duminică, 13 ianuarie 2013

Ganduri despre niste ... RANDURI

  „Ca urmare a aşezării geografice(;), a resurselor naturale, şi, mai ales(;), a celei mai mici densităţi (populaţionale n.n.) din Europa, România n-a fost niciodată stat absolut independent(;).

Indiferent care a fost; puterea tutelară s-a comportat la fel: agreând şi colaborând cu un anumit tip de Român şi ţinând la distanţă sau ordonând represiune pe alt tip de Român.

Tipul de Român repudiat de toate puterile tutelare este naţionalistul cu convingeri imposibil de corupt şi patriotul refractar la operaţii transacţionale. Aceste însuşiri de intelect şi de caracter sunt considerate a fi periculoase şi deci o vinovăţie cu care nu se colaborează şi care se pedepseşte dacă iese din anonimat.

Exact invers, tipul de Român agreat de toate puterile străine care au tutelat şi care au controlat România: fără convingeri politice, căldicel în comportament şi adaptabil în colaborări, cameleon în politică, tranzacţionist în afaceri(;), oportunist în relaţii şi, întotdeauna, de partea Puterii şi cu utilitate pentru Putere”.*
Şerban Milcoveanu
*Şerban Milcoveanu, Puterile tutelare şi exigenţele lor în
România, fragment din lucrarea: Gheorghe Vornica, Şerban
Milcoveanu, Andrei Justin Hossu şi Tatiana Perţ, Biopolitica
eminesciană, Editura Crater, Bucureşti, 2001, pag. 221    

Pentru ca am ascultat foarte multe comentarii vis-a-vis de situatia politico-economico-sociala pe care o traversam m-am gandit ca, prin redarea randurilor de mai sus, as putea fi util celor care tot incearca sa asaneze zona atat de controversata, disecata dar nerezolvata a personalului birocratismului bugetar care, inca, pare a fi o piedica in calea evolutiei noastre comunitare.

Mi-a sugerat aceasta si vizionarea unor bloguri pe care le urmaresc si, in special, postarea
"Raportul Comisiei senatoriale privind actiunile desfasurate in revolutia din decembrie 1989, vol. I si vol. al II-lea".

Nefacand altceva decat sa subliniez unele idei din pasajul respectiv, vreau sa inchei gandurile mele de astazi cu mentiunea ca acesta a fost copiat din lucrarea "Spre Eminescu - raspuns romanesc la amenintarile prezentului si la provocarile trecutului", la care am facut referire si anterior si cu un banc, gasit intr-o publicatie publicitara, care mi se pare mai mult decat relevant pentru situatia in discutie.

"Sultanul isi trimite pasa sa stranga birul de la romani.
- Ce fac romanii, pasa ? - il intreaba la intoarcere.
- Se plang, jelesc, isi smulg parul. - raporteaza pasa.
- Mergi si strange birul. - ii ordona sultanul.
- Ce fac romanii ? - il intreaba la intoarcere.
- Isi bat copii, injura, se ascund, jelesc, se revolta. - vine raspunsul pasei.
- Mergi si strange birul. - ordona sultanul.
- Ce fac romanii ? - se intereseaza sultanul, la intoarcere.
Pasa raspunde:
- Stau la porti, sparg seminte si spun bancuri despre sultan.
- Ramai acasa, nu mai avem nimic de luat de la ei."


                                               

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu