Deschideti ROBERT HORVATH DEVA BLOG

    RăspundețiȘtergere