duminică, 15 iunie 2014

Despre ...o lectie de responsabilitate

„Libertatea nu înseamnă lene și nepăsare. Libertatea este responsabilitate. Dacă tu nu-ți asumi responsabilitatea, o face altcineva pentru tine. Așa devii sclav.” — Osho

Intr-o zi lasata tocmai pentru spiritualitate, meditare si, nu in ultimul rand, fapte bune facute in credinta (cum explica, intr-o emisiune tv, un preot) am gasit cu cale, contrar planurilor facute, sa urmaresc o discutie mai mult decat interesanta. Incitanta, i-as spune. Si nu cu oricine ci cu o personalitate marcanta a societatii noastre, respectabilul om de afaceri Ion Tiriac.

Nu vreau sa intru in detaliile emisiunii in care a fost prezent, ci sa punctez doar doua aspecte care mi s-au parut relevante, incepand cu fraza de la care au pornit gandurile de astazi, desi imi propusesem tacere (redarea este aproximativa, pur din memorie): "...domnule, ce sa mai astept la cei 75 de ani ai mei. Nu am asteptat destul saizeci si ceva de ani?".

Avand, deci, aceasta fraza ca laitmotiv (si sugerandu-le si celor indreptatiti, prin alegere si numire, la gestionarea treburilor Romaniei, tara care, dupa cum afirma domnia sa, ar trebui sa fie in cu totul alta zona de dezvoltare, sa mediteze, si nu numai, si ei la ea), gandurile au fost directionate spre doua "spete" esentiale ale dezvoltarii noastre postdecembriste: relatiile externe si politica interna.

In ceea ce priveste externul, am retinut surprinderea cu care si-a privit interlocutorul la intrebarea "spinoasa" privind relatiile ruso-germane si discutiile dintre cancelarul german si presedintele rus. Si reactia, transanta, spune totul (redau tot din memorie): "... domnule, presedintele Putin vorbeste germana la perfectie, iar cancelarul Merkel rusa la perfectie. Cum credeti ca nu s-ar putea intelege, cand doua conducte trec prin Marea Nordului tocmai pentru a varienta Ucraina si celelalte tari baltice?". Si a punctat modul in care, in lume, se fac si mentin legaturile, mai ales din punct de vedere al rentabilitatii lor.
Aici m-a "lovit" remarca pertinenta si foarte categorica: "... noi am intors spatele si rusilor si chinezilor ..." fara a mai retine ceea ce realizatorul incerca sa "improvizeze".
O realitate care, dupa parerea mea, ne costa si ne va mai costa.
Nu mai abordez problemele strict economice pe care le-a "disecat", inclusiv cu ratarea afacerii Mercedes si a doua fabrica Logan din Maroc. Analistilor economici le-as recomanda revederea si aprofundarea interviului respectiv.

Referitor la a doua problema, cea de politica, trec cu vederea parerea, la fel de pertinenta dupa care romanii ar trebui chemati, printr-un referendum, sa-si decida forma de guvernamant pe care o doresc, nu arbitrar, dupa niste "alesi" mai mult sau mai putin interesati (sublinierea mea) si retin o idee mai mult decat importanta, esentiala zic eu, pentru dezvoltarea democratiei noastre reale, nu originale. De fapt doua, dar ambele de inspiratie americana.
Prima, legata de imunitate, a reiesit din povestirea unei intalniri cu presedintele Senatului american. A doua, priveste viitoarele alegeri prezidentiale si candidatii care sunt si vor mai aparea.
Daca pentru prima idee nu prea am ce sa comentez, tinand cont de "solidaritatea" parlamentara, aici fara frontiere si diferente de doctrina sau culoare politica, desi americanii ne-au explicat de ce, in democratie, toti sunt egali in fata legii, a doua idee o pot discuta, caci mi se pare mai mult decat interesanta.
Vor aparea cativa candidati la importantele alegeri prezidentiale.  
In discutia purtata s-a sugerat, cu subiect si predicat, ca onor partidele cu pretentii prezidentiale, unite intr-o dreapta sau stanga de conjunctura sa procedeze tot ca la americani: "... domnule, fiecare din dreapta sau stanga pretendenta sa-si aleaga, in interior, candidatul propus pentru alegeri si sa avem, asa cum este normal, doi candidati - unul al stangii si unul al dreptei - care, intr-adevar sa arate ce si cum. Cat priveste un independent, sa fim realisti, nu are nici o sansa, din varii motive..." (redare, la fel, aproximativa).

O lectie importanta cu si despre libertate si democratie, asta am gasit in minutele in care am urmarit emisiunea "Dupa 20 de ani", de astazi, emisiune care mi-a "directionat" si gandurile. 
Lectia, insa, este mai ampla, in tot plinul ei, caci emisiunea a abordat mult mai multe aspecte, inclusiv pe cele sportive. Si merita revazuta, analizata, disecata si, eventual, testata pentru evaluarea competentei, de la cel mai mic la cel mai inalt nivel.

Odata cu aceasta lectie, am gasit si un raspuns la problema responsabilitatii, sau a lipsei de responsabilitate, care ne marcheza existenta mioritica prin incapacitatea liderilor nostri de a invata ceea ce, cu adevarat, merita invatat. Inclusiv din greseli, asa cum sublinia si celebrul intervievat de astazi.

Tot din Cartea Cartilor, randuri cu care inchei :


1 Ferice de omul care nu se duce la sfatul celor răi, nu se opreşte pe calea celor păcătoşi şi nu se aşază pe scaunul celor batjocoritori!1 (Un psalm al lui David, nescris deasupra la evrei.) Fericit barbatul, care n-a umblat in sfatul necredinciosilor si in calea pacatosilor nu a stat si pe scaunul hulitorilor n-a sezut;
2 Ci îşi găseşte plăcerea în Legea Domnului, şi zi şi noapte cugetă la Legea Lui!2 Ci in legea Domnului e voia lui si la legea Lui va cugeta ziua si noaptea.
3 El este ca un pom sădit lângă un izvor de apă, care îşi dă rodul la vremea lui şi ale cărui frunze nu se veştejesc: tot ce începe, duce la bun sfârşit.3 Si va fi ca un pom rasadit langa izvoarele apelor, care rodul sau va da la vremea sa si frunza lui nu va cadea si toate cate va face vor spori:
4 Nu tot aşa este cu cei răi: ci ei sunt ca pleava pe care o spulberă vântul.4 Nu sunt asa necredinciosii, nu sunt asa! Ci ca praful ce-l spulbera vantul de pe fata pamantului.
5 De aceea cei răi nu pot ţine capul sus în ziua judecăţii, nici păcătoşii în adunarea celor neprihăniţi.5 De aceea nu se vor ridica necredinciosii la judecata, nici pacatosii in sfatul dreptilor.
6 Căci Domnul cunoaşte calea celor neprihăniţi, dar calea păcătoşilor duce la pieire.6 Ca stie Domnul calea dreptilor, iar calea necredinciosilor va pieri.
(http://www.ebible.ro/biblia/paralel/cornilescu-ortodoxa/psalmi/1/)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu