duminică, 27 iulie 2014

Despre ... planuri de viitor

„Plănuiește-ți cu grijă viitorul, pentru că acolo o să-ți petreci restul vieții.”— Mark Twain

Stiu ca am mai postat si alta data citatul celebrului scriitor american dar, in contextul gandurilor de astazi, mi se pare mai mult ca perfect pentru meditare.

Astazi ma gandesc la viitor si nu la acel "viitor luminos" pe care ni-l promite, la fel cum ne promitea si in alta "iepoca", politicul autohton ci la cel pe care l-am vazut pe niste canale tv stiintifice, nu fara un sentiment de dezamagire.

Astfel, pe un asemenea program era prezentata o megaconstructie privata, bine pazita si "legendatat" securizate in care, se spunea, isi vor avea sediul "stapanii lumii", mai pe intelesul tuturor acele personalitati mondiale de care depinde soarta umanitatii.
Un altul, cu un titlu sumbru prezenta o posibila realitate a viitorului si prin intrebarea socanta care-l definea: "Apocalipsa, esti gata?".

Nu ca nu m-ar interesa cele doua "spete" dar, urmarind cat am putut aceste "relevante" ale viitorului, ma tot gandesc la doua aspecte esentiale ale existentei noastre. 

Pe de o parte, ma gandesc la socanta realitate a traumelor care, nefericit, definesc libertatea si democratia pe care Occidentul le-a "implementat" in lumea ne-libera.  
Pai, daca trebuie sa traim sub presiunea "dezastrului iminent", asa cum era prezentata o intreaga familie si, in special, fiica lor, fapt pentru care se face atata valva pentru "traumatizarea" copilariei, sau ca pentru liniste, fericire si siguranta trebuie sa ne pregatim si sa locuim intr-un fost buncar atomic, acum dezafectat in timp ce "lor" li se pregateste un edificiu demn de trecutul, dar actualul "razboi rece", ma intreb: pentru acest plan si pentru un astfel de viitor s-a murit in 1989, "anul libertatii noastre"?

Pe de alta parte, in acord perfect cu citatul de inceput ma gandesc la usurinta cu care folosim surogatele, chiar si pentru cele mai importante hotarari din viata noastra.
Literatura si cinematografia ne prezinta tot felul de supereroi gata sa salveze planeta, cursurile de "dezvoltare personala" ne capaciteaza, total, spre acel "eu" fara de care, se spune, nu suntem o personalitate adevarata, viata ni se scurge intre tabloide, can-can si  showbiz s.a.m.d, adica tot felul de surogate. In acelasi timp, din pacate, se pierde bunul simt, morala, traditia si, nefericit, credinta.

Intre acesti "doi poli" ai existentei noastre controversate aflandu-ma, incercand sa inteleg ce planuri de viitor ni se servesc si noua, celor din acesta fascinanta si, dupa cum titreaza media, ravnita de altii Romanie, am trecut peste congrese si fuziuni, minciuni propagandistice si sloganuri electorale si m-am oprit la ceva simplu, relevant si pur, nu pentru trup care, oricum, va fi tarana ci pentru sufletul care are nevoie de o certitudine. Un adevarat plan pentru viitor, pentru petrecerea restului vietii:

Psalmul 27
(http://www.ebible.ro/biblia/paralel/cornilescu-ortodoxa/psalmi/27/)
1 (Un psalm al lui David.) Domnul este lumina şi mântuirea mea: de cine să mă tem? Domnul este sprijinitorul vieţii mele: de cine să-mi fie frică?1 (Un psalm al lui David; mai inainte de ungere.) Domnul este luminarea mea si mantuirea mea; de cine ma voi teme? Domnul este aparatorul vietii mele; de cine ma voi infricosa?
2 Când înaintează cei răi împotriva mea, ca să-mi mănânce carnea, tocmai ei - prigonitorii şi vrăjmaşii mei - se clatină şi cad.2 Cand se vor apropia de mine cei ce imi fac rau, ca sa manance trupul meu; cei ce ma necajesc si vrajmasii mei, aceia au slabit si au cazut.
3 Chiar o oştire de ar tăbărî împotriva mea, inima mea tot nu s-ar teme. Chiar război de s-ar ridica împotriva mea, tot plin de încredere aş fi.3 De s-ar randui impotriva mea ostire, nu se va infricosa inima mea; de s-ar ridica impotriva mea razboi, eu in El nadajduiesc.
4 Un lucru cer de la Domnul şi-l doresc fierbinte: aş vrea să locuiesc toată viaţa mea în Casa Domnului, ca să privesc frumuseţea Domnului şi să mă minunez de templul Lui.4 Una am cerut de la Domnul, pe aceasta o voi cauta: sa locuiesc in casa Domnului in toate zilele vietii mele, ca sa vad frumusetea Domnului si sa cercetez locasul Lui.
5 Căci El mă va ocroti în coliba Lui, în ziua necazului, mă va ascunde sub acoperişul cortului Lui şi mă va înălţa pe o stâncă.5 Ca Domnul m-a ascuns in cortul Lui in ziua necazurilor mele; m-a acoperit in locul cel ascuns al cortului Lui; pe piatra m-a inaltat.
6 Iată că mi se şi înalţă capul peste vrăjmaşii mei, care mă înconjoară: voi aduce jertfe în cortul Lui, în sunetul trâmbiţei, voi cânta şi voi lăuda pe Domnul.6 Si acum iata, a inaltat capul meu peste vrajmasii mei. Inconjurat-am si am jertfit in cortul Lui jertfa de lauda. Il voi lauda si voi canta Domnului.
7 Ascultă-mi, Doamne, glasul când Te chem: ai milă de mine şi ascultă-mă!7 Auzi, Doamne, glasul meu cu care am strigat; miluieste-ma si ma asculta.
8 Inima îmi zice din partea Ta: "Caută faţa Mea!" Şi faţa Ta, Doamne, o caut!8 Tie a zis inima mea: Pe Domnul voi cauta. Te-a cautat fata mea; fata Ta, Doamne, voi cauta.
9 Nu-mi ascunde faţa Ta, nu depărta cu mânie pe robul Tău! Tu eşti ajutorul meu, nu mă lăsa, nu mă părăsi, Dumnezeul mântuirii mele!9 Sa nu-ti intorci fata Ta de la mine si sa nu Te abati intru manie de la robul Tau; ajutorul meu fii, sa nu ma lepezi pe mine si sa nu ma lasi, Dumnezeule, Mantuitorul meu.
10 Căci tatăl meu şi mama mea mă părăsesc, dar Domnul mă primeşte.10 Ca tatal meu si mama mea m-au parasit, dar Domnul m-a luat.
11 Învaţă-mă, Doamne, calea Ta şi povăţuieşte-mă pe cărarea cea dreaptă, din pricina vrăjmaşilor mei.11 Lege pune-mi mie, Doamne, in calea Ta si ma indrepteaza pe cararea dreapta, din pricina vrajmasilor mei.
12 Nu mă lăsa la bunul plac al potrivnicilor mei! Căci împotriva mea se ridică nişte martori mincinoşi şi nişte oameni care nu suflă decât asuprire.12 Nu ma da pe mine pe mana celor ce ma necajesc, ca s-au ridicat impotriva mea martori nedrepti si nedreptatea a mintit siesi.
13 O! dacă n-aş fi încredinţat că voi vedea bunătatea Domnului pe pământul celor vii!…13 Cred ca voi vedea bunatatile Domnului, in pamantul celor vii.
14 Nădăjduieşte în Domnul! Fii tare, îmbărbătează-ţi inima şi nădăjduieşte în Domnul!14 Asteapta pe Domnul, imbarbateaza-te si sa se intareasca inima ta si asteapta pe Domnul.

Pot fi plan si pregatire mai importante?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu