luni, 2 septembrie 2013

Ganduri pentru .. onoare









"Ne batem joc de onoare, dar suntem şocaţi atunci când descoperim trădători printre noi." - C.S.Lewis (scriitor şi cadru universitar de origine nord-irlandeză, cunoscut pentru scrierile sale despre literatura medievală, apologiile creştine, lucrările de critică şi romanele de ficţiune, 1898 - 1963)

Poate parea ireal ca intr-o tara civilizata sa gasesti o stire cum ca un copil a fost "hacuit" de caini intr-un parc (redare din memorie). Dar nu este asa pentru ca, firesc, se intampla in Romania. Cum, tot in Romania, se intampla mii si mii de "chestii" care mai de care mai ... incredibil de controversate, dezonorante, descalificante.
Pentru a sublinia declinul pe care-l vad la fiecare pas in "tara asta prost facuta" ( ca sa-l completez pe Alexandru O. Teodoreanu), fara sa-i pese cuiva din reprezentantii puterilor separate ale statului, m-am gandit sa redau, prin copy-paste, o epigrama a aceluias nepieritor Pastorel, dedicata marelui Iuliu Maniu :
"Într-un moment de grea povară
Pentru sărmana ţară-a mea,
Eu unul stâlp de cafenea,
Închin pentru un stâlp de ţara!"
(http://www.certitudinea.ro/articole/de-la-lume-adunate/view/d-ale-lui-pAstorel)
Nu de alta, dar nu stiu cati dintre cei care carmuiesc, asa cum carmuiesc, destinele natiei noastre se vor bucura de o asemenea pretuire.
Iar pentru conformitate redau, tot prin copy-paste, un articol foarte interesant si relevant:
"Minerii de la Roșia Montană au trimis o scrisoare deschisă către europarlamentarul Renate Weber cu mesajul „ne bazăm pe dvs. și pe colegii dvs. sa ne ajutați să avem locuri de muncă”. Îi atrag atenția acesteia că nu mai reprezintă Fundația Soros, ci interesele tuturor românilor. De Ce News vă prezintă textul scrisorii.
Stimată doamnă Europarlamentar Renate Weber,
Am vrea că strigătul de disperare al miilor de mineri din Apuseni să ajungă prin dumneavoastră, în calitate de europarlamentar al nostru, la întreagă Europa. Să știe toată lumea cât de greu se trăiește în Munții Apuseni în secolul 21 în lipsă unui loc de muncă! Să cunoască Europa umilință la care suntem supuși când nu ne putem hrăni copiii și să afle toată lumea că acum vrem să apărăm singură șansa care ni s-a arătat: repornirea mineritului. Demnitatea de miner ne-a împiedicat de multe ori să ne strigăm durerea, însă acum nu mai putem răbda: ne-am săturat de ipocrizia celor care pretind că ne salvează din colțurile cele mai îndepărtate ale României și ale Europei, fără să știe măcar să găsească pe hartă Roșia Montană.
În calitatea dvs de europarlamentar, ne bazăm pe dvs și pe colegii dvs să ne ajutați să avem locuri de muncă, să avem siguranță zilei de mâine, iar țara să prospere. Însă am văzut cu amărăciune că dumneavoastră sunteți unul din cei mai înverșunați opozanți ai locurilor noastre de muncă, ai muncii noastre de miner! Cum ne ajutați dvs să ne câștigăm traiul și să avem din ce să ne creștem copiii? Dumneavoastră nu trăiți cu noi aici și nu priviți în fiecare zi tristețea și disperarea din ochii copiilor și ai familiilor noastre. Nu cunoașteți durerea din sufletul minerilor care nu mai au ce munci!
De fapt, dvs protestați DOAR împotriva proiectului minier de la Roșia Montană și, așa cum spuneți, v-ați pronunțat cu consecvență împotriva lui. Oare are legătură cu faptul că ați condus Fundația Soros România exact în perioadă 2006-2007, de când v-ați declarat opoziția? Dar acum, cel puțin oficial, nu mai reprezentanți Fundația Soros, deci interesele țării și ale românilor ar trebui să fie pe primul plan!
Cu tot respectul, când ați venit ultima oară la Roșia Montană? Cu siguranță, la inaugurarea sediului Fundației Soros din Roșia Montană – poate multă lume nici nu știe că Fundația Soros are un sediu în Roșia Montană, dintre toate comunele din România! Ce a făcut Fundația Soros pentru localnicii de la Roșia Montană?!?
Facem un apel, în numele tuturor localnicilor din Roșia Montană, din Abrud, din Bucium, din Zlatna și din Baia de Aries – localități tradiționale miniere din Apuseni – să nu va mai jucați cu soarta noastră și a copiilor noștri. Nu aveți niciun drept să ne lăsați fără locuri de muncă, într-o zonă în care mineritul este ocupația tradițională de mii de ani! Vrem locuri de muncă în minerit și suntem mai aproape că niciodată de a le avea. Toți oamenii cu bună credința ar trebui să fie alături de noi.
NOI, cei din Sindicatul Viitorul Mineritului, SUSȚINEM PROIECTUL DE LA ROȘIA MONTANĂ și SPERĂM că el să demareze cât mai repede.
Avem cel puțin zece motive pentru asta:
1. NOI trăim în Roșia Montană, NOI îndurăm lipsă locurilor de muncă și teamă zilei de mâine. Când locuiești la Bruxelles sau în alte orașe, când trăiești în lux, este ușor și “da bine” să te opui.
2. Compania minieră care este denigrată prin diverse minciuni PLĂTEȘTE SALARII ȘI TAXELE AFERENTE PENTRU 500 de OAMENI, CHIAR ACUM, înainte de începerea construcției. Sunt 500 de familii care DEPIND de acest proiect. Când va începe construcția, vor fi DE CINCI ORI MAI MULTE FAMILII care vor avea din ce trăi datorită minei de la Roșia Montană.
3. NOI SUNTEM MINERI DIN TATA ÎN FIU ȘI ÎNȚELEGEM MINERITUL. Ne-am săturat de toate minciunile despre mineritul spuse de specialiști în manipulare, care știu care este adevărul dar nu au niciun interes să îl spună, sau de oameni care, cu tot respectul, habar n-au despre ce vorbesc. NOI ȘTIM CUM SE FACE MINERIT, CUM S-A FĂCUT PÂNĂ ACUM ȘI CUM S-AR PUTEA FACE ÎN VIITOR.
4. Tehnologia propusă la Roșia Montană e folosită în 500 de MINE DIN TOATĂ LUMEA, inclusiv în Suedia, Finlanda, Statele Unite, Nouă Zeelandă sau Australia. S-a folosit și în România 50 de ani, dar nu la standardele de acum, și oamenii au fost în deplină siguranță.
5. Roșia Montană are nevoie de un proiect minier modern că să spere că apele sale vor fi curate vreodată. Altfel, dacă nu se mai face minerit aici, CINE VA AVEA BANI SĂ CUREȚE APELE ROȘII? Ce investitor privat va veni doar că să le curețe, fără să facă minerit în zonă? Compania minieră A CONSTRUIT DEJA O STAȚIE-PILOT DE CURĂȚARE A APELOR, EA EXISTĂ ȘI POATE FI VĂZUTĂ.
6. Am văzut cu ochii noștri – și toată lumea poate vedea, DACĂ VREA – ce a mai făcut compania minieră în zonă: A RESTAURAT GALERIA ROMÂNĂ Cătălina-Monulesti, a restaurat PESTE 20 DE CLĂDIRI, printre care o clădire cu care toți ne mândrim, Primăria Veche; a inaugurat o EXPOZIȚIE DE MINERIT; a construit 125 de case moderne la Albă Iulia. Și toate astea acum, când nici n-a început construcția minei.
7. Mulți dintre cei care se opun AU FOST MINERI sau provin din familii de mineri. Dacă asta nu este ipocrizie, atunci nu există ipocrizie.
8. De la început, OPOZANȚII AU MANIPULAT OPINIA PUBLICĂ, oamenii care nu știau nimic despre Roșia Montană sau despre minerit, că să-i facă să creadă că mineritul este un lucru rău. Și acum, după 15 ani, mai tragem ponoasele acestei manipulări, făcute cu bună știință și în beneficiul intereselor proprii acestor indivizi sau grupuri. Poate Fundația Soros, care și-a deschis un sediu în zonă chiar de la început, poate să dea lămuriri despre aceste interese, pe care noi nu le știm.
9. Noi ne-am născut în Roșia Montană și aici trăim de generații, DAR N-AM VĂZUT FLORĂ UNICĂ. Mai umblăm și noi prin țara, și am mai văzut și prin alte locuri peisaje montane frumoase. Am mai văzut și sărăcie și lipsă de speranța, și prin alte locuri. Dar ceea ce avem noi și alții nu au este AURUL. Și am auzit sute de povești cu mineri, dar toate, absolut toate legendele Roșiei Montane, de când există ea, sunt despre aur și argint. De unde au apărut zvonurile despre alte metale, dacă nu tot de la unii care vor să ducă lumea de nas?
10. Roșia Montană înseamnă MINERIT AURIFER. CINE NEAGĂ ACEST LUCRU, ORI ESTE RĂU INTENȚIONAT, ORI ESTE NEINFORMAT. NOI ȘTIM MAI BINE DECÂT ORICINE.
Va invităm să fiți solidară cu noi, să reprezentați luptă noastră de supraviețuire și să purtați mai departe în Europa strigătul miilor de suflete care și-au pus speranța în repornirea industriei miniere, în care fiecare își va găsi un loc de muncă. Întreagă Europa caută acum să promoveze noi și noi activități care să asigure locuri de muncă. Dumneavoastră că și europarlamentar aveți acum șansa să va aduceți contribuția la acest efort comun și să arătați că va păsa de oamenii pe care îi reprezentați. Sperăm să nu rămâneți indiferentă la suferința noastră!
Doamne ajută!
Cristian Albu
Sindicatul Viitorul Mineritului
Roșia Montană "
( http://www.dcnews.ro/2013/09/minerii-de-la-rosia-montana-ne-am-saturat-de-ipocrizia-celor-care-pretind-ca-ne-salveaza/)

Articol aparut, poate, si ca urmare a jocului dezonorant care se face, in toate taberele politicii noastre mioritice, de orice culoare si coloratura.

Ramane o certitudine, totusi. Ne apropiem, din ce in ce mai mult, de ceea ce, in vechime, se condensa intr-o averizare dura la adresa unui intreg popor:

"«Poporul acesta se apropie de Mine numai cu gura şi Mă cinsteşte doar cu buzele, dar inima lui este departe de Mine! Frica pe care o are faţă de Mine este doar o poruncă omenească, învăţată pe de rost." (http://www.bibleserver.com/text/NTR/Isaia29)

Tot o chestiune de onoare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu