vineri, 13 septembrie 2013

Despre ...cinste, morala si ce mai trebuie

Nu e nimic mai imoral decât să pari om de treabă tocmai atunci când ești necinstit. - Cicero

Angoasa ultimelor zile, Rosia Montana, dezbina la fel de mult ca orice lucru inceput prost. Si cum in "eterna si fascinanta" Romanie tot ceea ce este legat de INTERESUL POPORULUI a inceput prost, cel putin din decembrie 1989 incoace si subreda uniune, generata tocmai pentru a-i reda POPORULUI puterea pe care i-o garanteaza Constitutia,  da semne puternice de subrezire.
Ba l-am auzit pe un marcant lider al PNL ca cere demisia Premierului, la un jurnal, ba un parlamentar PNL afirma, cu subiect si predicat, ca Parlamentul (in majoritatea puterii politice) nu este obligat sa sprijine actele Guvernului, chiar daca asa se crede. Nu mai vorbesc de minciunile post-electorale care, din pacate, au permis ascensiunea spre putere a IMORALITATII cu fata umana ( nu am cum sa numesc, altfel, incompetenta liderilor USL care acum spun una, iar peste cinci minute alta). Si, implicit, de balbele administrative.

Totusi, o chestiune imi da de gandit, in toata aceasta lupta surda de-a "alba-neagra" cu ceea ce a mai ramas din aceasta SARACA TARA BOGATA: nimeni nu s-a sesizat (din serviciile oficiale cu sarcini in apararea bogatiilor tarii care, vrem sau nu, inseamna securitatea nationala) atunci cand am inceput sa ne dam tara pe gratis?
In perioada mineriadelor (de trista amintire), doua sloganuri pareau sa-si puna amprenta pe forta muncitoreasca, "de un inalt civism", care apara puterea: "Noi muncim, nu gandim!" si "Noi nu ne vindem tara!". 

Ce s-a intamplat, nu este greu de vazut si constatat astazi.

De munca nu mai avem caci, cu intentie, planificat si metodic marile capacitati productive au fost lichidate, la propriu, pentru a face loc imbogatitilor din fierul vechi si imobiliare iar muncitorii mintiti, manipulati si dezinformati, inclusiv de liderii sindicali, traiesc reversul medaliei: "Daca n-ati gandit, nu mai munciti!".
Aici ma opresc, pentru o scurta paranteza. Cica in urma unor discutii Premier-PDL, cu bataie spre social, liderul Blaga s-a aratat multumit de acestea si propunerile facute s-au dovedit constructive. Ma gandesc la momentul cand PDL-ul ne baga in groapa, in plina criza si accepta tacit toate propunerile umilitoare si injositoare "implementate" de cel care nu era premier, la acea data, adica acum vreo doi-trei ani.   

Nu ne-am vandut tara. AM DAT-O PE GRATIS si, inca, o mai dam caci, se pare, mai avem ceva bogatii cu care nu stim ce sa facem. Si, daca tot suntem atat de neputinciosi si nepriceputi in a ne gestiona bogatiile, nu-i normal sa profite altii de neputintele noastre? Si cine altcineva se pricepe mai bine sa-si utilizeze capacitatile de toate felurile, pe tot globul si in toata lumea? Doar ei, miliardarii spre care tintesc si se "focuseaza" totul. Despre acesti miliardari (sau parte din ei) numai relevantele trecutului, acum "descoperite" in doua materiale "de impact" ar fi trebuit sa dea de gandit si sa nu lase sa doarma conducerile acelor "entitati" cu sarcini specifice pentru securitatea nationala.
Pentru un singur caz. Dar cate cazuri, spete si bogatii nu am pierdut noi, poporul, dintr-o simpla si imorala ignoranta?

Redau link-urile acestor surse:
http://www.cotidianul.ro/secretele-afacerii-rosia-montana
http://www.ziare.com/rosia-montana/proiect/omul-de-afaceri-din-spatele-proiectului-rosia-montana-investigat-in-franta-si-elvetia

Cicero, cu mai bine de doua mii de ani in urma, "tintea" imoralii atat de corect si sugestiv incat si astazi citatul sau este de mare actualitate. Si nu era crestin.

Crestinii au un alt indemn, pe care-l redau prin copy-paste, deoarece se afla in Cartea Cartilor, pe care MAREA MAJORITATE  a alesilor si numitilor nostri a jurat, la investire (inclusiv PRIMII OAMENI IN STAT):

 "Aveti aceleasi simtaminte unii fata de altii. Nu umblati dupa lucrurile inalte, ci ramaneti la cele smerite. Sa nu va socotiti singuri intelepti. Nu intoarceti nimanui rau pentru rau. Urmariti ce este bine, inaintea tuturor oamenilor. 
Daca este cu putinta, intrucat atarna de voi, traiti in pace cu toti oamenii.
Preaiubitilor, nu va razbunati singuri; ci lasati sa se razbune mania lui Dumnezeu; caci este scris: "Razbunarea este a Mea; Eu voi rasplati", zice Domnul. 
Dimpotriva: daca ii este foame vrajmasului tau, da-i sa manance; daca-i este sete, da-i sa bea; caci daca vei face astfel, vei ingramadi carbuni aprinsi pe capul lui."
Nu te lasa biruit de rau, ci biruie raul prin bine."
                                                        (http://www.ebible.ro/biblia/romana/cornilescu/romani/12/)

Moral, cinstit, crestineste!












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu