marți, 10 septembrie 2013

Ganduri despre ... Romania inceata si in ceata

"Nu te socoti singur intelept"

Este indemnul pe care il da Cartea Cartilor, cea pe care au votat presedintele tarii si cei doi presedinti ai camerelor Parlamentului, legiuitorii, guvernantii si, nu in ultimul rand, reprezentantii puterii judecatoresti (ca sa numesc toate puterile separate ale statului) in Proverbele sau pildele lui Solomon, cap.3.

Si am ales acest sambure de adevar pentru ca astazi, dupa o tulburata mediatizare a celor doua mari spete mioritice existentiale, ma simt intr-o stare mai mult decat imponderabila, o plutire haotica intr-o Romania inceata si in ceata.

Ca Romania este inceata, nu mai trebuie dezvoltat.
Ca membru U.E. cu drepturi si responsabilitati depline, am ajuns sub linia de absolvire spre un trai decent si civilizat datorita balabanelilor inadmisibile pe care cei indriduiti cu integrarea le-au practicat si le practica. Si balacarelilor care se practica la cele mai inalte nivele si niveluri, mai rau ca pe maidanele de care nu ne putem debarasa si de viciile mostenite dar si purtate dupa noi ca pe niste talismane norocoase. Pentru ca, nu-i asa, nu ducem lipsa de intelepti. Care, de mai bine de douazeci de ani, ne-au adus aici unde suntem.

Ca Romania este in ceata, iarasi nu mai trebuie dezvoltat.
De atata intelepciune "originala", care se revarsa in si prin Dambovita si risca sa molipseasca (infecteze) toate marile si oceanele lumii, s-a reusit ca in doar o saptamana sa ajungem sa vedem cum tragedia unei familii a nascut aproape un razboi fratricid de sorginte canina.
Ceata mare, pe care nu o vad imprastiata prin noua lege votata pe banda rulanta, nu se refera la goliciunea abordarii tragicului eveniment ci la LIPSA UNEI SOLUTII VIABILE, umana si conforma normelor, inclusiv a celor de bun simt.
Caci nu eutanasierea, fara discernamant, mi se pare o solutie. Asta va fi, dupa parerea mea, o noua gaselnita de imbogatire a unora care vor "actiona", mioritic, prin traditionalele retele ale p.c.r. (pilelor, cunostintelor si relatiilor).
Stateam si ma gandeam la zecile de grajduri abandonate si care s-ar fi putut transforma, normal, in adaposturi. La zecile de ONG-uri care lupta pentru drepturile animalelor, dar nu dau anunturi gen "rugam posesorii de animale sa nu le mai abandoneze ci sa se prezinte la sediul nostru din...", la politicienii care nu au curajul sa coboare din masinile lor de serviciu, platite din banii nostri, ai simplilor cetateani, pe maidanele si terenurile pline de haite de animale de prada (caci intorsi in jungla urbana, unde primeaza lupta pentru existenta, prietenii omului devin tot la fel de periculosi ca lupii, leii sau oricare pradator).
Si cate nu ar mai fi de spus SI DE FACUT pana la eutanasiere!

Dar cum de 16 ani nu s-a facut nimic, asa cum se intampla cu situatiile previzibile de neoptinere a comisionului scontat, ne-a bagat in aceeasi ceata si Rosia Montana. Nu ma pricep la minerit, cu toate ca am fost intr-o mina de carbuni si am vazut ce si cum se lucreaza si se traieste. De aceea nu la aceasta latura a spetei m-am gandit astazi.  
M-a bagat in ceata atitudinea Premierului care, el insusi in ceata, pare ca nu stie pentru ce si-a dorit sa ajunga la palatul Victoria. Ca acolo nu-i cazino sau taraba sa joci "alba-neagra". Mai ales cu un proiect de aceasta anvergura, dar fara aprobarile si avizele pe care, de altfel, le primeste orice simplu cetatean care doreste sa-si inceapa un "business". Dar nici aceasta latura nu m-a "deziluzionat". M-a deziluzionat DUPLEXUL premier-deputat, incapabil, intolerabil, inacceptabil. Ce intelepciune poate avea un om care, de dragul nu stiu cui, promoveaza un proiect ca apoi, de dragul altcuiva, sa se opuna aplicarii lui?
Doar intelepciunea pe care si-o da singur.   

Aceste doua aspecte ale cotidianului mioritic nu fac decat sa ne mentina intr-o ceata continua si sa ne incetineasca drumul spre adevarata democratie, civilizatie si progres.

Caci, ca lideri crestini, cei in cauza ar fi trebui sa cunoasca si pasajul care spune:

"Caci cine iubeste viata si vrea sa vada zile bune sa-si infraneze limba de la rau si buzele de la cuvinte inselatoare, sa se departeze de rau si sa faca binele, sa caute pacea si s-o urmareasca." (http://www.ebible.ro/biblia/romana/cornilescu/petru-1/3/)
Asta, insa, tine tot de intelepciune!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu