vineri, 2 august 2013

Ganduri ... ESENTIALE

"...sa asculte insa si inteleptul, si isi va mari stiinta, si cel priceput, si va capata iscusinta..." - Pildele sau Proverbele lui Solomon

Doua stiri, ascultate la radio in timpul turei de ieri, m-au determinat sa reiau, iarasi si din nou, gandurile de simplu cetatean.

       Prima il privea pe actualul ministru al sanatatii si incercarea acestuia de rezol-vare a spetei "activitate de stat vs. privata". Si spunea, domnealui (redau din memorie) ca "in Franta sistemul se aplica de mai multi ani".
       A doua stire, poate insignifianta pentru unii, dar pentru entitatea numita stat de importanta strategica (zic eu), se referea la "pierderea" unui  contract.

Acum, sincer sa fiu, ca persoana care nu prea ma mai intereseaza politica noastra mioritica, de tip "paine si circ" (sau nu vreau sa o mai bag in seama), as fi putut lasa cele doua stiri sa se duca pe "apa sambetei", asa cum fac, probabil, multi din conationalii mei.
M-a oprit, insa, proverbul de mai sus. Din doua motive.

Unul este lipsa de intelepciune de care dau dovada, inca odata si fara speranta de indreptarea, alesii si numitii nostri. 
Tot privim la vecinii nostri comunitari (aici Franta) si ii luam ca exemple. Dar nu vedem ce discrepanta enorma este intre ei si noi, ca volum al PIB-ului, ca nivel de trai, ca dezvoltare. Din 1990 ne tot uitam peste gardul care s-a daramat doar teoretic si nu ne dam seama ca intre noi, ultimii comunitari si vestul "capitalist de traditie" nu se produce nici o apropiere ci se largeste, tot mai mult, prapastia. Ca traiesc foarte bine CINCI sau ZECE la suta din "faliti", nu cred ca este o pricina de lauda. Daca tot ne socotim "patrioti" si luptam pentru "interes national" (oare?). Cu covarsitoarea saracie in care trebuie sa supravietuim, ca niste cobai, pentru experientele "inteleptilor" nostri "manageri" de tot felul si toate categoriile, degeaba luam exemple vestice care se bazeaza pe o clasa de mijloc puternica, pe o economie si societate sanatoase.

Apoi, lipsa totala de responsabilitate.
Voit sau nu, pierderea unui document "secretizat" atat de bine si cu atata "valoare", bineinteles pecuniara, nu stiu cum nu le da "furnicaturi" celor platiti din bani publici pentru apararea intereselor tarii.
Pe vremuri, existenta birourilor de documente secrete garanta apararea valorilor nationale. Normal, si astazi ar trebui sa fie la fel. Dar "precedentul" demonstreaza contrariul. Care precedent? Jaful continuu, post-decembrist din toate guvernarile si culorile politice.
Totusi, cine apara interesul national? Cum este posibil ca la acest nivel, ministerial, sa se produca asemenea "defectiuni"?

Raspunsul, totusi, este simplu: POLITICUL, fara discenamant, DISTRUGE TOTUL.

     Si am ajuns la subiect.
Gandurile mele se indreapta spre toti acesti spoliatori ai natiunii care, ajunsi in functiile cheie ale statului, au uitat de ce si pentru ce sunt acolo.
E adevarat ca noi le-am dat votul, dar la fel de adevarat este ca ei, prin minciuna, sperjur (redat mai jos), dezinformare si manipulare, si-au asigurat o "dulce guvernare" bazata pe orice altceva decat principii sanatoase.
Astfel, uitand cum si pentru ce au fost investiti in functie, uitand ca proverbul romanesc "ce tie nu-ti place, altuia nu face" este, de fapt, chintesenta invataturii Scripturii, pe care majoritatea au jurat si care spune, in Evanghelia lui Matei, capitolul 7, versetul 12 "tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel", uita, de fapt esentialul:

"Sa ascultam, dar, incheierea tuturor invataturilor: Teme-te de Dumnezeu si pazeste poruncile Lui. Aceasta este datoria oricarui om. Caci Dumnezeu va aduce orice fapta la judecata, si judecata aceasta se va face cu privire la tot ce este ascuns, fie bine, fie rau."                               
                                                                                    (http://www.ebible.ro/biblia/romana/cornilescu/eclesiastul/12/)

  


       

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu