miercuri, 9 ianuarie 2013

Ganduri despre ... COTIDIAN

"Voi ce intrati, lasati orice speranta." - Dante Alighieri, INFERNUL - cantul III

De ce mi-a ramas in minte acest vers nu stiu. Dar urmarind, astazi, ultimele stiri la televizor si citind ultimele aparitii pe site-urile pe care le urmaresc, acesta mi s-a parut mai mult decat sugestiv, pentru ceea ce se intampla in "Romanica" noastra democrata sau ...

Citeam undeva: "De câteva zile mă întreb dacă Ponta este farsor, arivist sau imbecil. Mă întreb cu mânie, cu nedumerire, cu scârbă." Dar articolul, in intregul sau este mai mult decat relevant.
(http://ampress.ro/editoriale/ponta-esti-cu-adevarat-imbecil/)

O stire imi vorbeste despre revolta judecatorilor CSM. Dar, in subsidiar, problema este legata de niste alegeri cu parfum de ... Cotroceni ?

Adrian Nastase este propus pentru eliberare dar asta, in opinia unui analist, inseamna ca e tot "la mana lui Basescu" (daca am retinut bine). Dar parca cele trei stiri amintite pana acum au un numitor comun.

O alta stire anunta ca fetita de 13 ani, olimpica, accidentata intr-o tabara din Busteni a decedat, iar profesorii sunt anchetati. Dar se titreaza si de posibilita-tea consumului de alcool la niste copii minori.

Dezbateri furtunoase pe tema coruptiei sexuale intr-o institutie a statului numita Politie. Dar nu se spune, dupa douazeci si trei de ani de democratie originala, cate cazuri au fost musamalizate si la ce nivel s-a practicat si se practica hartuirea sexuala institutionala.

Sinucideri de tot felul. Crime, talharii, dezastre umane si nu numai, jafuri si "reglari de conturi" in stil mafiot. Penitenciare unde nu se stie cine pe cine controleaza, stiri demne de revistele de scandal, toate acestea alaturi de multe multe alte "nefericite evenimente" nu fac decat sa consfinteasca INFERNUL in care ne traim viata, chipurile cu respectarea drepturilor si avantajelor  CETATENIEI NOASTRE EUROPENE. Nu mai vorbesc de "surprizele" fiscale pe care ni le pregateste Guvernul.

Pe acest fundal, gandul meu se concentreaza pe UN SISTEM BOLNAV, un sistem bastardnascut ilegitim, din curvie nu din dragoste.

Caci numai asa se explica de ce, comparativ cu alte state foste comuniste, Romania in loc sa inainteze, regreseaza. In loc sa ofere siguranta cetatenilor sai, le ofera ororile cu care ne confrunta media. In loc sa ne apropiem de civilizatia occidentala, ne mocirlim in mizeria si degringolada intalnite doar in tarile subdezvoltate ale LUMII a IV-a.

O atare stare are nevoie de interventii de soc, nu de cosmetica.
Undeva, candva, un actual miliardar spunea: 
"Uite, eu din 1990, când spuneam că trebuie tăiată coada câinelui dintr-o dată, nu mi-am schimbat punctele de vedere. Şi azi sunt convins că am încercat de multe ori să tăiem coada câinelui, dar, din păcate, nu transversal, ci pe lung. Ne chinuim de 20 de ani, într-o tranziţie perpetuă, pentru că nu avem curajul de a o rupe cu trecutul. Iar trecutul înseamnă nu numai comunismul, ci şi toate mentalităţile legate de statul paternalist, de statul social, care îşi ţine cetăţenii în stare de iobăgie prin tot felul de ajutoare mai mult sau mai puţin justificate."
( http://www.evz.ro/detalii/stiri/exclusiv-evz-dinu-patriciu-in-ceea-ce-ma-priveste-politica-este-o-dezamagire-video-939332.html#ixzz2HTtqFUDQ )

Ca avea dreptate, o demonstreaza realitatea cotidianului romanesc. Dar cine-i dadea, atunci, dreptate ? Si cine le dadea dreptate seniorilor anticomunisti Coposu, Campeanu sau Ratiu ? Sunt intrebari care, inca, nu si-au gasit raspunsuri. Asa cum multe necunoscute au ramas fara raspuns, post-decembrie 1989.

Unde si cand vom gasi doctorul capabil sa remonteze acest sistem bolnav ?

Eu cred ca aceasta depinde numai de noi. Prin schimbarea noastra, prin revigorarea noastra, prin redesteptarea si renasterea noastra. 

Altfel, vom ramane doar niste umili epigoni care, asemeni poeziei, vor spune:

"Rămâneţi dară cu bine, sunte firi vizionare,
 Ce făceaţi valul să cânte, ce puneaţi steaua să zboare,
 Ce creaţi o altă lume pe-astă lume de noroi;
 Noi reducem tot la pravul azi în noi, mâini în ruină,
 Proşti şi genii, mic şi mare, sunet, sufletul, lumină, -
 Toate-s praf... Lumea-i cum este... şi ca dânsa suntem noi."




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu