luni, 23 iunie 2014

Despre ... exemple

„Trăieşte o viaţă onorabilă. La bătrânețe vei putea să te bucuri a două oară de ea.” — Dalai Lama

Nu stiu ce va spune presedintele, astazi, la ora 17.30. 
De fapt, nici nu mai are importanta, atata timp cat, intr-o situatie la fel de "speciala", acum doi ani, a declarat, cu subiect si predicat ca el nu vrea sa fie castigator "la masa verde", ulterior reocupandu-si postul transat tocmai la "masa verde", printr-o normala si mioritica varientare de conjunctura (sau interes). 
Nu stiu nici ce vor spune cei indriduiti cu protectia informativa a acestuia.
Ma mira insa cum, dupa evidentierea unor realitati, intre care cea mai relevanta este declaratia celui care, intrand in problema, inclusiv prin ascultarea convorbirilor si facand conexiunile de rigoare, a fost pus "repede" pe liber, se mai incearca, inca, "dregerea busuiocului". Chestie de fatada sau o alta manipulare si dezinformare crasa, caracteristica democratiei noastre originale?
Nu stiu ce vor spune cei care, prezenti in Parlamentul Romaniei, vor apara o cauza pierduta prin gravitatea imoralitatii ei si a lipsei totale de onorabilitate.

Dar stiu ce am facut eu.
Ca unul interesat de "precedente", trecand peste "afacerea de notorietate" WATERGATE, am cautat alte asemenea "exemple", pe net si redau doar trei din ceea ce ar putea constitui un studiu de caz pentru cei care (cel care), cu siguranta, ar mai trebui sa invete si de la autorul citatului de inceput care si traieste ceea ce spune, fragmentat dar nu scos din context, prin copy-paste (nu mai comentez, caci comentariile sunt de prisos, doar subliniez cateva evidentieri):" Demisia preşedintelui Germaniei, un triumf al moralei – şi al presei de Alex Tocilescu , 19 februarie 2012 (http://www.romanialibera.ro/actualitate/international/demisia-presedintelui-germaniei--un-triumf-al-moralei-si-al-presei-254145)
Demisia lui Wulff nu a survenit pe fondul unor nemulţumiri populare, ci pe cel al unor atacuri - atât juste cât şi deasupra centurii - venite din partea presei. Wulff, fostul premier al landului Saxonia Inferioară, a fost acuzat în decembrie 2011 că ar fi obţinut în 2010 un credit imobiliar cu condiţii extrem de avantajoase, ca răsplată pentru o intervenţie care a favorizat banca respectivă (BW-Bank). Wulff a negat vehement, recurgând la ameninţări la adresa redactorului-şef al tabloidului Bild, pe care l-a avertizat că apariţia unui articol despre relaţiile sale cu banca ar putea duce la ruperea relaţiilor cu trustul de presă Springer, căruia îi aparţine tabloidul. Deşi Wulff şi-a cerut scuze ulterior, reacţia sa, considerată de marea parte a presei drept nedemnă pentru reprezentantul cel mai de vârf al Germaniei, a ridicat multe semne de întrebare în rândul populaţiei."

"Preşedintele Ungariei A DEMISIONAT de Alina Matis 02.04.2012 14:31 (http://www.gandul.info/international/presedintele-ungariei-a-demisionat-9466368)
"Constituţia Ungariei, pe care am semnat-o, spune că preşedintele exprimă unitatea naţiunii. Această prevedere înseamnă că, în situaţia actuală, când problemele mele personale dezbină naţiunea mea iubită şi nu o unesc, este datoria mea să îmi închei activitatea şi să demisionez din mandatul de preşedinte", a declarat Schmitt în Parlament, potrivit Euronews."



"Presedintele Israelului si-a dat demisia! miercuri, 24 ianuarie 2007 (http://www.evz.ro/presedintele-israelului-si-a-dat-demisia-427584.html)
Presedintele israelian Moshe Katzav a informat Parlamentul, miercuri, ca se va retrage din functie temporar, dupa ce procurorii au anuntat ieri ca il vor pune sub acuzare pentru viol si alte delicte, informeaza Reuters."

Nu stiu ce va fi si nici la ce sa ne asteptam.
Onorabil ar fi ca toti cei "implicati in speta", de la presedinte la ultimul functionar public manjiti de un asemenea scandal sa aiba taria de caracter si sa "elibereze" locul.

In trecut, intr-un banc se spunea ca Nicu, alergand dupa tovarasul sau tata striga: "da, brelocul!". Iar cel mare intelegea: "da bre, locul!".

Eu nu ma iau, insa, dupa bancuri ci dupa exemple din democratia reala.
Caci tare mai avem nevoie de exemple de onorabilitate, moralitate si, nu in ultimul rand, demnitate in tot peisajul nostru mioritic. De orice fel, categorie, grad si functie. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu