miercuri, 14 august 2013

Despre interesul ... cel mai bun

Oamenii își schimbă simpatiile și purtarea cu aceeași iuțeală cu care li se schimbă interesul.Arthur Schopenhauer

Cand am citit, pe http://www.wall-street.ro "Cum a ajuns Romania o tara de 10 bani", nu m-am lasat influentat de absolut nici o prejudecata. Am gasi o analiza interesanta despre imposibila noastra relansare economica si am retinut, intre altele, multele imputari facute Guvernului dar si cele cateva nedumerite "nu inteleg de ce"-uri.

Cum nu sunt in masura sa fac analiza continuei si generalei noastre prabusiri, dar urmarindu-l aseara, in treacat, pe Premier in timp ce dadea explicatiile de rigoare pe un anume post tv, nu am ramas uimit de comentariile articolului si nici de situatia, in sine, care de peste 20 de ani nu aduce nimic bun pentru cetateanul de rand.

Ma uimeste, din pacate, seninatatea cu care ni se prezinta, ca exemple, economiile si societatea occidentala, in general si comunitara, in special, uitandu-se ca, tot de peste 20 de ani, pe dulcele nostru plai mioritic poporul, "talpa tarii" trebuie sa suporte statutul de cobai pentru ca "falitii nostri" sa-si poata duce traiul de huzur intr-un total dispret fata de cei care le sustin "interesele" si le suporta exploatarea pentru ca, nu-i asa, s-a dorit democratie si libertate.

Pai, in Franta, Germania, ca sa nu mai spun Suedia, somerul (si chiar "sustinutii" social) au venituri cu mult mai mari chiar decat salariul nostru mediu pe economie, ca sa nu vorbim de cel minim, de mizerie si batjocora. De ce? Pentru ca economiile si societatea au avut la baza niste principii sanatoase, care i-a facut sa supravietuiasca. Inclusiv in situatii de criza.
Dar nu doar aceste tari dezvoltate nu ar trebui sa ne fie exemple.
Nici Polonia sau Cehia, foste "colege" cu noi de CAER, nu pot suferi comparatii.
Nu mai vorbesc de ce se intampla in "rasaritul indepartat".

Care sa fie motivul?

Scenarii si speculatii pot fi facute cu duiumul. Cu raspunsuri pe masura. De la "plamadeala" proprie, istorica si traditionala, ca popor, cu mii si sute de mii de studii, cercetari samd si pana la "Etica protestanta si spiritul capitalismului", a lui Max Weber (http://ro.wikipedia.org/wiki/Etica_protestanta_si_spiritul_capitalismului).

Eu cred ca raspunsul este dat chiar de citatul de inceput si priveste interesul.

Acesta a facut ca oamenii sa se schimbe, sa devina ceea ce sunt acum, mai ales cei ajunsi, prin votul liber exprimat, sa ne conduca, sa consfinteasca un alt citat important care, din pacate, in toate cabinetele si birourile alesilor si numitilor nostri este ocolit, eludat, ignorat: "Homo homini lupus est. (Omul este un lup pentru om)"

   Si mai este o cauza, in rezonanta certa cu interesul care "poarta fesul": vanitatea si mandria fara nici o limita si rusine.
   Caracteristica specifica omului, in general, si parvenitului roman (din toate puterile separate ale statului si nu numai) in special.

   Nu degeaba este scris (http://ro.bibleserver.com/text/NTR/Proverbele8):
   
"
Eu, înţelepciunea, locuiesc împreună cu prudenţa; eu stăpânesc cunoştinţa şi chibzuinţa.
Frica de DOMNUL te face să urăşti răul.
Iată ce urăsc eu
:
mândria şi aroganţa, calea rea şi vorbirea stricată
."

Ce avertizare ... de interes! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu