marți, 15 iulie 2014

Tot despre ... curiozitate

„Important este să nu te oprești niciodată din a-ți pune întrebări.”— Albert Einstein

Incheiam ieri intr-o usoara "coada de peste" pentru ca nu raspunsesem la o intrebare esentiala. Gandind, insa, la ea am gasit citatul celebrului fizician, redat la inceput tocmai pentru a-i intregi importanta si mi-am propus sa repar, cat pot, greseala.

Deci, cu cine ne facem frate?

Nu vreau sa exprim teorii si idei pe care, cu pertinenta, le-au expus de sute si mii de ani specialistii in domeniu.
Ma gandesc, insa ca in cele mai tulburi momente ale omenirii si individual, fiecare dintre noi inclina sa spuna: "dracu' m-a pus". Mi s-a intamplat si mie si nu de putine ori.

Astazi, gandindu-ma la cel cu care, nefericit, omenirea face "alianta" doar pentru a trece puntea, uitand cat de periculoase pot fi asemenea "intreprinderi" (despre care aminteam si in "speta" cu Faust), imi dau seama cat de usuratic privim viata prin "eul" care-l serveste, mai mult decat intelegem noi. Si, pentru ca exista biblioteci intregi care dau raspunsuri diverse si divergente pe aceasta tema, nu vreau nici sa polemizez, nici sa produc confuzii sau concluzii gresite.

Insa, pentru ca suntem o natiune crestina, asa cum afirmam si se afirma, nu pot trece cu vederea doua pasaje din Cartea Cartilor, mult mai relevante decat milioanele de tratate care, cel putin pentru politicul mioritic, nu inseamna nimic atata timp cat, inca, politica noastra este pe o punte ... fara sfarsit, parca. Le redau, asa cum sunt ele prezentate, fara nici un alt comentariu ci doar cu o intrebare, de final:


13 Fraţilor, voi aţi fost chemaţi la slobozenie. Numai nu faceţi din slobozenie o pricină ca să trăiţi pentru firea pământească, ci slujiţi-vă unii altora în dragoste.13 Caci voi, fratilor, ati fost chemati la libertate; numai sa nu folositi libertatea ca prilej de a sluji trupului, ci slujiti unul altuia prin iubire.
14 Căci toată Legea se cuprinde într-o singură poruncă: "Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi."14 Caci toata Legea se cuprinde intr-un singur cuvant, in acesta: Iubeste pe aproapele tau ca pe tine insuti.
15 Dar, dacă vă muşcaţi şi vă mâncaţi unii pe alţii, luaţi seama să nu fiţi nimiciţi unii de alţii.15 Iar daca va muscati unul pe altul si va mancati, vedeti sa nu va nimiciti voi intre voi.
16 Zic, dar: umblaţi cârmuiţi de Duhul şi nu împliniţi poftele firii pământeşti.16 Zic dar: In Duhul sa umblati si sa nu impliniti pofta trupului.
17 Căci firea pământească pofteşte împotriva Duhului, şi Duhul împotriva firii pământeşti: sunt lucruri potrivnice unele altora, aşa că nu puteţi face tot ce voiţi.17 Caci trupul pofteste impotriva duhului, iar duhul impotriva trupului; caci acestea se impotrivesc unul altuia, ca sa nu faceti cele ce ati voi.
18 Dacă sunteţi călăuziţi de Duhul, nu sunteţi sub Lege.18 Iar de va purtati in Duhul nu sunteti sub Lege.
19 Şi faptele firii pământeşti sunt cunoscute şi sunt acestea: preacurvia, curvia, necurăţia, desfrânarea,19 Iar faptele trupului sunt cunoscute, si ele sunt: adulter, desfranare, necuratie, destrabalare,
20 închinarea la idoli, vrăjitoria, vrăjbile, certurile, zavistiile, mâniile, neînţelegerile, dezbinările, certurile de partide,20 Inchinare la idoli, fermecatorie, vrajbe, certuri, zavistii, manii, galcevi, dezbinari, eresuri,
21 pizmele, uciderile, beţiile, îmbuibările şi alte lucruri asemănătoare cu acestea. Vă spun mai dinainte, cum am mai spus, că cei ce fac astfel de lucruri nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu.21 Pizmuiri, ucideri, betii, chefuri si cele asemenea acestora, pe care vi le spun dinainte, precum dinainte v-am si spus, ca cei ce fac unele ca acestea nu vor mosteni imparatia lui Dumnezeu.
22 Roada Duhului, dimpotrivă, este: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioşia,22 Iar roada Duhului este dragostea, bucuria, pacea, indelunga-rabdarea, bunatatea, facerea de bine, credinta,
23 blândeţea, înfrânarea poftelor. Împotriva acestor lucruri nu este lege.23 Blandetea, infranarea, curatia; impotriva unora ca acestea nu este lege.
24 Cei ce sunt ai lui Hristos Isus şi-au răstignit firea pământească împreună cu patimile şi poftele ei.24 Iar cei ce sunt ai lui Hristos Iisus si-au rastignit trupul impreuna cu patimile si cu poftele.
25 Dacă trăim prin Duhul, să şi umblăm prin Duhul.25 Daca traim in Duhul, in Duhul sa si umblam.
26 Să nu umblăm după o slavă deşartă, întărâtându-ne unii pe alţii şi pizmuindu-ne unii pe alţii.26 Sa nu fim iubitori de marire desarta, suparandu-ne unii pe altii si pizmuindu-ne unii pe altii.
(http://www.ebible.ro/biblia/paralel/cornilescu-ortodoxa/galateni/5/)

1 Fraţii mei, să nu fiţi mulţi învăţători, căci ştiţi că vom primi o judecată mai aspră.1 Fratii mei, sa nu fiti multi invatatori, caci stiti ca vom primi o judecata mai aspra.
2 Toţi greşim în multe feluri. Dacă nu greşeşte cineva în vorbire, este un om desăvârşit şi poate să-şi ţină în frâu tot trupul.2 Toti gresim in multe feluri. Daca nu greseste cineva in vorbire, este un om desavirsit, si poate sa-si tina in friu tot trupul.
3 De pildă, dacă punem cailor frâul în gură, ca să ne asculte, le cârmuim tot trupul.3 De pilda, daca punem cailor friul in gura, ca sa ne asculte, le cirmuim tot trupul.
4 Iată, şi corăbiile, cât de mari sunt, şi, măcar că sunt mânate de vânturi iuţi, totuşi sunt cârmuite de o cârmă foarte mică, după gustul cârmaciului.4 Iata, si corabiile, cit de mari sint, si, macar ca sint minate de vinturi iuti, totus sint cirmuite de o cirma foarte mica, dupa gustul cirmaciului.
5 Tot aşa şi limba este un mic mădular, şi se făleşte cu lucruri mari. Iată, un foc mic ce pădure mare aprinde!5 Tot asa si limba, este un mic madular, si se faleste cu lucruri mari. Iata, un foc mic ce padure mare aprinde!
6 Limba este şi ea un foc, este o lume de nelegiuiri. Ea este aceea dintre mădularele noastre care întinează tot trupul şi aprinde roata vieţii, când este aprinsă de focul gheenei.6 Limba este si ea un foc, este o lume de nelegiuiri. Ea este aceea dintre madularele noastre, care intineaza tot trupul si aprinde roata vietii, cind este aprinsa de focul gheenei.
7 Toate soiurile de fiare, de păsări, de târâtoare, de vieţuitoare de mare se îmblânzesc şi au fost îmblânzite de neamul omenesc,7 Toate soiurile de fiare, de pasari, de tiritoare, de vietuitoare de mare se imblinzesc, si au fost imblinzite de neamul omenesc,
8 dar limba niciun om n-o poate îmblânzi. Ea este un rău care nu se poate înfrâna, este plină de o otravă de moarte.8 dar limba niciun om n'o poate imblinzi. Ea este un rau, care nu se poate infrina, este plina de o otrava de moarte.
9 Cu ea binecuvântăm pe Domnul şi Tatăl nostru, şi tot cu ea blestemăm pe oameni, care sunt făcuţi după asemănarea lui Dumnezeu.9 Cu ea binecuvintam pe Domnul, si Tatal nostru, si tot cu ea blestemam pe oameni cari sint facuti dupa asemanarea lui Dumnezeu.
10 Din aceeaşi gură iese şi binecuvântarea şi blestemul! Nu trebuie să fie aşa, fraţii mei!10 Din aceeas gura iese si binecuvintarea si blestemul! Nu trebuie sa fie asa, fratii mei!
11 Oare din aceeaşi vână a izvorului ţâşneşte şi apă dulce şi apă amară?11 Oare din aceeas vina a izvorului tisneste si apa dulce si apa amara?
12 Fraţii mei, poate oare un smochin să facă măsline sau o viţă să facă smochine? Nici apa sărată nu poate da apă dulce.12 Fratii mei, poate oare un smochin sa faca masline, sau o vita sa faca smochine? Nici apa sarata nu poate da apa dulce.
13 Cine dintre voi este înţelept şi priceput? Să-şi arate, prin purtarea lui bună, faptele făcute cu blândeţea înţelepciunii!13 Cine dintre voi este intelept si priceput? Sa-si arate, prin purtarea lui buna, faptele facute cu blindeta intelepciunii!
14 Dar, dacă aveţi în inima voastră pizmă amară şi un duh de ceartă, să nu vă lăudaţi şi să nu minţiţi împotriva adevărului.14 Dar daca aveti in inima voastra pizma amara si un duh de cearta, sa nu va laudati si sa nu mintiti impotriva adevarului.
15 Înţelepciunea aceasta nu vine de sus, ci este pământească, firească, drăcească.15 Intelepciunea aceasta nu vine de sus, ci este paminteasca, fireasca (Greceste: sufleteasca.), draceasca.
16 Căci acolo unde este pizmă şi duh de ceartă, este tulburare şi tot felul de fapte rele.16 Caci acolo unde este pizma si duh de cearta, este tulburare si tot felul de fapte rele.
17 Înţelepciunea care vine de sus este, întâi, curată, apoi paşnică, blândă, uşor de înduplecat, plină de îndurare şi de roade bune, fără părtinire, nefăţarnică.17 Intelepciunea care vine de sus, este, intii, curata, apoi pacinica, blinda, usor de induplecat, plina de indurare si de roduri bune, fara partinire, nefatarnica.
18 Şi roada neprihănirii este semănată în pace pentru cei ce fac pace.18 Si roada neprihanirii este samanata in pace pentru cei ce fac pace.
(http://www.ebible.ro/biblia/paralel/cornilescu-ortodoxa/iacov/3/)

Merita sa-l ascultam pe Einstein, nu?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu