marți, 24 iunie 2014

Despre ... preferinte

„Viața e ca o piesă de teatru: nu contează cât de mult durează, ci cum se desfășoară.” — Seneca

A inceput un nou campionat de snooker, preferinta mea de relaxare, Wuxi Clasic-ul chinezesc si, sincer, mi-a cam pierit interesul pentru joaca anosta si ineficienta care a devenit acest "razboi rece" intre fortele anti si pro presedinte. Totusi, nu am putut sa ratez "momentul" zilei, prezenta la Parlament a conducerii unui anume serviciu. Si cum tot Parlamentul este suveran in a verifica ce si cum pot fi implicate anume structuri intr-o protectie informativa eficienta si, de ce nu, cu impact in viata inaltelor personalitati, nu comentez posibilele rezultatele ale intrevederii care, cu siguranta, vor fi facute public la momentul oportun.

Ma surprinde, insa, o anume ineficienta a comisiei (sau comisiilor) respective caci, ca unul care am trecut si eu prin "servicii" imi aduc aminte cum si ce se facea pentru culegerea informatiilor. Si cum se nasteau anume conexiuni doar la simpla aflare a asocierii unor nume, indiferent de "sursa' de provenienta.

Insa nici acest lucru nu-mi mai "incita" preferintele si, deci, imi da de gandit, din moment ce inclusiv in mediul online, recte pe Wikipedia, se afla postate unele detalii mai mult decat interesanta, din care redau ceva relevant, prin copy-paste:

"3. Informatii și protecție internă
Structura de informații și protecție internă se ocupă de supravegherea cadrelor S.P.P. și de munca de informații ce vizează demnitarii pe care ii protejează. Structura de informații este condusă de un director adjunct pentru informații al directorului, structura funcționând pe baza legii 191 din 1998, capitolul II sectiunea a 3-a a legii, articolul 14 Litera b : "Serviciul de Protecție și Pază organizează și desfășoară, deschis sau acoperit, activități de culegere, verificare și valorificare a informațiilor necesare numai pentru îndeplinirea atribuțiilor prevăzute la art. 1 alin. (1), în condițiile stabilite prin lege. Orice informație cu valoare operativă de altă natură se transmite de îndată autorităților abilitate prin lege pentru verificarea și valorificarea acesteia" Litera c : "Serviciul de Protecție și Pază realizează schimburi de informații și cooperează cu servicii de informații și cu structuri departamentale cu atribuții în domeniu, în țară și în străinătate, pentru îndeplinirea misiunilor specifice prevăzute la art. 1 alin. (1)" Litera e : "Serviciul de Protecție și Pază solicită procurorului, în cazuri justificate, cu respectarea prevederilor Codului de procedură penală, autorizarea efectuării unor activități potrivit Legii nr. 51/1991, în scopul culegerii de informații pentru îndeplinirea misiunilor specifice. Operațiunile tehnice pentru realizarea acestor activități se execută de către Serviciul Român de Informații." (
http://ro.wikipedia.org/wiki/Serviciul_de_Protectie_si_Paza)


Ce-mi da, insa, de gandit si ma ingrijoreaza, in profunzimea irationalitatii cu care se justifica o anume indiferenta si, din pacate, debarasare este totala nonvaloare care se da unui nume. Caci, asa cum spuneam si alta data, nimic nu ar fi fost atat de zguduitor si ingrijorator daca actorii "piesei" din speta nu ar pivota doar in jurul acestui nume.
Cu alte cuvinte, conotatiile spetei ar fi fost cu totul altele daca pionul principal (sau "regina) s-ar fi numit, impersonal si apolitic (sau nu) Georgescu, Dumitrescu sau, X-ulescu. Caci atunci esafodajul din jurul lui nu ar fi avut nevoie, ca simplu cetatean, de protectie informativa si nu numai. Cum nu mai erau necesare nici "intalniri campenesti" cu televiziune, pupaturi si cadouri.

Dar din moment ce s-a intamplat asta, chiar si cel mai novice dintre lucratorii din servicii stie ca altele sunt cerintele muncii specifice.

Prefer, deci, sa ma uit la snooker si sa-mi aduc aminte ce spune aceeasi Carte a Cartilor (http://www.ebible.ro/biblia/paralel/cornilescu-ortodoxa/eclesiastul/7/):

1 Mai mult face un nume bun decât untdelemnul mirositor, şi ziua morţii, decât ziua naşterii.1 Mai de pret este un nume bun decat untdelemnul cel binemirositor si ziua mortii decat ziua nasterii.
Doar ca generalizare.
In rest si in speta, totul tine de preferinte si, de ce nu, de "experienta" transpunerii in practica a citatului de la inceput si a invataturilor din aceasta importanta sursa de moralitate si viata din belsug.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu