vineri, 9 august 2013

Despre ...chix-ul politic cotidian

Un sac gol se menține cu greu în picioare.
Benjamin Franklin (n. 17 ianuarie 1706, Boston – d. 17 aprilie 1790) este una dintre cele mai cunoscute personalități din istoria Statelor Unite, unul din Founding Fathers, diplomat, om de stiință, inventator, filozof, profesor și om politic. 
.
Multe sunt intrebarile care bantuie, inca, fragila noastra democratie originala si, incredibil, mai multe sunt raspunsurile care ar putea fi date, daca s-ar dori si ar exista vointa. De orice fel, dar in primul rand politica.
Pentru ca, insa, nu exista aceasta vointa care sa capaciteze toti vectorii res-ponsabili pentru binele natiunii intr-o congruenta benefica dezvoltarii, ramanem tributari vetustului, pestilentialului si, nu in ultimul rand, grotescului din sacul politic romanesc, tot mai plin de impurutatile degajate de vanitatea sublima care-i anima pe alesii nostri. 

Citeam, deunazi, scrisoarea adresata, de un fost comandant-elev de scoala militara, Premierului si nu am putut decat sa fiu alaturi, cel putin la nivel ideatic, de un fost comandant de unitate si garnizoana care se simte mai mult decat marginalizat de elementul politic sprijinit in atingerea scopurilor nobile devenite, din pacate, atat de repede simple utopii. 
Si este rau pentru o structura politica atat de mult sprijinita de "popor" dar atat de machiavelica in realizarea scopurilor proprii.

Dar mai rea este continua stare cotidiana de goliciune politica ce nu ne reda decat un singur tablou, cel al fiascoului spre care se indreapta intreaga noastra clasa politica.

Sa ma explic.

Ieri, in zona existentei mele vremelnice, comunitatea musulmana a avut una din sarbatorile traditionale. Conform legii scrise, dar si a celei nescrise, a omeniei, persoanele de aceasta etnie au avut dreptul la niste zile libere.
Mare mi-a fost mirarea cand, intrand in tura "de sacrificiu" (adica 24/24 ore) sa intalnesc un cunoscut, de etnie turca, la program normal, amarat si dezamagit. I se promisese o rezolvare care, conform traditiei USL, a ramas doar promisiune. Patronul este un potent om de afaceri local, dar doar om de afaceri.

Dar ce spun eu.
Acesta este un mic exemplu, insignifiant in goliciunea politica care ne ocupa tot timpul, in care traim (cacofonia nu este intamplatoare) si care isi are originea in uimitoarea migratie politica de dupa decembrie 1989. Aceasta este, totusi, doar varful icebergului.

In afara migratiei politice, chix-ul politic romanesc, care ne face sacul natiunii tot mai gol si mai greu de mentinut pe linia de plutire, are la baza marea manipulare, dezinformare si "destructurare" de care am avut parte, fara partinire, cel putin din anul 2004.

Cineva  critica, cu vehementa, alianta actuala dintre PSD, PNL si PC.
Dar daca ne intoarcem intr-un trecut recent, ne aducem aminte cum PD a racolat, "prieteneste" disidenti din PNL generand PDL care ulterior a fuzionat cu "partidul mama", ajungand la cutite cu aliatul care l-a propulsat pe cel mai "abil dintre conducatorii politici postdecembristi". Si trebuie sa ne mai amintim de alianta facuta, ulterior, cu PSD-ul pe care, traditional, l-a "faultat" imediat ce cartile au fost facute prin disidenta UNPR-ista. Mai mult decat atat, actuala co-abitare fara convietuire in habitatul politic original, nu face decat sa consfin-teasca, pentru Romania, veridicitatea citatului de la inceput.

Si astfel, goliciunea traditionala a politicului nostru de "conjunctura" ne face sa ne prabusim, tot mai mult, intr-o lume in plina criza, dar nu  numai economica si financiara ci si sociala si spiritiuala.

Caci, fara nici un dubiu, nu ne merge bine si pentru ca, la nivelul cel mai inalt, se uita un adevar mai mult decat relevant:
"Sase lucruri uraste Domnul si chiar sapte Ii sunt urate: ochii trufasi, limba mincinoasa, mainile care varsa sange nevinovat,
inima care urzeste planuri nelegiuite, picioarele care alearga repede la rau, martorul mincinos, care spune minciuni, si cel ce starneste certuri intre frati." 
                                                                                             (http://www.ebible.ro/biblia/romana/cornilescu/proverbe/6/)

Pentru cine are urechi sa asculte!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu