miercuri, 25 iunie 2014

Tot despre ... morala

"Da, virtutea stă in puterea noastră şi poate fi dobândită de omul sârguitor; belşugul de avuţie, însă, frumuseţea trupului şi înălţimea funcţiilor nu stau în puterea noastră. [...] Dar este cu neputinţă să se nască în sufletul nostru virtutea dacă sufletul nu e curăţit de celelalte vicii şi, înainte de toate, de invidie." - Sf. Vasile Cel Mare

Normal, cum sta bine mioriticului nostru cotidian, nimic nu mai trebuie sa ne mire sau, macar, sa ne impresioneze. Mai ales in privinta moralitatii care, nefericit, postdecembrist dar mai precis in ultimii zece ani exista, chipurile, dar lipseste cu desavarsire.

Nu vreau sa reiau speta care, deja, se consuma dupa un tipar cunoscut si evidentiaza mult mai pregnant caracterul mioritic al "jocului de putere", joc perfid, mizerabil si distrugator pentru un popor care nu vrea decat sa inteleaga de ce trebuie sa fie comparat cu natiuni din Africa sau Asia. Cel putin asa am simtit eu, dupa citirea articolului, interesant si relevant, "Presedinti din intreaga lume ale caror rude au avut probleme cu legea".
 http://www.wall-street.ro/slideshow/International/168003/presedinti-din-intreaga-lume-care-au-avut-probleme-cu-legea.html#ixzz35f4l4eVM 


Dar mai interesante si relevante mi se par comentariile unor simplii cetateni, ca si mine, care-i puncteaza esenta.

Deci, asa cum spuneam, nu vreau sa ma reintorc la lucruri care au fost spuse si se spun in media si nici sa mai comentez modul impardonabil in care aceasta, media (sau cel putin o parte a ei) este privita de anumite structuri de putere.
Americanii, care au trecut prin acea "afacere Watergate" ne pot lua ca exemplu de non-libertate si non-democratie, dupa tot ceea ce se face pentru ca adevarul sa nu iasa la iveala.

Si ma opresc aici, la adevar.

Tot ce s-a vehiculat zilele acestea si, inca se vehiculeaza este legat de documente si acte oficiale care, chipurile, nu au ajuns la cel mai inalt nivel.
In acelasi timp se marseaza pe dovezi care, corect din punct de vedere juridic, fac parte din ceea ce spuneam alta data ca inseamna o "documentare beton". Din pacate si aici apele par a fi foarte tulburi, exista si o alta atitudine in speta pentru ca doar unele aspecte se iau in calcul iar altele sunt categorisite, aprioric, "facatura", ceea ce demonstreaza iluzia de libertate.

Si ma intorc la chestiunea de morala care, asa cum spuneam si alta data, ar fi trebuit sa constitue chintesenta democratiei si libertatii castigate cu sange in 1989 dar a devenit, in democratia noastra originala, ceva vetust, ireal in aceasta stare decadenta spre care ne indreoptam si suntem dirijati.

Esenta gandurilor de astazi priveste o anume perioada din cariera mea cand, lucrand intr-un domeniu "special", aveam acces la informatii. Si cum nu este o noutate si s-a practicat si se practica, imi aduc foarte bine aminte cum o serie de informatii, cele "sensibile" se discutau mai intai. Adica "tete a tete". Din varii motive.

Da, oficial nu se poate discuta decat pe baza de documente, acte si dosare.
In subsidiar insa, sau "undercover", practica demonstreaza ca exista mult mai multe "variatii pe aceeasi tema", precedentul fiind demonstrat de mult mai multe "spete" intre care aparitia unor "dosare de cadre si, de ce nu, disparitia altora. 

La aceste doua aspecte ale "democratiei" m-am tot gandit astazi, dupa "frectia la un picior de lemn", cum a categorisit un parlamentar ca a fost sedinta de astazi, neluata in seama nici macar ca sugestie spre autocunoastere si autocaracterizare.    

Raman convins ca invataturile desprinse din citatul de inceput ar trebui studiate inclusiv pe toate culoarele puterii, inclusiv ale administratiei prezidentiale si inchiei cu un alt citat, al unei adevarate personalitati nationale si internationale care, iarasi nefericit, este usor "varientat", tot din frica si lipsa de moralitate:

„Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credință și fără memorie.” — 
                                                             Regele României Mihai-I


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu