duminică, 29 iunie 2014

Despre ... comparatii

Un om nu trebuie judecat după calitățile lui, ci după felul în care știe să și le folosească. — François de La Rochefoucauld

Altele ar fi fost gandurile de astazi daca nu urmaream ieri, in trecere, o dezbatere foarte interesanta despre evenimentul politic care tocmai se incheiase, congresul PNL, cu participarea a doua personaliti marcante, europarlamentarul Norica Nicolai si politologul Cristian Pirvulescu. 
Nu vreau sa detaliez aspectele mai mult decat interesante relevate in interventiile acestora si nici sa comentez ceea ce, tocmai, s-a intamplat la acel congres si, cu siguranta, va face multe valuri in politica romaneasca.

Gandurile de astazi sunt legate, strict, de un aspect, poate nesemnificativ pentru multi, cu impact major, dupa parerea mea, pentru prezentul si viitorul nostru. 
Distinsul politolog, trecand in revista istoricul doctrinar al liberalismului si optiunea prezenta, pentru afilierea la o anume structura politica europeana, puncta, intre altele si latura crestin-democrata a doctrinei.
Si, pentru ca astazi crestinatatea sarbatoreste pe cei doi mari "titani" ai acesteia, Sfintii apostoli Petru si Pavel, m-am oprit la acest mic punct de "referinta", aspectul crestin care, din nefericire, in acest secol si mileniu pare a fi doar ceva de "indexat".

Nu voi face nici aici comentarii ci, doar, voi parafraza, chiar daca extras din context, un citat mai mult decat important, din invatatura apostolului Pavel, pentru ca ma gandesc, cu tristete, cum crestinii, acum democrati si de diferite culori politice, ii uita adanca semnificatie si implicatie pentru cotidianul care pare, din pacate, total opus crestinismului.

Redau, prin copy-paste, pasajul cu relevanta incercand, prin extrepolare, chiar si una criticabila, sa punctez gandul care m-a insotit, dupa acea dezbatere, printr-o parafrazare, fara nici un alt comentariu:

28 Iudeu nu este acela care se arată pe din afară că este iudeu; şi tăiere împrejur nu este aceea care este pe din afară, în carne.28 Pentru ca nu cel ce se arata pe din afara e iudeu, nici cea aratata pe dinafara in trup, este taiere imprejur;
29 Ci iudeu este acela care este iudeu înăuntru; şi tăiere împrejur este aceea a inimii, în duh, nu în slovă; un astfel de iudeu îşi scoate lauda nu de la oameni, ci de la Dumnezeu.29 Ci este iudeu cel intru ascuns, iar taierea imprejur este aceea a inimii, in duh, nu in litera; a carui lauda nu vine de la oameni, ci de la Dumnezeu.
                                        (http://www.ebible.ro/biblia/paralel/cornilescu-ortodoxa/romani/2/)

Asadar,

 "Crestin nu este acela care se arată pe din afară că este crestin; şi tăiere împrejur nu este aceea care este pe din afară, în carne. Ci crestin este acela care este cretin înăuntru; şi tăiere împrejur este aceea a inimii, în duh, nu în slovă; un astfel de crestin îşi scoate lauda nu de la oameni, ci de la Dumnezeu."

si extrapolat (daca-mi este permis, pentru ca tot se vorbeste de crestin-democratie),

"Liberal nu este acela care se arată pe din afară că este liberal, ci liberal este acela care este liberal înăuntru; un astfel de liberal, crestin-democrat, îşi scoate lauda nu de la oameni, ci de la Dumnezeu."

Dar astea sunt doar gandurile unui simplu cetatean.
Sarbatoare frumoasa, meditare profunda!







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu