sâmbătă, 19 iulie 2014

Despre ... dezastre

„Alegerea, și nu șansa e cea care ne determină destinul.” — Franklin Delano Roosevelt

Probabil ca va mai trece mult timp pana se va clarifica ce este de clarificat in cumplita "speta" a ultimei tragedii aviatice malaeziene. Nu numai din cauze tehnice ci, mai ales din cauze "specifice", de vinovatie.

Pe site-uri, apare o situatie bizara dar normala, tinand cont de conjunctura: ambele tabere beligerante se acuza. Extern, alianta impotriva Rusiei se dovedeste tot mai hotarata sa impuna sanctiuni tot mai dure in timp ce, aproape de noi, o economie "frateasca" sta sa intre in colaps tocmai datorita "schimbarii de paradigma" in relatiile comerciale.  In Orientul Apropiat, tiruri de rachete omoara si de o parte si de alta suflete nevinovate, ca "victime colaterale". In alte locuri de pe mapamond, dezastre naturale fac viata aproape imposibila, cu toate ca aceasta, asa cum se intampla inca de la creare, merge inainte. Cum si noi, ca natie si tara, apartinem aceleiasi lumi, avem parte de toate acestea si nimic din ele, sau chiar mai mult.

Nu mi-am propus sa ma substitui analistilor sau specialistilor cu diverse competente, dar am remarcat cat de adevarat este citatul de la inceput, real si la obiect. Pentru ca numai alegerea este cea care ne determina destinul.

Si istoria lumii ne-o dovedeste, chiar de la "nastere" si pana la acest cumplit dezastru. Acum, cu toate ca nu voi intra in detalii si polemici vreau sa punctez cateva "repere" relevante de alegere, doar din istoria moderna.

La inceputul celui de-al doilea razboi mondial, America a ales sa ramana neutra pana cand, parca tot printr-o alegere, "a fost fortata" sa intre in lupta (o demonstreaza documentele, nu "teoria conspiratiei", redate aici: " Pe de altă parte, descifratorilor de coduri americani le reușise deja să descifreze și să traducă o bună parte a notificării cu mai multe ore înainte[24] de ora fixată când ambasada japoneză urma să o transmită guvernului american. Uneori această notă este numită "declarație de război", dar de fapt "nici nu declara război nici nu rupea legăturile diplomatice".[25] "
http://ro.wikipedia.org/wiki/Atacul_de_la_Pearl_Harbor).

La sfarsitul aceleiasi conflagratii, aliatii occidentali, democrati si "bine intentionati", au ales sa-i serveasca, pe tava, lui Stalin estul Europei, ca "prada de razboi", desi toate semnalele aratau spre dezastrul ce avea sa urmeze, conform http://ro.wikipedia.org/wiki/Conferinta_de_la_Ialta: "Majoritatea populației din Europa de est a considerat Conferința de la Ialta drept un act de trădare din partea Occidentului. Acesta își are originea în credința că puterile aliate, deși afirmau valorile democratice, au încercat să asigure stabilitatea sacrificând pentru următorii 45 de ani națiunile din Europa de est.".

Ulterior, nu numai din cauza "razboiului rece" si "cursei inarmarilor", s-au petrecut o serie intreaga de dezastre, datorita unor alegeri gresite intre care as puncta "primavara de la Praga" dar si lovitura de stat din Chile, razboaiele din Orientul Mijlociu dar si atentatele de rasunet la adresa unor inalte personalitati, tragedia de la Cernobil dar si marile pierderi spatiale.

In ceea ce priveste "speta" in discutie, mi se pare o alegere absurda continuarea zborurilor pe o ruta periculoasa si cu reale riscuri, la fel cum o alegere gresita a fost facuta de occidentali, de aceasta data, intr-un alt dezastru "celebru" petrecut cu mai bine de douazeci de ani in urma, in cazul fatidicului zbor KAL 007: " Împrejurările exacte nu se cunosc nici în ziua de azi. Se pare că avionul s-a rătăcit și a pătruns în spațiul aerian sovietic, tocmai în momentul când un avion de spionaj american efectua o acțiune de recunoaștere în zona respectivă." (http://ro.wikipedia.org/wiki/Doborarea_cursei_sud-coreene_KAL_007)

Avand acest precedent in memorie, ma gandesc: alegerea sau nesansa a stat la baza acestui "proaspat" dezastru? 
Raspunsuri vor fi, cu siguranta, multe, variate si controversate.

Totusi, alegrea este cea care ne marcheaza destinul, dupa cum suntem avertizati, de mii de ani: 

19 Iau azi cerul şi pământul martori împotriva voastră că ţi-am pus înainte viaţa şi moartea, binecuvântarea şi blestemul. Alege viaţa, ca să trăieşti, tu şi sămânţa ta,19 Ca martori inaintea voastra iau astazi cerul si pamantul: viata si moarte Zi-am pus eu astazi inainte, si binecuvantare si blestem. Alege viata ca sa traiesti tu si urmasii tai.
20 iubind pe Domnul Dumnezeul tău, ascultând de glasul Lui şi lipindu-te de El: căci de aceasta atârnă viaţa ta şi lungimea zilelor tale, şi numai aşa vei putea locui în ţara pe care a jurat Domnul că o va da părinţilor tăi, lui Avraam, Isaac şi Iacov."20 Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau, sa asculti glasul Lui si sa te lipesti de El; caci in aceasta este viata ta si lungimea zilelor tale, ca sa locuiesti pe pamantul pe care Domnul Dumnezeul tau cu juramant l-a fagaduit parintilor tai, lui Avraam, lui Isaac si lui Iacov ca il va da lor".
(http://www.ebible.ro/biblia/paralel/cornilescu-ortodoxa/deuteronom/30/)

O avertizare care, neluata in seama a creat, de mii de ani, dezastre dintre cele mai cumplite, stiute si mai putin stiute.

Oare cum ar fi fost istoria umanitatii daca am fi ales VIATA?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu