miercuri, 11 septembrie 2013

Despre ... o trista continuitate


Există trei metode de a deveni înțelept: Meditația, care e cea mai nobilă.Imitația, care e cea mai simplă. Experiența, care e cea mai amară.- Confucius

Daca ieri ramasesem in ceata din cauza modului in care s-au abordat cele doua probleme "stradale" ale natiunii astazi, in acelasi palier si pe aceeasi imponderabila stare a nonvalorii politice, caracteristica spatiului nostru mioritic, declaratia celui de-al doilea "om din stat", in contextul incalcitului parteneriat de guvernare USL, m-a dat, pur si simplu, pe spate. Spunea respectivul:
""Dacă Guvernul știe că are niște obligații, atunci rezolvă această chestiune prin Hotărâre de Guvern. (...) Acum înţeleg că dacă nu votăm proiectul, statul român va plăti 2 miliarde de dolari, dar premierul ne spune că nu-l votează ca deputat, iar Rovana Plumb, care a susţinut a făcut o pledoarie pentru proiect ca ministru al Mediului, spune că s-ar putea să voteze şi ea contra. (...) Am avut noi o discuție despre detaliile tehnice ale proiectului? Nu! A venit premierul în Parlament și a spus că fiecare trebuie să voteze după cum decide? Da!"
(www.evz.ro/detalii/stiri/rosia-montana-antonescu-nu-si-asuma-consecintele-nu-am-discutat-cu-victor-ponta-despre-.html)

Si, amintindu-mi o poezie a lui Kipling, m-am gandit sa o pun pe blog, poate cineva ii va aduce aminte presedintelui Senatului sa-si faca timp si pentru lucrurile importante ale tarii. Caci, stiu si eu ca simplu cetatean, are un ministru care se ocupa de economie si este PNL-ist. Ca si alti ministri care-l puteau pune in tema cu ceea ce inseamna "consecintele" unui chix de 16 ani (parca de atata timp s-a deschis "gaselnita" eliminarii bogatiei aurifere a tarii).

Dar cum "marile noastre genii" nu au de unde sa invete redau, foarte pe scurt, dintr-o sursa de "instruire" demna de incredere, National Geographic Channel, o lectie din lumea celor care nu cuvanta.
Filmul-manifest "Ultimii lei" mi-a relevat modul extraordinar in care salbaticiunile, indiferent de rasa, stiu sa coabiteze, sa se solidarizeze, sa se alieze si sa-si urmareasca telurile, indiferent de conditii.

In speta, o haita de lei, cu un conflict la varf, a fost surclasata de o cireada de bivoli. Razboiul nascut intre cele doua tabere a dus la dese schimbari de situatie, insa cu o mare si interesanta constanta: ATUNCI CAND UNUL DIN EXPONENTII TABERELOR ERA IN PERICOL, TOTI II SAREAU IN AJUTOR.
Fara sa o lungesc, vreau sa subliniez ca atat leii cat si bivolii au demonstrat o solidaritate extraordinara si o inteligenta iesita din comun in lupta pentru supravietuire. Mai mult chiar, cele doua leoaice aflate intr-un conflict major in haita, au reusit (fara surle si trambite de parada si "de ochii lumii") sa treaca peste incidentele vechi, sa-si uneasca fortele si metodele pentru binele haitei, reusind sa-si ia revansa in lupta cu masivii si periculosii bivoli.

Ma opresc. Sunt mult prea multe de spus despre o situatie fara iesire in care ne-au aruncat niste lideri de partide, cu tot staful lor, interesati doar de propriile persoane si interese, care nu vor sa invete nimic, nici macar in ceasul al doisprezecelea (poate de cotitura) si de oriunde ar putea invata.

Saracii, nu au timp!

Tocmai de aceea mi s-a parut mai mult decat util sa readuc aceasta poezie pe blog, mai ales astazi cand nimeni nu mai are timp pentru lucrurile cu adevarat importante.


Fa-ti timp....Rudyard Kipling

In trecerea grabita prin lume catre veci,
Fa-ti timp, macar o clipa, sa vezi pe unde treci!
Fa-ti timp sa vezi durerea si lacrima arzind
Fa-ti timp sa poti, cu mila, sa te alini oricind!
Fa-ti timp pentru-adevaruri si adincimi de vis,
Fa-ti timp pentru prieteni, cu sufletul deschis!
Fa-ti timp sa vezi padurea, s-asculti linga izvor,
Fa-ti timp s-asculti ce spune o floare, un cocor!
Fa-ti timp, pe-un munte seara, stind singur sa te rogi,
Fa-ti timp, frumoase amintiri, de unul sa invoci!
Fa-ti timp sa stai cu mama, cu tata tau - batrini....
Fa-ti timp de-o vorba buna, de-o coaja pentru ciini....
In trecerea grabita prin lume catre veci,
Fa-ti timp macar o clipa sa vezi pe unde treci!
Fa-ti timp sa gusti frumosul din tot ce e curat,
Fa-ti timp, ca esti de multe mistere-nconjurat!
Fa-ti timp cu orice taina sau adevar sa stai,
Fa-ti timp, caci toate-acestea au inima, au grai!
Fa-ti timp s-asculti la toate, din toate sa inveti,
Fa-ti timp sa dai vietii adevaratul sens!
Fa-ti timp, ACUM!
Sa stii: zadarnic ai sa plingi,
Comoara risipita a a vietii, n-o mai stringi!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu