luni, 26 august 2013

Ganduri din ... trecut spre ... viitor

Învață din greșelile altora. Nu vei trăi atât de mult încât să le faci tu pe toate.
Anna Eleanor Roosevelt (n. 11 octombrie 1884 – d. 7 noiembrie 1962) a fost Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii, soția Președintelui Statelor Unite ale Americii Franklin Delano Roosevelt, diplomată și activistă pentru drepturile omului, una dintre femeile cele mai influente ale secolului al XX-lea. De asemenea a fost americanca ce a ocupat cel mai mult timp postul de Primă Doamnă.

As fi vrut sa scriu cu totul altceva dar, din nefericire, gandurile mele sunt "focu-sate" spre ceea ce, in aceste zile, ar trebui sa insemne "alegerea inteleapta" a PNL-ului. Si pentru linistea sufleteasca, a mea si a tuturor, nu voi face nici o referire la numele respective caci nu ma intereseaza.

Ce ma intereseaza si m-a determinat sa postez aceste ganduri are legatura cu postarea mai veche in care faceam referire la un interviu al purtatorului de cuvant al B.N.R., interviu pe care l-am vazut, in reluare, acum cateva zile.

Daca in postarea anterioara faceam referire la sacrificiu astazi, dupa ce s-a facut numirea, deja analizata, disecata, sustinuta sau contestata, la Ministerul Transporturilor, gandurile m-au dus cu o suta si ceva de ani in urma cand, punandu-se bazele nasterii Bancii Nationale a Romaniei,  o "TRIPLETA DE AUR" (cum a numit-o Mugur Stet) compusa din Regele Carol I, liberalul Ion C. Bratianu si Eugeniu Carada facea posibila  traiectoria ascendenta pentru noul regat aflat la rascruce de vanturi. dar nici despre acest aspect nu mi-am propus sa scriu. El se afla usor de gasit pe site-ul http://www.isciv.ro/istorie-si-civilizatie/bnr-2012/eugeniu-carada-ion-c-bratianu-si-intemeierea-bnr.

Astazi mi-am propus sa scot in evidenta, prin copy-paste, un pasaj din acelasi material spre stiinta conducatorilor liberali si nu numai si spre aducerea in memorie a ceea ce inseamna spiritul liberal:
„Ion C. Brătianu a fost acela care a accentuat mai cu vigoare ideea naţionalismului român; el a tins ca această idee să se traducă pe toate terenurile vieţii publice române, prin creaţiuni şi fapte concrete ce vor rămânea ca atâtea monumente ale iubirii de ţară, ale prevederilor adânci ale acestui cetăţean."

Iubirea de tara. Aceasta este ideea la care ma tot gandesc de ceva timp, mai ales de cand liderii USL, parca inscriindu-se in tiparul normal al anormalului romanesc, nu fac altceva decat sa repete greselile predecesorilor si sa ne convinga, inca odata, cat de multa nimicnicie se afla in "democratia originala romaneasca".

Din aceasta cauza stau si ma intreb: cand va trebui sa votam viitorul presedinte, vom reusi sa avem o personalitate care sa se asemuiasca "titanilor"politicii trecute? Ca despre "cadindatii" autopropusi ca de fapt despre toti politicienii actualei noastre realitati, versurile eminesciene sunt mai mult decat elocvente in partea a doua a "Scrisorii a III"-a din care redau, tot prin copy-paste:
"Voi sunteţi urmaşii ...? Nişte răi şi nişte fameni!
I-e ruşine omenirii să vă zică vouă oameni!
Şi această ciumă-n lume şi aceste creaturi
Nici ruşine n-au să ieie în smintitele lor guri
Gloria neamului nostru spre-a o face de ocară,
Îndrăznesc ca să rostească pân' şi numele tău... ţară!"


Intrebari aproape fara raspuns in cotidianul mioritic de astazi. Am gasit, insa, un raspuns mai mult decat relevant pentru liderii nostri aprinsi de "ceata" functiei si scaunului care, oricand, se poate clatina fara sa-si dea seama. Raspuns care vizeaza tocmai aceasta "racila" a existentei umane, mandria.
Doar ca el este intr-o altfel de Carte, decat agreaza ei si este redat prin unul din liderii "iubiti" atat de popor cat si de Dumnezeu, imparatul David care spunea:
"Pazeste, de asemenea, pe robul Tau de mandrie, ca sa nu stapaneasca ea peste mine! Atunci voi fi fara prihana, nevinovat de pacate mari." (http://www.ebible.ro/biblia/romana/cornilescu/psalmi/19/)

Simplu, normal, moral si ... crestineste.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu