luni, 28 ianuarie 2013

Ganduri despre ... NECESITATI

" Sunteti un idealist, domnule comisar. Uitati ca politicul comanda iar politia executa !"

Cam acesta a fost dialogul dintre un comisar de politie si un avocat, aparator al  Camorrei, intr-un film de actualitate, din anul 1973. Pentru cine nu a vazut "Piedone, comisarul fara arma", caci de aici am redat - din memorie - citatul de mai sus, il recomand cu caldura, mai ales pentru conexiunile care pot fi facute, pentru cine vrea sa analizeze climatul actual, cu realitatea romaneasca, cea care "ne ocupa tot timpul". Revazand, ieri, acest film, am ramas cu un gand pe care-l redau in continuare.

Intrarea spatiului comunist est-european in "lumea libera" a fost un deziderat democratic sau o necesitate capitalista?

M-am intrebat acest lucru in urma spetei care se derula in film si care reda o actiune ipotetica, de blocare a traficului de droguri. Iar "chestunea" arzatoare, care m-a adus in fata postarii de azi, a reprezentat-o "filiera franceza", adica modul in care  traficantii marsiliezi si-au propus sa penetreze piata napo-litana, "virgina", atunci, pe scena traficului de stupefiante.

Nu vreau sa fac analiza scenariului (de altfel redata pe Wikipedia). Doresc sa fac, doar, cateva meditatii in incercarea de a-mi raspunde intrebarii de mai sus.

Mai intai, ma gandesc la modul in care Romania a devenit "groapa de gunoi" a Europei si nu numai. Dupa acea "eliberare" din ghiarele comunismului am "importat", adica am introdus in tara zeci de mii (poate chiar milioane) de produse second hand, de la haine, electro-casnice si terminand cu automobile. Partea proasta a lucrurilor este ca, asa cum vorbesc gurile rele, in muntii nostri care "aur poarta" am introdus tone de deseuri toxice care, pe unii, i-au imbogatit.
Apoi, ma gandesc la invazia de violenta, brutalitate si pornografie care ne-a invadat cotidianul, atat printr-o libertate de exprimare foarte prost inteleasa cat si printr-o media aflata in continua goana dupa "piata de desfacere" a senzationalului.
Urmeaza, firesc, tot soiul de programe, organizatii si demersuri pentru apararea drepturilor. Asa au aparut pungile cu "aurolac" si "cainii comunitari", doar doua sloganuri "democratice" care trebuiesc aparate, in detrimentul sutelor de cazuri de persoane agresate, ranite si chiar ucise de aceste "plagi" ale lumii libere.
Pentru ca tot era vorba de scenariu, nu putea lipsi traficul. De droguri, armament si carne vie, o binecuvantare normala intr-o societate democratica, lipsita de constran-geri, garduri si sarma ghimpata.
Nu in ultimul rand, dar legat ombilical de cele de mai sus, aparitia unei lumi interlope, cu conexiuni in politic la cel mai inalt nivel, era contextual previzibila. Iar politicul romanesc, depasind faza de esalon doi al perimatului sistem comunist s-a reorientat si, firesc, s-a aliniat noilor norme comunitare si mondiale de emancipare, dominare si "coabitare" dupa vechiul principiu: "corb la corb nu-si scoate ochii" (ultimele "directive" FMI pentru sanatate sunt mai mult decat elocvente, pentru ASUPRIREA CONTINUA A POPORULUI, pentru ca "elita" sa "traiasca bine").

Acest scurt tablou mi-a fost revelat de filmul de ieri, doar prin simpla numire a planului expansionist al mafiei marslieze.

Am stat si m-am intrebat: atunci miscarea aceea "sublima" din 1989, cand cei trei mari trasau destinele Europei si lumii nu urmarea, de fapt, extinderea, prin noi filiere, a racilelor sistemului capitalist, care macinau cancelariile lumii libere si "democratice" blocate de lipsa resurselor si a pietelor de "ejectare" a deseurilor lor pestilentiale?

Am ajuns, din pacate, la concluzia ca aceasta a fost NECESITATEA luptei lor impotriva comunismului. Caci, daca acel capitalism, atat de frumos prezentat, cosmetizat si popularizat, nu ar fi produs dezastrele pe care noi le treversam, acum si aici, as fi acceptat dezideratul democratic care i-a mobilizat pe "cei trei care au distrus estul".

Realitatea, dupa cum se vede, demonstreaza contrariul. Cu urmari din cele mai imprevizibile. Dar cu o certitudine: CEEA CE SPUNEA AVOCATUL, IN CITATUL DE MAI SUS, A AJUNS LITERA DE LEGE

Asta DA necesitate !   
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu