sâmbătă, 24 august 2013

Cat de liberi suntem ?

Dacă libertatea înseamnă ceva, înseamnă dreptul de a spune oamenilor ceea ce nu vor să audă.
George Orwell (pseudonimul literar și jurnalistic al lui Eric Arthur Blair) (n. 25 iunie 1903, India — d. 21 ianuarie 1950, Londra) a fost un scriitor englez, comentator al radio BBC, editorialist și reporter. El a luptat ca voluntar în Războiul Civil din Spania de partea comuniștilor. A scris romane, eseuri și critică literară. George Orwell este autorul a două faimoase romane satiră în care care atacă totalitarismul: “Ferma Animalelor” (1945) și
“O mie nouă sute optzeci și patru” (1949).

Am ales acest citat de inceput pentru ca, vrem sau nu vrem, in aceste zile s-a tot vehiculat ideea de libertate. In prezentarea faptelor care au urmat istoricei zile de 23 August 1944 si, in special, dupa sacrificiul facut de Regele Mihai pentru salvarea Romaniei (un comentariu de exceptie a fost prezentat, in reluare, la "Ora Regelui" de purtatorul de cuvant al B.N.R.).

Ca s-a trait in libertate inainte de data de referinta, o stiu cei mai in varsta, parintii si bunicii nostri (cei care mai sunt inca in viata), istoricii si, nu in ultimul rand, nostalgicii acelor vremuri.
Ca am trait sau nu in libertatea comunista o stiu toti cei care, ca si mine, au crescut, au fost educati si s-au desavarsit profesional in perioada respectiva, contestatari sau nostalgici.
Ca traim, acum, in libertate o poate clama oricine dar cu multe amendamente, retineri sau interpretari.

In orice spectru de analiza ar fi antamata aceasta discutie, cu siguranta specialistii in domeniu vor da raspunsuri mai mult decat pertinente. Nu stiu, insa, cati vor analiza si citatul de la inceput. Dar nu despre aceasta am meditat astazi.

Astazi, urmarind multele dispute din stirile media, analizele sau reprogramarile amisiunilor istorice si, de ce nu, previzibilele discutii pro sau contra coabitare unionala si nu numai, mi-am dat seama cat de (ne)liberi suntem. Si de normalitatea acestul stadiu.

Da, am spus normalitate deoarece este normal ca astazi, la peste 20 de ani de asa-zisa libertate, sa nu ne dam seama cat de inrobiti suntem in libertatea "castigata" prin manipularea, minciuna, ipocrizia, parvenitismul "democratiei nostre originale".

Am fost "sub trei dictaturi", asa cum amintea un ilustru comunist lichidat tocmai de cei pe care-si slujise si cu care sa mandrea. Tragic este ca, inca, suntem sub nenumaratele dictaturi care ne "directioneaza" viata si existenta comunitara din secolul 21.
Intern este, mai intai, dictatura politicului (a apartenentei). Apoi, dicatatura non-valorii, a non-educatiei, a raului, sperjurului, mitei si a tuturor relelor care guverneaza firea, indiferent de cine ne conduce, adminsitreaza sau carmuieste conform puterilor separate ale statului.
Extern este dictatura cabinetelor occidentale, a intereselor de grup, a "alesilor" (si nu ma refer la efectul electoral).
Peste toate, domina si troneaza DICTATURA BANULUI care include toate, uneste toate si carmueste toate aceste racile pe care toate societatile le condamna.

Cat de liberi suntem?

Citatului de inceput este mai mult decat relevant. Pentru cine vrea sa-l inteleaga, mai ales daca a citit si cele doua faimoase romane specificate in scurta biografie. Chiar daca intrebarea ramane.

Nu voi incerca sa raspund la aceasta intrebare. Nu aici.

Dar pentru ca sunt de acord cu citatul de inceput nu pot incheia gandurile de astazi decat cu un pasaj despre care, cu siguranta, multi nu vor sa auda. Pasajul se gaseste in Sfanta Scriptura, in Evanghelia lui Ioan cap.8, versetul 32 si spune:
     "veti cunoaste adevarul, si adevarul va va face liberi."

Dar importanta este toata aceasta Evanghelie. 
Si mai mult decat atat! Doar suntem liberi, nu ?
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu