miercuri, 21 august 2013

Ganduri intre ... deceptie si (re)orientare

Mediocritatea e cu atât mai impresionantă cu cât o descoperi într-o structură ce se crede deasupra mediocrității.- Mircea Eliade

Ca voi supara sau nu, astazi vreau sa continui ideea pe care am postat-o ieri si care este legata de impotenta decizionala a unei structuri care pare sa confirme citatul marelui om de cultura care a fost Mircea Eliade. 

Subiectul mi-a fost sugerat de un blog pe care-l frecventez si care, cu tristete cred, spunea (redau prin copy-paste si sper ca am aceasta permisiune din partea titularului, http://www.stelian-tanase.ro/liberalii-trecut-si-prezent/):

"Ieri am aniversat de unul singur nașterea marelui lider politic Ion I. C. Brătianu ( n. 20 august 1864). "

Daca ar fi fost doar atat, poate m-as fi oprit. Dar cititnd, mai departe postarea am mai dat peste o alta monstra de deceptionanta atitudine pe care o redau tot prin copy-paste:

Am insă și un alt exemplu. Și la 24 mai a.c.- ziua fondării PNL ( in 1875 la București) - liberalii au dovedit o amnezie suspectă. Nici nu au amintit măcar de semnificația acelei zile. Pe locul unde se găsea casa (la intersecția străzilor Ion Câmpineau cu Academiei) unde s-au reunit Brătianu, Kogălniceanu, CA Rosetti, Golestii, Carada, etc, nu există nici azi o placă comemorativă deși în ultimii zece ani PNL este pentru a doua oară la guvern."

Si dandu-i dreptate autorului pentru intreaga sa postare, m-am gandit la timpurile cand, in plina "epoca de aur", ofiter fiind si avand in biblioteca lucrarea "Traditia istorica despre intemeierea statelor romanesti" (ratacita, din pacate, ca multe alte carti imprumutate "prietenilor"), m-a surprins nu doar biografia istoricului Gheorghe I. Bratianu ci si ceea ce, in prezent, Wikipedia subliniaza: "Asemeni lui Iuliu Maniu și a celorlalte personalități politice și culturale, care au murit sau au cunoscut teroarea comunistă a închisorilor, deportărilor și a coloniilor de muncă forțată, Gheorghe I. Brătianu se înscrie în constelația luminoasă de savanți și politicieni patrioți, ce legitimează identitatea etnică și culturală a poporului român."(http://ro.wikipedia.org/wiki/Gheorghe_I_Bratianu)

Ca este mult sau putin ceea ce a reprezentat acest urmas al celui aniversat ieri, nu mi-am propus sa analizez acum. Sunt analisti si specialisti mult mai competenti decat mine.

Tinand cont, insa, ca structura numita PNL nu da dovada, prin prestatia lamentabila cu care se prezinta in aceste zile in fata noastra, decat de o groaznica mediocritate si (in)competenta pe masura, ma cutremur la gandul ca inaintasii liberali se rasucesc in morminte pentru modul in care spiritul liberal este nu numai perceput ci si tradus in viata de actualii lideri (sau doar de unul?).

De aceea, fiind in rezonanta cu analistul pe al carui blog a aparut postarea sus-mentionata, nu pot sa nu evidentiez citatul marelui ganditor Eliade si, din pacate, doar sa deplang cursul descendent pe care-l capata miscarea liberala prin transpunerea citatului in practica ad litteram, intocmai si la timp.

Cat despre legatura cu postarea de ieri nu pot, in incheiere, sa nu readuc in memorie citatul unui geniu, Albert Einstein: Un intelectual rezolvă problemele. Un geniu le evită.

Cum de intelectuali nu ducem lipsa, chiar si in speta in cauza, e de dorit sa apara un geniu care sa polarizeze, cu adevarat, spiritul si conceptul liberal intr-o forta asemanatoare celei pe care au avut-o inaintasii lor, sarbatoriti sau nu. 
Dar pentru asta este nevoie de intelepciune. Care are legatura tot cu postarea de ieri. Si cu Cartea pe care alesii liberali au jurat la investirea in functie, sau la numire. Caci, prin traditie, fiind de dreapta, ei nu sunt libercugetatori. Ci credinciosi. Sau ar trebui sa fie.

Si, pentru a nu reda acelasi mesaj ca si ieri, le aduc aminte de un alt mesaj important care-i poate ajuta in regasirea "orientarii pierdute":


"Nu strigă înţelepciunea? Nu-şi înalţă priceperea glasul? 
2 Ea se opreşte pe înălţimi, de-a lungul străzilor, la răspântii, 
3 lângă porţile care duc spre intrarea cetăţii, la uşi, şi strigă cu voce tare: 
4 „Oamenilor, către voi strig şi spre voi, fiii oamenilor, se îndreaptă vocea mea! 
5 O, nesăbuiţilor, învăţaţi prudenţa, proştilor, învăţaţi priceperea! 
6 Ascultaţi, căci am să vă spun lucruri mari! Îmi voi deschide buzele ca să spun ce este drept! 
7 Gura mea va spune adevărul, căci buzele mele urăsc ticăloşia. 
8 Toate cuvintele gurii mele sunt drepte, nu este nimic necinstit sau sucit în ele. 
9 Toate sunt clare pentru cel priceput şi corecte pentru cei ce au găsit cunoştinţa. 
10 Primiţi îndrumarea mea în loc de argint şi alegeţi cunoştinţa în schimbul aurului ales, 
11 căci înţelepciunea este mai preţioasă decât rubinele şi orice ţi-ai dori nu se poate compara cu ea."(
http://www.bibleserver.com/text/NTR/Proverbele8)

Dar, oare, se doreste cu adevarat "gasirea nordului"?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu