joi, 24 iulie 2014

Un raspuns

"Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie,
Ţara mea de glorii, ţara mea de dor?
Braţele nervoase, arma de tărie,
La trecutu-ţi mare, mare viitor!
Fiarbă vinu-n cupe, spumege pocalul,
Dacă fiii-ţi mândri aste le nutresc;
Căci rămâne stânca, deşi moare valul,
Dulce Românie, asta ţi-o doresc.

Vis de răzbunare negru ca mormântul
Spada ta de sânge duşman fumegând,
Şi deasupra idrei fluture cu vântul
Visul tău de glorii falnic triumfând,
Spună lumii large steaguri tricoloare,
Spună ce-i poporul mare, românesc,
Când s-aprinde sacru candida-i vâlvoare,
Dulce Românie, asta ţi-o doresc.

Îngerul iubirii, îngerul de pace,
Pe altarul Vestei tainic surâzând,
Ce pe Marte-n glorii să orbească-l face,
Când cu lampa-i zboară lumea luminând,
El pe sânu-ţi vergin încă să coboare,
Guste fericirea raiului ceresc,
Tu îl strânge-n braţe, tu îi fă altare,
Dulce Românie, asta ţi-o doresc.

Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie,
Tânără mireasă, mamă cu amor!
Fiii tăi trăiască numai în frăţie
Ca a nopţii stele, ca a zilei zori,
Viaţa în vecie, glorii, bucurie,
Arme cu tărie, suflet românesc,
Vis de vitejie, fală şi mândrie,
Dulce Românie, asta ţï-o doresc!"
(Versuri de la: http://www.versuri.ro/)


Am rescris pretioasa poezie pe care, daca ne mai aducem bine aminte, a elogiat-o si recitat-o, in limba romana, insusi fostul ambasador al Marii Britanii la Bucuresti ca un raspuns la ceea ce am gasit pe Facebook, caci ma mai "plimb" si pe acolo si este redat prin urmatoarea intrebare: Victor Ponta te invita sa spui cum vrei sa arate Romania TA peste 5 ani? (https://ro-ro.facebook.com/victor.ponta).

Cu siguranta ca nu se poate realiza asa ceva in cinci ani dupa ce, in aproape 25, "s-a facut totul" (ca sa exprim o butada consacrata) pentru ca Romania sa ajunga unde, din nefericire, a ajuns.
Totusi, daca la nivelul acela, al pseudo-idealistilor-vizionari, despre care aminteam ca "manageriaza" problemele tarii s-ar produce o cat de mica schimbare, in bine, cu siguranta ne-am apropia de ceea ce am fost si am fi putut fi daca s-ar dori ca, intr-adevar, Romania sa prospere si nu persoanele si familiile respectivilor sus-pusi.

Cum as vrea eu sa arate Romania peste 5 ani?
Asa cum se doreste si in versurile nepieritoare care, peste ani sunt atat de actuale. Nici mai mult, nici mai putin.

Cu un amendament: cei alesii si numitii in functii sa-si aduca aminte ca intre invataturile aflate in acea Carte pe care, la investitura, voteaza cu atata dezinvoltura se afla si o "urare" relevanta care cere si merita multa meditatie:

1 (Către mai marele cântăreţilor. Un psalm al lui David.) Să te asculte Domnul în ziua necazului, să te ocrotească Numele Dumnezeului lui Iacov,1 (Un psalm al lui David; mai-marelui cantaretilor.) Sa te auda Domnul in ziua necazului si sa te apere numele Dumnezeului lui Iacob.
2 să-ţi trimită ajutor din locaşul Său cel sfânt şi să te sprijine din Sion!2 Trimita tie ajutor din locasul Sau cel sfant si din Sion sa te sprijineasca pe tine.
3 Să-Şi aducă aminte de toate darurile tale de mâncare şi să primească arderile tale de tot! (Oprire)3 Pomeneasca toata jertfa ta si arderea de tot a ta bineplacuta sa-I fie.
4 Să-ţi dea ce-ţi doreşte inima şi să-ţi împlinească toate planurile tale!4 Dea tie Domnul dupa inima ta si tot sfatul tau sa-l plineasca.
5 Atunci noi ne vom bucura de biruinţa ta şi vom flutura steagul în Numele Dumnezeului nostru. Domnul să-ţi asculte toate dorinţele tale!5 Bucura-ne-vom de mantuirea ta si intru numele Dumnezeului nostru ne vom mari. Plineasca Domnul toate cererile tale.
6 Ştiu de acum că Domnul scapă pe unsul Său şi-i va răspunde din ceruri, din locaşul Lui cel sfânt, prin ajutorul atotputernic al dreptei Lui.6 Acum am cunoscut ca a mantuit Domnul pe unsul Sau, cu puterea dreptei Sale. Il va auzi pe dansul din cerul cel sfant al Lui.
7 Unii se bizuie pe carele lor, alţii pe caii lor; dar noi ne bizuim pe Numele Domnului Dumnezeului nostru.7 Unii se lauda cu carutele lor, altii cu caii lor, iar noi ne laudam cu numele Domnului Dumnezeului nostru.
8 Ei se îndoaie şi cad; dar noi ne ridicăm şi rămânem în picioare.8 Acestia s-au impiedicat si au cazut, iar noi ne-am sculat si ne-am indreptat.
9 Scapă, Doamne, pe împăratul şi ascultă-ne când Te chemăm!9 Doamne, mantuieste pe imparatul si ne auzi pe noi, in orice zi Te vom chema.
(http://www.ebible.ro/biblia/paralel/cornilescu-ortodoxa/psalmi/20/)

Dar si asta tine de citatul despre care faceam vorbire in postarea anterioara, adica de morala, credinta si memorie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu