marți, 20 august 2013

Ganduri cu ... trimitere

Un intelectual rezolvă problemele. Un geniu le evită.

Nu o spun eu. O spune un laureat al Premiului Nobel pentru Fizica care, vrem sau nu vrem sa acceptam, a fost el insusi un geniu. Dar nu despre Albert Einstein vreau sa dau frau gandurilor, nici despre descoperirile lui epocale.

Trecand in revista ultimele stiri media la tv, butonarea m-a dus la un canal de stiri care prezenta ceva istoric, foarte interesant: escaladarea Razboiului Rece si a cursei nucleare din anii '50. Si mi-am adus aminte de o "speta" din perioada comunista (parca  un desen animat de Gopo):

Un om a plantat o floare si, ca sa o protejeze, a facut un gard. Dar cum gardul era vulnerabil, a amplasat cateva cuiburi de mitraliera in punctele strategice. Care puncte au fost aparate cu cateva tancuri, care tancuri au fost aparate de o escadrila de aviatie si baterii de rachete, care dispozitiv a fost protejat de cateva ogive nucleare, care ... Floarea respectiva nu mai avea nici o valoare, mai ales ca nici nu se mai vedea.

Ca "Si vis pacem, para bellum" a fost un corolar a cursei aberante intre Est si Vest, imediat dupa a doua conflagratie mondiala, nu mai trebuie amintit.

Dar ce sens are acest slogan, acum si aici in Romania anului 2013 cand, trecand printr-o criza pe care o suporta doar cetatenii de rand, tara ar avea nevoie de liniste, coexistenta, coabitare si pace intre toti actorii esicherului politic si al puterilor separate ale statului?

Speta care m-a pus pe ganduri astazi si este in stransa legatura cu citatul celebrului om de geniu, al carui creier depaseste si ca structura intelegerea specialistilor, priveste ineptia ALGORITMULUI POLITIC si impotenta decizionala a unui partid care nu reuseste sa puna la un minister foarte important, cel al transporturilor, un om de valoare, curat (din din toate punctele de vedere), nesantajabil si fara "codite sau conexiuni speculative".

Stau si ma gandesc, ca simplu cetatean care este interesat de bunul mers al tarii: chiar ne-au pierit specialistii? Doar cei implicati politic trebuie promovati? Sau "cascavalul" puterii corupe atat de mult ca nu se poate gasi o solutie pentru rezolvarea acestei spete?

I-as recomanda Premierului o intoarcere in trecut, chiar daca s-a dezbarat de el. In perioada trecuta, cateva ministere aveau la conducere, interesant, persoane obisnuite cu ordinea si ordinele. Mai pe inteles, cadre ale armatei.
Daca tot nu se reuseste numirea unui ministru de la PNL ( ca asa-i algoritmul, bata-l vina), de ce nu se numeste un general (sau alt grad) cu competenta care sa-si puna in valoare experienta manageriala si eventual doctoratul, pentru a conduce, macar temporar (pana PNL-ul isi regaseste orientarea) acest minister? Caci tare imi este frica ca (sic!) deja se "lucreaza" la contracararea oricarei numiri se va face, duminica aceasta sau oricand. Pentru ca, nu-i asa, e un minister "vulnerabil si cu vulnerabilitati".

E doar un punct de vedere, subiectiv dar cu aplicabilitate. Macar pentru evitarea escaladarii unui conflict care numai a buna coabitare nu seamana.

Dar mai este nevoie de ceva. Pe care eu doar o amintesc, ea fiind relevata in ceea ce tot incerc sa fac cunoscut semenilor mei, Cartea Cartilor:

"Dacă vreunuia dintre voi îi lipseşte înţelepciunea, s-o ceară de la Dumnezeu, Care dă tuturor cu generozitate şi fără să mustre, şi ea îi va fi dată. 
6 Dar s-o ceară cu credinţă, fără să se îndoiască, căci cel ce se îndoieşte este ca valul mării, purtat de vânt şi dus încoace şi încolo.
7 Un astfel de om să nu se aştepte să primească ceva de la Domnul, 
8 fiindcă este un om nehotărât şi nestatornic în toate căile lui." (
http://www.bibleserver.com/text/NTR/Iacov1)
Pacat ca aceasta Carte lipseste din multe cabinete.

In rest, s-auzim numai de bine!
       


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu