luni, 5 august 2013

Ganduri despre ... rebrenduire

Am învătat că un om n-are dreptul să-l privească pe un altul de sus decât atunci când trebuie să se aplece pentru a-l ajuta să se ridice. - Gabriel Garcia Mrquez

E firesc ca fiecare om sa cunoasca si momente de relaxare (in concediu sau in weekend) in activitatea sa. 
Daca este un om obisnuit, un simplu cetatean se bucura de mare (sau munte), soare, o berica si un gratar, in liniste. 
Daca, insa, este persoana publica nu are ce face decat sa plece "in tarile calde" sau pe iahtul privat, de sorginte bugetara, altfel fiind nevoit sa suporte "presiunea" aparatelor fotografice manuite de fani, interesati, carcotasi sau, pur si simplu, de paparazzi.

Urmarind discutia, pe un anumit post tv, despre rebrenduirea unei celebre blonde (ramasa in amintire de pe timpul "presedintelui" Norvegiei) si reclama facuta, pe alt post, restaurantului "Ciresica" din Neptun, de presedinte ma gandeam, in sinea mea, ca nimic din ce este omenesc nu lipseste nici persoanelor publice. Si este normal sa fie asa. 

Totusi, ramane o intrebare: care este scopul? 
Ridicarea nivelului de trai, "material si spiritual", al poporului? Binele acestuia? 

Sau, pur si simplu, o reclama pentru atingerea unor teluri absconse, individualiste si perfide?

Pe o banderola a unui post tv se prezenta o informatie dupa care presedintele arata, in iunie-iulie, ca GFR-ul nu are banii necesari achizionarii CFR si acum este sub sechestru.

Urmarind toate aceste stiri in paralel cu multe altele, cum fac pana ajung la emisiunile care ma intereseaza, in special din zona stiintifica si istorica, mi-am amintit de un cantec al unei formatii indragite.
Redau versurile, cu cateva sublinieri, pentru a evidentia ca, de fapt, tot ce se intampla (ce, cum si de ce)  cu marea masa a persoanelor publice este legat de titlul acestui cantec. 


Versuri "Holograf - Banii vorbesc"

                                                                                          Versuri de la: http://www.versuri.ro/ 

Mama, ce se-ntampla azi cu mine
Tot ce am stiut eu s-a schimbat
Mama, ce e rau si ce e bine?
Cum mai pot avea tot ce-am visat?


R:
Ooo, e o lege pentru toti
Viata e o jungla, vrei nu vrei
Ooo, sa te-ascunzi de ea nu poti
E un singur drum, asculta:

Banii vorbesc, banii vorbesc
Unii te ridica, altii te lovesc
Banii nu tac, banii se fac
Totul e in mana lor
Banii vorbesc


Mama, nu mi-ai spus nimic de oameni
N-am stiut ce mult se poat schimba
Mama e asa usor sa-i cumperi
Cat de greu e sa primestï ceva


R:


Dar de ce este asa si numai asa?

Pentru ca lumea intreaga traieste dupa alte tipare decat cele care, normal, au fost lasate tocmai pentru o mai buna vietuire. Si cum noi romanii ne-am integrat, rapid, dupa 1989 in "marele spectacol al lumii seculare" si ne rebrenduim continuu de atunci, culegem roadele libertatii si democratiei foarte prost intelese. 

Nimanui, din zona publica, nu-i place sa i se spuna si nimeni din zona spirituala nu explica, ceea ce ar trebui explicat, retinut si invatat asa cum face Sfanta Scriptura ( http://www.ebible.ro/biblia/romana/cornilescu/romani/1/):


"Mania lui Dumnezeu se descopera din cer impotriva oricarei necinstiri a lui Dumnezeu si impotriva oricarei nelegiuiri a oamenilor care inabusa adevarul in nelegiuirea lor. 
Fiindca ce se poate cunoaste despre Dumnezeu le este descoperit in ei, caci le-a fost aratat de Dumnezeu. 
In adevar, insusirile nevazute ale Lui, puterea Lui vesnica si dumnezeirea Lui se vad lamurit, de la facerea lumii, cand te uiti cu bagare de seama la ele in lucrurile facute de El. Asa ca nu se pot dezvinovati; fiindca, macar ca au cunoscut pe Dumnezeu, nu L-au proslavit ca Dumnezeu, nici nu I-au multumit; ci s-au dedat la gandiri desarte, si inima lor fara pricepere s-a intunecat.
S-au falit ca sunt intelepti, si au innebunit; si au schimbat slava Dumnezeului nemuritor intr-o icoana care seamana cu omul muritor, pasari, dobitoace cu patru picioare si taratoare.
De aceea, Dumnezeu i-a lasat prada necuratiei, sa urmeze poftele inimilor lor; asa ca isi necinstesc singuri trupurile; caci au schimbat in minciuna adevarul lui Dumnezeu si au slujit si s-au inchinat fapturii in locul Facatorului, care este binecuvantat in veci! Amin.
Din pricina aceasta, Dumnezeu i-a lasat in voia unor patimi scarboase; caci femeile lor au schimbat intrebuintarea fireasca a lor in una care este impotriva firii; tot astfel, si barbatii au parasit intrebuintarea fireasca a femeii, s-au aprins in poftele lor unii pentru altii, au savarsit parte barbateasca cu parte barbateasca lucruri scarboase si au primit in ei insisi plata cuvenita pentru ratacirea lor.
Fiindca n-au cautat sa pastreze pe Dumnezeu in cunostinta lor, Dumnezeu i-a lasat in voia mintii lor blestemate, ca sa faca lucruri neingaduite.
Astfel, au ajuns plini de orice fel de nelegiuire, de curvie, de viclenie, de lacomie, de rautate; plini de pizma, de ucidere, de cearta, de inselaciune, de porniri rautacioase; sunt soptitori, barfitori, uratori de Dumnezeu, obraznici, trufasi, laudarosi, nascocitori de rele, neascultatori de parinti, fara pricepere, calcatori de cuvant, fara dragoste fireasca, neinduplecati, fara mila.
Si, macar ca stiu hotararea lui Dumnezeu, ca cei ce fac asemenea lucruri sunt vrednici de moarte, totusi, ei nu numai ca le fac, dar si gasesc de buni pe cei ce le fac."

Interesanta remarca distinsului laureat al premiului Nobel, nu ?
Mai ales pentru rebrenduire!
                                                                                                      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu