miercuri, 3 iulie 2013

Ganduri despre ... paradoxal

"Jumătate din răul făcut pe această lume se datorează oamenilor care vor să se simtă importanţi.“ - George Eliot
Si, as continua eu, cealalta jumatate de datoreaza oamenilor care uita ca sunt oameni.
Gandurile de astazi vin dupa seria, continua, de interpretari, analize si verdicte aparute, bineinteles, in mess-media in speta "mita de la bac". Nu mi-am propus sa particip la aceasta "intreprindere" dar, pentru ca sunt implicat ca bunic responsabil pentru viitorul nepotului sau, de-acum in clasa a II-a, nu pot sa nu-mi exprim ingrijorarea fata de ceea ce, un analist, foarte apreciat si dedicat, afirma la un oarecare post tv (redau, strict, din memorie): " situatia este una singura, deosebit de periculoasa. In Romania, ANORMALUL a devenit normal, iar normalul nu mai exista". 
Este paradoxal ca astazi, dupa atatea experimente si experiente din sistemul educational, dupa atatea si atatea modificari, restructurari, renuntari si, nu in ultimul rand, persiflari la adresa cadrelor din sistem, sa nu se inteleaga nimic din amarul decaderii invatamantului nostru. Cu toate ca exceptiile confirma regula. Despre acestea am facut o redare, mai veche, cu un banc pe accent.
Dar gandurile de astazi nu privesc acest aspect. Ele s-au canalizat spre un alt paradox, redat ieri la un post de radio, care priveste, insa, sistemul medical. 
Piramida salariilor.
Se spunea in materialul radio (si redau, din nou, din memorie) ca, daca se analizeaza corect sistemul medical si, in special, veniturile medicilor, se observa ca la varf, cele mai mari venituri le au profesorii universitari cu catedre si cabinete perticulare si colaborari diverse care pot ajunge la sume destul de frumusele, iar daca se tine cont si de "spaga", se poate ajunge la peste 10.000 euro pe luna. Acestia sunt, insa, putini, iar realitatea cruda este la baza piramidei, unde stagiarii, multi si fara colaborari, cabinete particulare samd ajung doar la 200-300 euro pe luna. Iar aici nici nu se pune problema colaborarilor, cabinetelor particulare sau a "spagii".

Asemanatoare este piramida si in invatamant. Si, cred eu, in intreg sistemul romanesc, indiferent de domeniu.
Ori, atata timp cat un intreg sistem este bolnav, atata timp cat, in Romania NU SE PUNE ACCENTUL PE PROFESOR (vorba bancului "etalat" mai demult) si, mai ales in politica se observa, pe fata, o batjocorire si indiferenta totala fata de adevaratele valori, de educatie, morala si decenta in favoarea BANULUI (doar "BANII VORBESC"), la ce te poti astepta decat la FRAUDA, HOTIE, ILICIT?
Iar ca sa poti preveni, ai nevoie de un sistem sanatos, solutii sanatoase, oameni sanatosi. Atat fizic cat si mental, spiritual.
Ma opresc.
Nu pentru ca am vazut ca ceea ce scriam, cu catva timp in urma, s-a "implementat" odata cu vizita Premierului in Asia. Nu.
Pentru ca vreau sa las, iar, spre meditare, analiza sau oricum "merge spus" in cabinete, birouri sau "incinte de specialitate" o fraza:
"Caut printre ei un om care sa inalte un zid si sa stea in mijlocul sparturii inaintea Mea pentru tara, ca sa n-o nimicesc; dar nu gasesc niciunul!" (Ezec.22:30)
Paradoxala situatie, nu-i asa?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu